Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει αναγνωρίσει την αναιμία από έλλειψη σιδήρου ως την πιο κοινή διατροφική ανεπάρκεια στον κόσμο, με το 30% του πληθυσμού να πλήττεται από την εν λόγω πάθηση.
Βάση στοιχείων, τα κορίτσια στην ηλικία της εφηβείας είναι ακόμη πιο ευάλωτα, καθώς η διατροφή τους τα τελευταία χρόνια τείνει να είναι διαρκώς πιο φτωχή σε τροφές που περιέχουν το συγκεκριμένο μέταλλο, ενώ χάνουν σημαντικά ποσοστά σιδήρου κατά την έναρξη της περιόδου.
Πώς θα καταλάβoυμε εάν έχουμε έλλειψη σιδήρου
1. Εάν νιώθουμε διαρκώς κουρασμένοι
Ενδεικτικό σημάδι της έλλειψης σιδήρου είναι η ασυνήθιστη κούραση ή κόπωση. Αυτό το σύμπτωμα εμφανίζεται επειδή το σώμα μας βασίζεται στον σίδηρο για να παράγει αιμοσφαιρίνη, μια πρωτεΐνη στα ερυθρά αιμοσφαίρια που τους επιτρέπει να μεταφέρουν οξυγόνο σε όλο το σώμα. Όταν τα επίπεδα σιδήρου είναι χαμηλά, το σώμα μπορεί να δυσκολευτεί να μεταφέρει αρκετό οξυγόνο στους ιστούς και τα όργανά μας, προκαλώντας μια επίμονη αίσθηση εξάντλησης.
2. Εμφανίζουμε κοιλονυχία
Η κοιλονυχία αναφέρεται στο φαινόμενο όπου τα νύχια μας είναι λεπτά και μαλακά και σταδιακά, αποκτούν το σχήμα ενός μικρού κουταλιού, ενώ είναι σε θέση να συγκρατήσουν ακόμα και μία σταγόνα νερού. Υπάρχουν πολλές αιτίες, αλλά η πιο κοινή είναι η σιδηροπενική αναιμία.
Αυτό το σύμπτωμα αντικατοπτρίζει κάτι περισσότερο από μια απλή αισθητική ανησυχία, αφού μπορεί να υποδεικνύει ανεπαρκή επίπεδα σιδήρου στο σώμα, επηρεάζοντας την παραγωγή αιμοσφαιρίνης και τη γενική μας υγεία.
3. Κρυολογούμε συχνά
Aκόμη ένα ενδεικτικό σημάδι της έλλειψης σιδήρου είναι η αυξημένη ευαισθησία στις χαμηλές θερμοκρασίες. Άτομα με ανεπαρκή επίπεδα σιδήρου μπορεί να κρυώνουν υπερβολικά ή να έχουν κρύα χέρια και πόδια, ακόμη και σε σχετικά ζεστά περιβάλλοντα.
Αυτό συμβαίνει επειδή ο σίδηρος, όπως προείπαμε, παίζει καθοριστικό ρόλο στην παραγωγή αιμοσφαιρίνης, η οποία είναι απαραίτητη για τη μεταφορά οξυγόνου στο σώμα, επηρεάζοντας την εσωτερική ρύθμιση της θερμοκρασίας του οργανισμού.
4. Έχουμε κακές επιδόσεις στη δουλειά ή το σχολείο
Για τα παιδιά, η ανεπαρκής πρόσληψη σιδήρου, με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να εκδηλωθεί ως κακή ακαδημαϊκή επίδοση.
Συστηματική ανασκόπηση πενήντα μελετών που δημοσιεύθηκε στο Nutrients πρότεινε ότι η έλλειψη σιδήρου και η αναιμία μπορεί να σχετίζονται με την ακαδημαϊκή επίδοση και ότι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου κατά την εφηβεία υπόσχεται να βελτιώσει τη σχολική απόδοση, την προσοχή και τη συγκέντρωση.
5. Kάνουμε ανήσυχο ύπνο
Τα επαρκή επίπεδα σιδήρου στο σώμα βοηθούν στην παραγωγή σεροτονίνης και ντοπαμίνης, δύο νευροδιαβιβαστών απαραίτητων για τη ρύθμιση των κύκλων του ύπνου.
Αντίθετα, η έλλειψη σιδήρου συνδέεται με χαμηλότερη ποιότητα ύπνου και διαταραχές στην αναπνοή καθώς κοιμόμαστε.
6. Βιώνουμε έντονο άγχος
Tα ανεπαρκή επίπεδα σιδήρου μπορεί να συνδέονται με αυξημένο άγχος. Κι αυτό εξηγείται αν σκεφτούμε ότι ο σίδηρος είναι ζωτικής σημασίας για την υποστήριξη της υγείας του εγκεφάλου, επηρεάζοντας τη σύνθεση των νευροδιαβιβαστών και τη λειτουργία του μυαλού μας για τη διαχείριση των διαφόρων προβλημάτων με ψυχραιμία.
7. Μας έχει ανοίξει η όρεξη για τροφές χωρίς θρεπτική αξία
Ένα ενδιαφέρον και ασυνήθιστο σημάδι της έλλειψης σιδήρου είναι μια κατάσταση γνωστή ως «Pica». Το σύνδρομο Pica χαρακτηρίζεται από λαχτάρα για ουσίες που δεν έχουν θρεπτική αξία, όπως ο πάγος (!) , το πρόχειρο φαγητό ή το άμυλο.
Αυτή η ασυνήθιστη διατροφική συμπεριφορά είναι ένας τρόπος που επιλέγει το σώμα μας, προκειμένου να μας προειδοποιήσει για την έλλειψη βασικών θρεπτικών συστατικών, όπως ο σίδηρος. Οι έγκυες γυναίκες και οι προέφηβοι διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης «Pica».
(Με πληροφορίες από eatthis).