Οι προσομοιώσεις σε ιαπωνικό υπερυπολογιστή έδειξαν ότι η χρήση διπλής μάσκας βοηθά ελάχιστα παραπάνω στον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού σε σύγκριση με μια σωστά τοποθετημένη μάσκα.
Τα ευρήματα αυτά εν μέρει έρχονται σε αντίθεση με τις πρόσφατες συστάσεις των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) ότι οι δύο μάσκες είναι καλύτερες από μία.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τον υπερυπολογιστή Fugaku για να μοντελοποιήσουν τη ροή σωματιδίων του ιού από άτομα που φορούσαν διαφορετικούς τύπους και συνδυασμούς μάσκας, σύμφωνα με μελέτη που κυκλοφόρησε την Πέμπτη από τον ερευνητικό κολοσσό Riken και το Πανεπιστήμιο Κόμπε.
Η χρήση μίας μάσκας χειρουργικού τύπου, κατασκευασμένη από μη υφασμάτινιο υλικό, είχε 85% αποτελεσματικότητα στο μπλοκάρισμα σωματιδίων όταν φοριούνται σφιχτά γύρω από τη μύτη και το πρόσωπο. Η προσθήκη δεύτερης μάσκας πολυουρεθάνης από πάνω αύξησε την αποτελεσματικότητα μόλις στο 89%.
Η χρήση δύο μη υφασμάτινων μασκών δεν αποδεικνύεται χρήσιμη, επειδή η αντίσταση του αέρα συσσωρεύεται και προκαλεί διαρροή γύρω από τις άκρες.
«Η απόδοση της διπλής κάλυψης απλά δεν προσθέτει προστασία», σύμφωνα με τους ερευνητές.
Σε γενικές γραμμές, οι επαγγελματικές μάσκες N95 είναι οι καλύτερες για προστασία από τη μόλυνση, ακολουθούμενες από μη υφασμάτινες μάσκες, τις μάσκες από ύφασμα και, τέλος, τις μάσκες πολυουρεθάνης, έδειξε η μελέτη.
Η ερευνητική ομάδα του Riken έχει χρησιμοποιήσει προηγουμένως τον υπερυπολογιστή Fugaku για να καταδείξει το πώς η υγρασία μπορεί να επηρεάσει τη μόλυνση από ιούς και τους κινδύνους μόλυνσης σε τρένα, χώρους εργασίας και σε άλλα περιβάλλοντα.
Καθώς η πανδημία επιδεινώνεται, έχει αυξηθεί η επιστημονική πεποίθηση ότι ο ιός εξαπλώνεται μέσω του αέρα και πως οι μάσκες είναι αποτελεσματικές στον περιορισμό της μετάδοσής του.