«Το Μουσείο της Τροίας είναι το νεότερο παράδειγμα των προσπαθειών μας να μεταλαμπαδεύσουμε στις επόμενες γενιές την ιστορία μας. Η Τροία, που προστέθηκε από την UNESCO στον κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς το 1998, είναι ένα από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά μνημεία με ιστορία 5.000 ετών», διακήρυξε ο Ταγίπ Ερντογάν εγκαινιάζοντας επισήμως το «Μουσείο της Τροίας», που λειτουργεί από τα τέλη του 2018 στην Τουρκία, κοντά στο Τσανάκαλε - δηλαδή στην είσοδο της θάλασσας του Μαρμαρά από την πλευρά του Αιγαίου.
Η Τουρκική Προεδρία ανήρτησε αυτό το απόσπασμα από την δήλωση που έκανε στα εγκαίνια ο Ερντογάν, συμπληρώνοντας ότι «το Μουσείο της Τροίας θα επανενώσει το Τσανάκαλε με την ιστορία τουκαι θα μετατρέψει την περιοχή σε επίκεντρο ενδιαφέροντος για την ανθρωπότητα». Ο Τούρκος Πρόεδρος φρόντισε να «ξεχάσει» κάθε σχέση με την αρχαία Ελλάδα, ενώ ξεναγήθηκε αναλυτικά στο μουσείο και ενημερώθηκε για τα ευρήματα που φιλοξενεί.
Η συγκεκριμένη επίσκεψη έγινε στον απόηχο των απειλητικών (και απρόκλητων) δηλώσεων Ερντογάν προς πάσα κατεύθυνση, με αποκορύφωμα τη φράση «Θα φύγετε σε φέρετρα εάν έρθετε να πάρετε την Κωνσταντινούπολη».
Ωστόσο, η τουρκική ηγεσία προωθεί με μεθοδικότητα και συστηματικά το αφήγημα της «τουρκικής ιστορίας από την αρχαιότητα», καθώς φροντίζει να συνδυάζει την δημιουργία αυτού του μουσείου με καλλιτεχνικά δρώμενα. Μεταξύ αυτών, η πανηγυρική παρουσίαση της όπερας «Τροία» - μία παραγωγή στην οποία συνεργάστηκαν η κρατική Όπερα και το Μπαλέτο της Τουρκίας επί σειρά ετών.
Η επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στο μουσείο, στο πλαίσιο προεδρικής περιοδείας, έχει σαφώς και προεκλογικό περιεχόμενο ενόψει των εκλογών στην τοπική αυτοδιοίκηση στην γείτονα. Παράλληλα, το κόμμα του Ερντογάν (ΑΚΡ) επισημοποίησε την συνεργασία του και κάνει για πρώτη φορά κοινό προεκλογικό σχεδιασμό με το κόμμα του εθνικιστή Μπαχτσελί (ΜΗΡ).