Ερευνα που διεξήχθη στην Αγγλία, αποδεικνύει με αριθμούς ότι το άγχος στον εργασιακό χώρο και, κατ′ επέκταση, στη ζωή έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις.
Ο βρετανικός οργανισμός ευεξίας CABA (Chartered Accountants Benevolent Association) συνέλεξε τα στοιχεία 2.000 εργαζόμενων από διάφορα επαγγέλματα και τα αποτελέσματα ήταν αποκαρδιωτικά.
Το 40% των ερωτηθέντων έχει βρεθεί σε σημείο «κατάρρευσης» από το συνεχόμενο στρες που προκαλεί η εργασία.
Ο μέσος εργαζόμενος αισθάνεται υπερβολικό άγχος.
Το βιώνουν διαρκώς: Σύμφωνα με τις απαντήσεις που έδωσαν εργαζόμενοι στην έρευνα αυτή, αισθάνονται άγχος κατά το 1/3 του χρόνου που περνούν στον χώρο έργασίας - και χάνουν περίπου πέντε ώρες ύπνου κάθε εβδομάδα εξαιτίας επαγγελματικών υποχρεώσεων.
Την κατάσταση μαρτυρούν τα παρακάτω ποσοστά:
6 στους 10 μεταφέρουν το άγχος της δουλειάς ακόμα και στις διακοπές
Σε ποσοστό 31% δηλώνουν ότι αρρωσταίνουν σωματικά από το στρες ή προφασίζονται ασθένεια ως δικαιολογία για να μην πάνε στην δουλειά
3 στους 10 έχουν φτάσει στο σημείο να κλαίνε
1 στους 10 λέει ότι βρίσκει «καταφύγιο» στο αλκοόλ
Σε ποσοστό 14% χρησιμοποιούν τα παιδιά τους ως δικαιολογία για να μην πάνε στο γραφείο
Ο CABA υποστηρίζει πως αν η έρευνα δεν ήταν ανώνυμη, λίγοι θα τα παραδέχονταν αυτά, πράγμα που σημαίνει ότι το πρόβλημα υπάρχει γύρω μας... και ας μην το αντιλαμβανόμαστε. Και τα ποσοστά είναι αρκετά μεγάλα.
Οι αιτίες που ευθύνονται για το στρες είναι διαφορετικές για τον καθέναν, με τις επικρατέστερες να είναι οι πιεστικές προθεσμίες (deadlines), το τσεκάρισμα των email μετά από πολύ ώρα, οι παρουσιάσεις μπροστά σε κόσμο και τα ιδιόρυθμα αφεντικά.
Επίσης, οι εργαζόμενοι παραπονιούνται για 31 λεπτά την εβδομάδα, ανά μέσο όρο, για το αφεντικό τους και επί 45 λεπτά γενικότερα για το επάγγελμα.
«Μια μικρή «δόση» πίεσης μπορεί να μας κάνει πιο παραγωγικούς, αλλά η υπερβολική πίεση που δεν μπορούμε να διαχειριστούμε οδηγεί στο στρες και η παραγωγικότητα μειώνεται» τονίζει ο Ρίτσαρντ Τζένκινς, ψυχολόγος και εκπρόσωπος τύπου του CABA.
Συνεχίζει λέγοντας ότι είναι σημαντικό να γνωρίζει κάποιος πως να εκτονώνει το άγχος του. Για παράδειγμα, άλλοι πηγαίνουν στο γυναστήριο ή εφαρμόζουν ασκήσεις αναπνοής. Για εκείνους που δεν κάνουν τίποτα, το πρόβλημα είναι εντονότερο.
«Είναι εξίσου σημαντικό να βρίσκουμε την ακριβή αιτία που μας προκαλεί το άγχος και να δούμε τι θα κάνουμε για αυτό, και όχι μόνο να αντιμετωπίζουμε τα συμπτώματα» προσθέτει ο Τζένκινς.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, 7 στους 10 ενηλίκους παραπονούνται συχνά για τις συνθήκες εργασίας σε κάποιον συνάδερφο, στον σύντροφο ή στην οικογένειά τους.
Σε ποσοστό 46% εκείνοι που βιώνουν το στρές δεν κάνουν τίποτα γι′ αυτό, ελπίζοντας ότι θα φύγει από μόνο του με τον καιρό.
Σε ποσοστό 38% το έχουν παραδεχτεί στον εργοδότη τους, ενώ σε ποσοστό 51% κάνουν διάλειμμα για να ηρεμήσουν κάθε φορά που φτάνουν στα όριά τους.
Η Δευτέρα εμφανίζεται ως η πιο αγχωτική μέρα, ενώ η Πέμπτη ως η πιο χαλαρή.
Ο εκπρόσωπος του οργανισμού CABA συμβουλεύει όσους αντιμετωπίζουν αυτή την κατάσταση να αναγνωρίσουν το πρόβλημα, να το συζητήσουν με κάποιον (φίλο, συγγενή ή με όποιον άλλον επιθυμούν να το μοιραστούν). Αν δεν μπορούν να το διαχειριστούν, τότε πρέπει να σκεφτούν την παραίτηση.
Τα 10 συνηθέστερα παράπονα των ερωτηθέντων σχετίζονται με τα παρακάτω:
Ογκος της δουλειάς γενικά
Ελλειψη αναγνώρισης ή επαίνου
Μισθός
Συνάδελφοι
Είδος επαγγέλματος
Φιλοσοφία της εταιρείας
Πολλές ώρες εργασίας ή υπερωρίες
Ογκος δουλειάς συγκριτικά με τους συναδέλφους
Πελάτες
Ελλειψη προόδου
Ο οργανισμός CABA διοργανώνει την καμπάνια «Drop the pressure» (Γκρέμισε την πίεση) για να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο για το χρόνιο στρες στον χώρο εργασίας, που υφίσταται κατά μεγαλύτερο βαθμό στους Millenials.
(Με πληροφορίες από SWNS digital)