Επτά συμβουλές για ταξίδια στο εξωτερικό με διατροφικούς περιορισμούς

Που θα μας βοηθήσουν να παραγγείλουμε το πιάτο που επιθυμούμε εύκολα και χωρίς άγχος.
Getty/HuffPost

Για πολλούς από εμας, η ευκαιρία να δοκιμάσουμε την τοπική κουζίνα του προορισμού που πρόκειται να επισκεφτούμε είναι ένα από τα πιο ελκυστικά κομμάτια μιας ταξιδιωτικής εμπειρίας. Αλλά αν έχουμε αλλεργίες σε συγκεκριμένες τροφές ή άλλους διατροφικούς περιορισμούς και δεν μιλάμε την γλώσσα μπορεί να μας δημιουργήσει πρόβλημα.

Τι γίνεται όμως σε αυτή την περίπτωση; Για να απαντήσουμε σε αυτήν την ερώτηση, συμβουλευτήκαμε μια ομάδα ειδικών στα ταξίδια με μεγάλη εμπειρία και συγκεντρώσαμε επτά πολύτιμες συμβουλές που θα μας βοηθήσουν να παραγγείλουμε το πιάτο που επιθυμούμε εύκολα και χωρίς άγχος.

Ειδικές εφαρμογές για την επιλογή φαγητού

« Υπάρχουν πολλοί ιστότοποι που ειδικεύονται στην διατροφή, όπως το HappyCow για vegans, ή το Spokin για τροφικές αλλεργίες», λέει ο διευθύνων σύμβουλος του κέντρου γλώσσας και πολιτισμού SpanishVIP , Κόνορ Οντρίσκα.

Μια ακόμα επιλογή είναι «η επικοινωνία μέσω Facebook ή Reddit με expats που θα μας βοηθήσουν στην μετάφραση των διατροφικών περιορισμών που αντιμετωπίζουμε. Μπορούμε να αποθηκεύσουμε αυτήν τη μετάφραση στο τηλέφωνό μας ώστε να είναι άμεσα διαθέσιμη ενώ ταξιδεύουμε», λέει η ταξιδιωτική συγγραφέας Κέιτ Σοτρίνο, του Cross Culture Love.

Στην συνέχεια «Ερχόμαστε σε επαφή με το εστιατόριο που έχουμε επιλέξει για να επιβεβαιώσουμε ότι μπορεί να καλύψει τις διατροφικές μας ανάγκες- περιορισμούς», λέει η ειδική στα ταξίδια και διευθύνουσα σύμβουλος του οδηγού, The Voluptuary, Αν Ντόρσιερς.

Έχουμε φωτογραφίες από τις τροφές που θέλουμε να αποφύγουμε

Εάν ανησυχούμε για την έλλειψη ευχέρειας στη γλώσσα του τόπου που ταξιδεύουμε, οι φωτογραφίες από τις τροφές που δεν μπορούμε να καταναλώσουμε θα μας δώσουν την δυνατότητα να επικοινωνήσουμε με το σερβις του εστιατορίου ή με το προσωπικό του ξενοδοχείου.

Για παράδειγμα, η Κορι Βάργκα του You Could Travel, ο οποίος είναι vegan, λέει ότι «ο ευκολότερος τρόπος για να γνωστοποιήσουμε ότι είμαστε vegan είναι να έχουμε μια εκτύπωση που δείχνει εικόνες αυγών, γάλακτος και ζώων με το γράμμα Χ να τα διαγράφει. Οι άνθρωποι μπορεί να μην καταλαβαίνουν όλοι τι είναι ο βιγκανισμός, αλλά όλοι καταλαβαίνουν το νόημα των εικόνων».

Πλαστικοποιημένες ή ψηφιακές κάρτες αλλεργίας

Όταν οι διατροφικοί μας περιορισμοί βασίζονται σε αλλεργίες και ειδικά σε σοβαρές αλλεργίες που μπορεί να προκαλέσουν αναφυλαξία, είναι απαραίτητο να έχουμε εύκολη και αποτελεσματική πρόσβαση σε υλικά που περιγράφουν λεπτομερώς τις παραμέτρους.

