Επιμέλεια: Μπαρμπιλένα Τριανταφύλλου
Δεν είναι απίστευτο το πόσο γρήγορα περνούν οι ώρες από το σχόλασμα μέχρι τη στιγμή που ξεκινά η επόμενη βάρδια; Προτού το καταλάβουμε, έχουμε επιστρέψει πίσω στο γραφείο, με τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις να φτάνουν ως τον λαιμό. Για αυτό, σύμφωνα με την Τζόι Κις, κλινική διευθύντρια και ιδιοκτήτρια του Miami Vibes Counseling Center, είναι σημαντικό να αξιοποιούμε στο έπακρο αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα.
Και πώς δηλαδή θα κάνουμε τον ελεύθερο χρόνο να περνά πιο αργά και απολαυστικά;
Οι ειδικοί μας διαβεβαιώνουν ότι υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να δοκιμάσουμε, προκειμένου να ενσωματώσουμε περισσότερη διασκέδαση και χαλάρωση στις νύχτες μας. Ας δούμε λοιπόν τι μας συμβουλεύουν οι ειδήμονες. Αποκλείεται να βγούμε χαμένοι.
1. Πρώτο και κύριο: Αλλάζουμε ρούχα
Σημειολογικά, αυτή η απλή κίνηση έχει τεράστια σημασία. Αμέσως με το που σχολάσουμε φοράμε πιτζάμες ή ένα άνετο σύνολο. Πάντως σίγουρα, επιλέγουμε ένα ένδυμα που να μην μοιάζει με τη στολή εργασίας μας και να μην παραπέμπει στο dress code που μας επιβάλλουν στη δουλειά.
Ιδίως όσοι φοράμε άβολα ρούχα ή ψηλοτάκουνα παπούτσια, βγάζοντας τα, θα δώσουμε στο σώμα μας να καταλάβει ότι «αυτό ήταν για σήμερα». Κι ακόμα κι αν δουλεύουμε από το σπίτι, φροντίζουμε και πάλι να φορέσουμε κάτι διαφορετικό. Κάτι που να σηματοδοτεί τη λήξη της βάρδιας και το πέρασμα από την επαγγελματική στην προσωπική και κοινωνική ζωή.
2. Δημιουργούμε μια ρουτίνα μετά την δουλειά, για την οποία να ανυπομονούμε
«Το να τηρούμε απαράβατα μια τελετουργική νυχτερινή ρουτίνα είναι πολύ σημαντικό. Μας προσφέρει χαρά και έναν λόγο να αδημονούμε. Και αυτή η γλυκιά και τόσο προσγειωμένη προσδοκία μας βοηθά να χαλαρώσουμε, έτσι ώστε το σώμα και μυαλό να ξεκουραστούν σαν ένα», μας προτρέπει η Νορίν Ίκμπαλ, ιδρύτρια και ψυχοθεραπεύτρια στο Olive Branch Therapy Group, στο Νιου Τζέρσι.
Αυτή η ρουτίνα φυσικά θα διαφέρει από άτομο σε άτομο. Εάν λόγου χάρη είμαστε από αυτούς που λαχταράμε την κοινωνική αλληλεπίδραση, μπορούμε μετά τη δουλειά να κάνουμε κάτι εξωστρεφές. Αν πάλι χρειαζόμαστε λίγη ησυχία και χρόνο με τον εαυτό μας, ξεκουραζόμαστε στο σπίτι ή σε ένα ήσυχο μπαρ μόνοι ή με έναν καλό φίλο, που να μας αποφορτίζει και να μας κάνει να χαμογελάμε.
Σύμφωνα με την Ίκμπαλ, το τελετουργικό μιας νυχτερινής ρουτίνας θα μπορούσε να περιλαμβάνει και το μαγείρεμα, το άναμμα ενός κεριού, ένα ζεστό μπάνιο. Δηλαδή πράγματα απλά, προσιτά στον καθένα, αλλά ταυτόχρονα τρομερά ουσιαστικά.
3. Μήπως να αφιερώσουμε λίγο χρόνο στην άσκηση;
Ένας περίπατος στη γειτονιά, ένα διαδικτυακό μάθημα γιόγκα ή ακόμα και λίγο μπάσκετ με τους φίλους σε κάποιο συνοικιακό γήπεδο, ιδανικά για 60 λεπτά ή και λίγο περισσότερο είναι μια εξαιρετική πρακτική. Αλλά αν έχουμε παιδιά ή προσπαθούμε να στριμώξουμε ένα σωρό πράγματα στον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο μας, μισή ώρα ή και είκοσι λεπτά αρκούν. Ακόμα και το να πάμε για ψώνια στο σούπερ μάρκετ με τα πόδια αρκεί.
Απλά έχει σημασία να επιδοθούμε στην άσκηση σχεδόν με το που σχολάσουμε. Διότι όσο περνά η ώρα, τόσο πέφτουν τα αποθέματα της ενέργειάς μας. Τουλάχιστον αυτό ισχύει για την πλειοψηφία των εργαζομένων, βάσει ερευνών.
