Οι σχέσεις δεν είναι ποτέ απλές και απαιτούν δουλειά. Δυστυχώς υπάρχουν αυτές οι στιγμές που όσο και να θέλουμε να τις αγνοήσουμε δεν γίνεται. Ο λόγος για τις στιγμές που είναι πλέον προφανές πως τα πράγματα βαδίζουν «σαν τον κάβουρα», ή αλλιώς από το κακό στο χειρότερο.
Και ενώ κάποτε είχαμε μία σχέση γεμάτη χαρά, μια σχέση δομημένη πάνω σε υγιείς βάσεις, στηριζόμενη σε έννοιες όπως η αγάπη και ο σεβασμός, τώρα συνειδητοποιούμε πως θέλουμε διαφορετικά πράγματα από την ή τον σύντροφο μας. Σε σημείο να αναρωτιόμαστε πως γίναμε ζευγάρι εξαρχής ή πως το μέλλον μας διαγραφόταν κάποτε ευοίωνο...
Ο χωρισμός μπορεί να είναι τόσο δύσκολος όσο και η ίδια η συνύπαρξη. Ίσως αισθανόμαστε παγιδευμένοι και φοβόμαστε να βάλουμε ένα τέλος. Ίσως πιστεύουμε ότι μπορεί να μην έχουμε ποτέ ξανά άλλη σχέση. Ίσως φοβόμαστε ότι αν βάλουμε ένα τέλος, μια μελλοντική σχέση θα είναι ακόμη χειρότερη. Μπορεί επίσης να μην θέλουμε να βλάψουμε τον σύντροφό μας ή, τα παιδιά μας, στην περίπτωση που έχουμε αποκτήσει.
Σύμφωνα με τον ψυχοθεραπευτή Νιλ Γουίκι, που ειδικεύεται στις σχέσεις ζευγαριών, αυτά είναι επτά σημάδια που δείχνουν ότι ήρθε η ώρα να ολοκληρώσουμε την υπάρχουσα σχέση μας και να ανοίξουμε ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή μας.
1. Ασχολούμαστε με το παρελθόν και όχι το μέλλον
Κοιτάζουμε το παρελθόν αναπολώντας τις όμορφες στιγμές. Ή ακόμα χειρότερα, ασχολούμαστε με το παρελθόν και αναρωτιόμαστε γιατί «έγινα εξαρχής ζευγάρι με αυτόν τον άνθρωπο». Ακόμα και αν κοιτάζουμε το μέλλον το κάνουμε με το αίσθημα του φόβου, σαν να μην θέλουμε να μας προκύψει. Το χειρότερο είναι πως δεν μπορούμε να απολαύσουμε το παρόν, είτε γιατί δεν μας ενθουσιάζει, είτε γιατί η σχέση μας έχει βαλτώσει.
2. Κακή επικοινωνία
Μπορεί να δημιουργούνται καβγάδες για θέματα που δεν λύνονται με αποτέλεσμα να διαιωνίζονται. Ίσως και οι δύο να μιλάμε αλλά να μην ακούμε ο ένας τον άλλο. Ισως να μην εκφράζουμε σωστά το πως νιώθουμε, να έχουμε σηκώσει τα χέρια ψηλά και να κυριαρχεί η σιωπή. Η επικοινωνία αποτελεί βασικό πυλώνα μίας σχέσης που χωρίς αυτήν δεν θα μπορέσει ποτέ να βελτιωθεί.
3. Έλλειψη επαφής
Αισθανόμαστε πως έχουμε απομακρυνθεί ο ένας από τον άλλο. Με άλλα λόγια ζούμε σε μία παράλληλη σχέση. Η αγκαλιά είναι σπάνια και όταν και όποτε συμβαίνει απλά δεν μας ενθουσιάζει. Ακόμα και όταν συναντιόμαστε μετά από κάποιο διάστημα θα θέλαμε να μην είχαμε βρεθεί ποτέ. Και τέλος, εστιάζουμε στα αρνητικά στοιχεία της ή του συντρόφου μας, αδιαφορώντας για ό,τι θετικό μπορεί να προσφέρει στην σχέση.
4. Δεν δίνουμε πράγματα στην σχέση μας
Η σχέση μας έχει μετατραπεί σε ρουτίνα. Τα ερωτήματα στα οποία πρέπει να απαντήσουμε είναι τα εξής:
Τι είδους ρουτίνα είναι και τι μας κρατάει ακόμα σε αυτήν; Μοιραστήκαμε τα όνειρα μας και αν ναι, έχουμε επενδύσει στην επίτευξη τους; Αν ζωγραφίζαμε δύο εικόνες, μια η ζωή μας σήμερα και μια η ζωή μας ιδανικά όπως θα την θέλαμε, τι κοινό έχουν μεταξύ τους, ποιες οι διαφορές τους, τι αισθήματα μας προκαλούν;
5. Χάθηκε η χαρά
Πότε ήταν η τελευταία φορά που περάσαμε καλά μαζί; Υπάρχει λόγος που δυσκολευόμαστε να θυμηθούμε ακόμα και αν έχει περάσει αρκετό διάστημα από τότε; Γιατί και οι δύο δεν αφήνουμε τον εαυτό μας να εκφραστεί ελεύθερα, χαρίζοντας μια πιο παιδική νότα στην συμπεριφορά μας, γεμάτη χαμόγελα και γέλια;
6. Δεν υπάρχει εξέλιξη στη σχέση
Νιώθουμε ότι σαν ζευγάρι δεν εξελισσόμαστε. Εκεί που ήμασταν όταν ξεκινήσαμε, στο ίδιο ακριβώς σημείο, παραμείναμε. Ζούμε δηλαδή τη μέρα της μαρμότας. Ισως νιώθουμε πως το έτερον μας ήμισυ δεν αφουγκράζεται τις ίδιες απόψεις με εμάς και δεν θέλει να προχωρήσει στο επόμενο βήμα, όποιο και αν είναι αυτό.
7. Χάθηκε η εμπιστοσύνη
Δεν εμπιστευόμαστε πλέον την ή τον σύντροφο μας. Δεν ξέρουμε που είναι, τι κάνει, με ποιον επικοινωνεί. Ισως να υποπτευόμαστε ύπαρξη τρίτου προσώπου. Προσπαθήσαμε να το συζητήσουμε αλλά καταλήξαμε να τσακωθούμε.
Η εμπιστοσύνη αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο μιας σχέσης. Χωρίς αυτήν, το οικοδόμημα καταρρέει ως άλλος χάρτινος πύργος. Αν δεν βρούμε τρόπο να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη που έχει χαθεί μεταξύ μας, η σχέση δεν έχει απολύτως κανένα παρόν, και σίγουρα οποιοδήποτε μέλλον.
Τα επόμενα βήματα
Έχουμε τρεις βασικές επιλογές.
α. Αφήνουμε τα πράγματα ως έχουν κι αποδεχόμαστε τη μοίρα μας.
β. Χωρίζουμε
γ. Αφιερώνουμε χρόνο και ενέργεια για να χτίσουμε μια νέα καλύτερη σχέση.
Σε κάθε περίπτωση, ας δώσουμε έμφαση στο βασικό ερώτημα: Τι λέει η καρδιά μας, το μυαλό μας και η ψυχή μας;
Να θυμόμαστε πως μόνο εμείς ίδιοι μπορούμε να απαντήσουμε στα τρία αυτά ερωτήματα και μόνο εμείς μπορούμε να αποφασίσουμε τι πραγματικά θέλουμε.
Πηγή: Red