Έρευνα Alco για την πανδημία: Mείωση των αρνητών, ωστόσο παραμένει σκληρός ο πυρήνας

Τα ευρήματα έρευνας σχετικά με την πανδημία Covid-19.
.
.
Eurokinissi-MotionTeam

Περίπου 8 στους 10 πολίτες τον Δεκέμβριο ανησυχούν για την πορεία της πανδημίας, εμπιστεύονται τα εμβόλια κι έχουν εμβολιαστεί ή κλείσει ραντεβού, συγκριτικά με 6 στους 10 τον Ιούλιο, σύμφωνα με πανελλαδική έρευνα της Alco για λογαριασμό του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ).

Αντίθετα, 2 στους 10 δεν φοβούνται την Covid-19, δεν εμπιστεύονται τα εμβόλια και δεν έχουν εμβολιαστεί. Οι αρνητές φαίνονται να έχουν μειωθεί σημαντικά, ωστόσο ο πυρήνας τους δείχνει σκληρός, καθώς μόνο το 12% φαίνεται να σκέφτεται να εμβολιαστεί, τη στιγμή που η μεγάλη πλειονότητα της συγκεκριμένης ομάδας (73%) δηλώνει ότι δεν υπάρχει κάτι ή κάποιος που θα μπορούσε να τους πείσει να αλλάξουν στάση.

Ο λόγος που επικαλείται το 41% όσων δεν έχουν εμβολιαστεί είναι η αναποτελεσματικότητα του εμβολίου ενώ το 22% φοβάται τις παρενέργειες. Ένα ποσοστό 24% θεωρεί προτιμότερη την ανοσία από τη νόσηση. Μάλιστα το 59% των μη εμβολιασμένων ανησυχούν για την πανδημία ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στους εμβολιασμένους είναι 87%.Το 72% των εμβολιασμένων φοβούνται ότι μπορούν να νοσήσουν ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στους μη εμβολιασμένους είναι 50%.

Μεταξύ άλλων, η έρευνα δείχνει τα εξής:

-Το 43% θεωρεί πως τα μέτρα είναι λιγότερο αυστηρά από ό,τι θα έπρεπε, με το 31% να θεωρεί ότι είναι αυτά που πρέπει.

-Το 60% θεωρεί ότι το ΕΣΥ ανταποκρίνεται πλήρως και αρκετά στις ανάγκες της πανδημίας

-Το 95% αναγνωρίζει τους γιατρούς και νοσηλευτές ως θετικούς πρωταγωνιστές της πανδημίας.

Σχολιάζοντας τα συμπεράσματα της έρευνας, ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης τόνισε τα εξής: «Η χώρα μας όπως και η υπόλοιπη ανθρωπότητα μπαίνει σε μία νέα κρίσιμη φάση της πανδημίας. Καλούμε τους πολίτες να θωρακιστούν με την ενισχυτική δόση, απέναντι στη μετάλλαξη Όμικρον που είναι θέμα χρόνου να επικρατήσει. Τονίζουμε την μεγάλη σημασία της ατομικής ευθύνης, εν όψει της εορταστικής περιόδου κατά την οποία είναι ιδιαίτερα κρίσιμο να τηρούμε σχολαστικά τα μέτρα προφύλαξης. Η έρευνα αναδεικνύει μεταξύ των άλλων και το σημαντικό ρόλο του γιατρού και του νοσηλευτή στην αναχαίτiση της πανδημίας. Η ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με τη συνεργασία της τοπικής αυτοδιοίκησης θα αποτελέσει το ανάχωμα στην νέα απειλή που αντιμετωπίζει η χώρα μας».

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Alco Κ. Παναγόπουλος επεσήμανε τα εξής: «Η έρευνα του ΙΣΑ αποτυπώνει πολύ μεγαλύτερη ανησυχία για την πανδημία, σε σχέση με τον Ιούλιο και σαφέστατη πρόοδο σε ότι αφορά τον εμβολιασμό, αφού 8 στους 10 (έναντι 6 στους 10 τον Ιούλιο), τοποθετούνται θετικά. Αποτυπώνει επίσης ένα ποσοστό μη εμβολιασμένων που προτίθενται ή μπορεί να πειστούν ή πιεστούν να εμβολιαστούν, αλλά και έναν σκληρό πυρήνα που πολύ δύσκολα μπορεί (αν μπορεί) να αλλάξει στάση»

Προβλέψεις για την πορεία της Όμικρον στην Ελλάδα

Στο μεταξύ, εξελίξεις στο «μέτωπο» της πανδημίας στη χώρα μας και ειδικά ως προς την παραλλαγή Όμικρον αναμένουν ειδικοί, εν μέσω του ευρύτερου κλίματος ανησυχίας σχετικά με τη νέα, ιδιαίτερα μεταδοτική παραλλαγή του κορονοϊού.

Δύο φάσεις άμυνας έχει η κυβέρνηση, προκειμένου να σταματήσει την επέλαση της Όμικρον: Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, την πρώτη ζώνη άμυνας συγκροτούν η έγκαιρη πρωτοβουλία να ανοίξει η τρίτη δόση για όλες τις ηλικίες, οι εμβολιασμοί των παιδιών, ο αυστηρός έλεγχος όσων έρχονται από το εξωτερικό, ενώ επικεντρώθηκε κυρίως στη διενέργεια των self test και στην πιστή τήρηση των μέτρων προστασίας κατά την εορταστική περίοδο.

Όπως είπε στο Mega o Νίκος Τζανάκης, καθηγητής Πνευμονολογίας, ως προς το ενδεχόμενο αύξησης των κρουσμάτων Όμικρον κατά τις γιορτές, ο κ. Τζανάκης είπε ότι εξαρτάται από το αρχικό νούμερο που υπάρχει στην κοινότητα- για παράδειγμα, αν υπάρχουν 100 κρούσματα αναμένεται ανάλογη αύξηση, ενώ εάν έχουμε 200 ή και 500 κρούσματα, τότε το νούμερο ανεβαίνει πολύ περισσότερο. Ο χρόνος διπλασιασμού είναι πολύ μικρός και μάλιστα ο κ. Τζανάκης προέβλεψε πως ίσως τα Φώτα κρούσματα της Όμικρον να φτάσουν τα 3.500. Πάντως, σημείωσε πως «βρισκόμαστε σε ένα κύμα Δέλτα, που δεν έχει κοπάσει, και μέσα σε αυτό το κύμα ξεδιπλώνεται και το πρόβλημα της Όμικρον».

Από πλευράς του ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας Νίκος Θωμαΐδης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, προειδοποίησε ότι αναμένεται απότομη και δραματική αύξηση κρουσμάτων το επόμενο διάστημα λόγω της Όμικρον, που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα συμβεί στις αρχές Ιανουαρίου.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Θ. Βασιλακόπουλος, καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της επιτροπής δημόσιας υγείας, σημείωσε πως τα μέτρα έχουν να κάνουν με την καθυστέρηση της έλευσης του κύματος της Όμικρον. «Αν τα κλείσουμε όλα με lockdown δεν θα πετύχουμε εξαφάνιση της πανδημίας. Κάθε φορά το κλείσιμο είναι λιγότερο αποτελεσματικό, ενώ αντίθετα θα βοηθούσε η αύξηση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού», είπε ο κ. Βασιλακόπουλος.

Δημοφιλή