Ερευνα: Αποτελεσματική στη θεραπεία της ανορεξίας η ψιλοκυβίνη των «μαγικών μανιταριών»

Η ανορεξία έχει το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας από οποιαδήποτε ψυχιατρική διαταραχή.
Albert Fertl via Getty Images

Η ψιλοκυβίνη, η παραισθησιογόνος ουσία που βρίσκεται στα «μαγικά μανιτάρια» έχει πολλά υποσχόμενες δυνατότητες ως θεραπεία για τη διατροφική διαταραχή νευρική ανορεξία (επιστημονική ονομασία: Anorexia nervosa) , σύμφωνα με νέα έρευνα.

Χρησιμοποιείται ήδη για τη θεραπεία της κατάθλιψης και βρίσκονται σε εξέλιξη κλινικές δοκιμές για την αξιολόγηση της ασφάλειάς του στη θεραπεία ατόμων με ανορεξία.

Ερευνητές με επικεφαλής μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο Monash στην Αυστραλία εξέτασαν πώς η ψιλοκυβίνη επηρεάζει τον εγκέφαλο όταν πρόκειται για συμπεριφορές διατροφής και άσκησης - για να προσπαθήσουν να μάθουν περισσότερα για την αποτελεσματικότητά της για την πάθηση.

«Απαιτείται μια μηχανιστική κατανόηση των δράσεων της ψιλοκυβίνης για την προσαρμογή της κλινικής εφαρμογής της ψιλοκυβίνης σε άτομα που είναι πιο πιθανό να ανταποκριθούν με θετικά αποτελέσματα», γράφουν οι ερευνητές στη εργασία τους.

«Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη χρήση διεισδυτικών νευροβιολογικών προσεγγίσεων σε ζωικά μοντέλα».

Το ζωικό μοντέλο περιλάμβανε παρατηρήσεις χρησιμοποιώντας αρουραίους στους οποίους δόθηκε απεριόριστη πρόσβαση στην άσκηση (μέσω τροχού) αλλά περιορισμένη πρόσβαση σε τροφή, ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο πρότυπο για τη μίμηση της ανορεξίας στα ζώα.

Υπήρχαν δύο βασικά ευρήματα: πρώτον, η ψιλοκυβίνη φάνηκε να βοηθά τους αρουραίους να διατηρήσουν ένα υγιές σωματικό βάρος, ακόμη και με περιορισμούς στην κατανάλωση. Δεύτερον, ενίσχυσε επίσης αυτό που ονομάζεται γνωστική ευελιξία.

Σε σύγκριση με μια ομάδα ελέγχου, οι αρουραίοι που λάμβαναν μικρές δόσεις ψιλοκυβίνης ήταν πιο ανθεκτικοί στην απώλεια βάρους, πιο συχνά πάνω από το βασικό σωματικό βάρος και πιο γρήγορα προσαρμόζονταν τη συμπεριφορά τους σε ασκήσεις που δοκιμάζουν τη μαθησιακή ικανότητα.

Αυτό είναι πολλά υποσχόμενο - και μέσω της χρήσης ειδικών αποκλειστών υποδοχέων, οι ερευνητές μπόρεσαν επίσης να αναγνωρίσουν τον υποδοχέα σεροτονίνης 5-HT1A ως κρίσιμο μέρος της διαδικασίας που επιτρέπει τα γνωστικά οφέλη της ψιλοκυβίνης, κάτι που θα βοηθήσει σε μελλοντικές μελέτες.

Γνωρίζουμε ότι η ανορεξία έχει το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας από οποιαδήποτε ψυχιατρική διαταραχή. Αυτό είναι ένα απογοητευτικό γεγονός και μια υπενθύμιση των επιπτώσεων της πάθησης.

Αυτή τη στιγμή, η πιο κοινή φαρμακευτική θεραπεία που συνταγογραφείται σε άτομα με ανορεξία είναι τα αντικαταθλιπτικά. Ωστόσο, τα αποτελέσματα μπορεί να είναι ανάμεικτα, γι′ αυτό οι επαγγελματίες υγείας είναι σε επιφυλακή για πιο αποτελεσματικές προσεγγίσεις.

Εάν χορηγηθεί με τον σωστό τρόπο, οι ειδικοί ελπίζουν ότι ο τρόπος με τον οποίο η ψιλοκυβίνη ενεργοποιεί τους υποδοχείς σεροτονίνης στον εγκέφαλο - προκαλώντας διευρυμένες και αλλοιωμένες καταστάσεις συνείδησης - μπορεί να μετατοπίσει τα νοητικά εμπόδια που έχουν αναπτυχθεί γύρω από το φαγητό.

Αυτό πρέπει ακόμα να αποδειχθεί στους ανθρώπους φυσικά - και το γεγονός ότι δεν ανταποκρίθηκαν όλοι οι αρουραίοι στην ψιλοκυβίνη με τον ίδιο τρόπο δείχνει ότι θα χρειαστεί περισσότερη έρευνα για να καταλάβουμε εάν αυτή είναι η σωστή προσέγγιση για όλους όσους έχουν διαγνωστεί με ανορεξία.

«Η γνωστική ακαμψία είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα της πάθησης που εμφανίζεται συχνά πριν τα συμπτώματα της νευρικής ανορεξίας είναι εμφανή και επιμένουν μετά την ανάκτηση βάρους - καθιστώντας αυτό το σύμπτωμα πρωταρχικό στόχο για θεραπευτική παρέμβαση», λέει η φυσιολόγος Claire Foldi από το Πανεπιστήμιο Monash.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Molecular Psychiatry .

Δημοφιλή