4. Ας ακούσουμε την αγαπημένη μας μουσική. Τόσο απλά!
Οι άνθρωποι συχνά ξεχνάμε πόσο πολύτιμη είναι η επίδραση της μουσικής στην ψυχική μας υγεία. Κι όμως, εάν αισθανόμαστε αγχωμένοι μετά από μια κουραστική μέρα στη δουλειά, μια λίστα αναπαραγωγής με τα αγαπημένα μας κομμάτια, θα μας αναπτερώσει το ηθικό σε χρόνο dt. Και τότε ανανεωμένοι, είμαστε πλέον σε θέση να ρουφήξουμε την κάθε στιγμή με τα αγαπημένα μας πρόσωπα ή τις μικρές στιγμές με τον εαυτό μας.
4. Έτοιμοι για ολική αποσύνδεση;
Αν στη δουλειά μας, ο βομβαρδισμός στο email θεωρείται από αναμενόμενος έως επιβεβλημένος, με το που σημάνει το σχόλασμα, είναι ώρα για log-out. Κυριολεκτικά και μεταφορικά. Και αν βαριόμαστε να πληκτρολογούμε τους κωδικούς μας από την αρχή την επόμενη μέρα, δεκτό. Μπορούμε πολύ απλά απενεργοποιήσουμε προσωρινά τις γνωστοποιήσεις του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο smartphone μας. Μιλάμε για μια ρύθμιση που γίνεται στο λεπτό και συμβάλλει στην αποφόρτισή μας. Οπότε αξίζει τον κόπο.
5. Ξεπετάμε τις μικρο-υποχρεώσεις όσο πιο γρήγορα και αναίμακτα μπορούμε
Άπλυτα πιάτα, άπλυτα ρούχα, σκουπιδάκια στο πάτωμα. Φυσικά δεν μπορούμε να αφήσουμε έτσι. Όμως, οι διαρκείς ολιγόλεπτες αναβολές κάνουν τον χρόνο να περνά δίχως να το καταλαβαίνουμε. Για αυτό, αν υπάρχουν δουλειές που πρέπει να γίνουν μετά το σχόλασμα από την εργασία μας, φροντίζουμε να τις φέρουμε εις πέρας γρήγορα και αποτελεσματικά. Και τότε θα είμαστε πολύ πιο ξέγνοιαστοι και έτοιμοι να απολαύσουμε ό,τι ωραίο προκύψει στον ελεύθερό μας χρόνο.
6. Προσοχή στην υπερδιέγερση
Βγαίνουμε βιαστικά από το γραφείο, τρέχουμε να πάρουμε τα παιδιά από το σχολείο και τα διάφορα χόμπι, σπεύδουμε να βάλουμε τραπέζι... Κι όμως, έχει μεγάλη σημασία να μην υπερδιεγείρουμε τον εαυτό μας μετά τη δουλειά.
Και παρόλο που αυτό αποτελεί πρόκληση για αρκετούς από εμάς, θα πρέπει να μειώσουμε τα επίπεδα άγχους μετά τη δουλειά. Διότι αν εξακολουθήσουμε να κινούμαστε εξίσου στρεσαρισμένοι και πανικόβλητοι, τα λεπτά θα περνούν και εμείς θα νιώθουμε όλο και πιο εγκλωβισμένοι.
Οπότε;
Πρώτα από όλα μόλις σχολάσουμε παίρνουμε μερικές βαθιές ανάσες (4 δεύτερα εισπνοή και 4 δεύτερα εκπνοή). Έπειτα οδηγούμε ή περπατάμε με το τέμπο μας προς τη στάση του μετρό. Δεν τρέχουμε. Είναι ώρα να ρίξουμε ρυθμούς. Διότι μόνο απολαμβάνοντας ένα ήρεμο βράδυ θα είμαστε παραγωγικοί την επόμενη μέρα.
7. Ας κάνουμε κάτι διαφορετικό κάθε μέρα μετά τη δουλειά
Μόνο αν σχεδιάζουμε διασκεδαστικές δραστηριότητες θα ξεχωρίζει η μία μέρα από την άλλη. Ωραία η ρουτίνα, όπως είπαμε και πριν... Όμως μερικά βράδια δεν βλάπτει να πάμε ένα σινεμά, να φάμε κάτι πιο λαχταριστό -κι ας είναι και junk-, να πιούμε ένα-δυο ποτά παραπάνω.
Αν μάλιστα είναι Παρασκευή ακόμα καλύτερα. Αλλά επειδή η Παρασκευή είναι μια φορά την εβδομάδα, όποια μέρα κι αν μας προταθεί μετά τη δουλειά κάτι που να μα. ς εμπνέει, ας μην στερήσουμε στον εαυτό μας αυτή τη χαρά