Η ταξιδιωτική blogger Λια Πάβελ, η οποία ταξιδεύει συχνά με τον σύζυγό της που έχει αλλεργία στα φιστίκια, μας λέει ότι «φυλάσσει πλαστικοποιημένες κάρτες στο πορτοφόλι του με τις πληροφορίες για την αλλεργία του στην τοπική γλώσσα. Επειδή οι σοβαρές αλλεργίες δεν είναι τόσο συχνές σε άλλες χώρες, πρέπει να συμπεριλάβει το γεγονός ότι η αλλεργία του είναι θανατηφόρα».

Μπορούμε επίσης να τις κατεβάσουμε από το διαδίκτυο και να τις αποθηκεύσουμε στο τηλέφωνό μας.

Westend61 via Getty Images

Ζητάμε την βοήθεια κάποιου που μιλάει την γλώσσα

Ο ιδρυτής της ταξιδιωτικής εταιρείας Flavors Experiences, Λορν Μπλιθ μας προτρέπει να «ηχογραφήσουμε ή να βιντεοσκοπήσουμε έναν φίλο, τον κονσιέρζ του ξενοδοχείου, τον ταξιδιωτικό μας πράκτορα ακόμα και ένα φίλο που μιλάει την γλώσσα που θέλουμε να επικοινωνήσουμε στο τηλέφωνό μας, με τις ονομασίες από τα τρόφιμα στα οποία είμαστε αλλεργικοί. Έτσι μπορούμε να ζητήσουμε από τους ανθρώπους του σέρβις να τις ακούσει ενώ δίνουμε την παραγγελία μας».

Έχουμε πάντα μαζί μας τα φάρμακα που χρειαζόμαστε

«Βεβαιωνόμαστε ότι έχουμε πάντα μαζί μας EpiPen, Benadryl ή άλλα φάρμακα που χρειαζόμαστε, σε περίπτωση που έρθουμε κατά λάθος σε επαφή με αλλεργιογόνα», συμβουλεύει η ταξιδιωτική blogger Τζεν Λόιντ του Sick Girl Travels.

«Φυλάσουμε τα φάρμακά μας στην αρχική τους συσκευασία και πάντα στην τσάντα που έχουμε διαρκώς μαζί μαζί μας. Θέλετε να έχουμε άμεση πρόσβαση σε αυτά, ανά πάσα στιγμή, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.»

Φτιάχνουμε σνακ ανάλογα με τις αλλεργίες μας

Επειδή δεν βλάπτει ποτέ να είμαστε οργανομένοι στον μέγιστο βαθμό όταν ταξιδεύουμε με προβλήματα υγείας ή διατροφικούς περιορισμούς, μπορούμε πάντα να φτιάξουμε τα σνακ που γνωρίζουμε ότι μπορούμε να καταναλώσουμε άφοβα.

Βεβαίως, «Φρόντίζουμε να ελέγξουμε τους περιορισμούς που υπάρχουν στις πτήσεις, για το βάρος και το είδος της τροφής που επιτρέπεται να φέρουμε στο αεροσκάφος. Για παράδειγμα την στερεά τροφή επιτρέπεται να την έχουμε μαζί μας τόσο στην χειραποσκευή όσο και στην βαλίτσα που θα μπεί στον χώρο των αποσκευών», λέει η Λώρεν ΛαΜπάρ της Upaway.

Αγορά ταξιδιωτικής ασφάλισης με ιατρική κάλυψη

Εάν χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε το σενάριο τροφικής αλλεργίας ενώ ταξιδεύουμε, το να έχουμε κάλυψη σε ιατρική περίθαλψη μπορεί να μας ανακουφίσει από το άγχος. Για αυτόν τον λόγο, ο συντονιστής πτήσεων Μπεν Καράδερς της Global Air Ambulance συνιστά την αγορά «ασφάλισης ταξιδιού με ιατρική κάλυψη».

Σε διαφορετική περίπτωση «η διακομιδή και τα νοσήλεια ανέρχονται σε δεκάδες ή και εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια».