Έρευνα: Η «έκρηξη» στο αέριο λόγω του πολέμου απειλεί τους στόχους για την κλιματική αλλαγή

Αναφορά της Climate Action Tracker.
via Associated Press

Η «έκρηξη» στο φυσικό αέριο λόγω του πολέμου στην Ουκρανία υπονομεύει τις ήδη ανεπαρκείς προσπάθειες για τον περιορισμό της μελλοντικής αύξησης της θερμοκρασίας, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Οι σχεδιασμοί και οι συγκεντρώσεις/ συσσωρεύσεις αποθεμάτων όσον αφορά το υγροποιημένο ή όχι φυσικό αέριο θα προσέθεταν το αντίστοιχο περίπου δύο δισεκατομμυρίων τόνων διοξειδίου του άνθρακα ετησίως στον αέρα μέχρι το 2030, σύμφωνα με την αναφορά που δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη από την Climate Action Tracker σε διεθνείς συνομιλίες για το κλίμα στην Αίγυπτο.

Αυτά τα αέρια του θερμοκηπίου αρκούν για να μειώσουν/ παρεμποδίσουν (ενδεχομένως και «καταστροφικά», όπως σημειώνεται) τις πιθανότητες να περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας στους 1,5 βαθμούς Κελσίου πάνω από την περίοδο πριν τη βιομηχανική επανάσταση, που είναι ο διεθνής στόχος όσον αφορά στην αύξηση της θερμοκρασίας, όπως σημείωσε ο Μπιλ Χερ, κλιματικός επιστήμονας και διευθύνων σύμβουλος της Climate Analytics- μιας από τις ομάδες που είναι πίσω από την Climate Action Tracker, η οποία παρατηρεί και αναλύει τις δεσμεύσεις και ενέργειες για το κλίμα.

Ο κόσμος μας έχει ήδη θερμανθεί κατά περίπου 1,1 με 1,2 βαθμούς Κελσίου από την περίοδο πριν τη βιομηχανική εποχή, αφήνοντας μικρά περιθώρια για να παραμείνει η αύξηση κάτω από το όριο των 1,5 βαθμών που είχε τεθεί στο Παρίσι το 2015.

Και μόνο η ποσότητα των projects υγροποιημένου φυσικού αερίου που είναι να υλοποιηθούν/ κατασκευαστούν σόκαρε τους αναλυτές, είπε ο Χερ. Στο πλαίσιο της αναφοράς υπολογίζεται πως αν όλα όσα έχουν σχεδιαστεί γίνουν πραγματικότητα, η συγκέντρωση αυτή θα παράγει πενταπλάσιο αέριο από το ρωσικό που προορίζεται να αντικαταστήσει.

«Αυτή η αντίδραση στην ενεργειακή κρίση είναι μια υπερβολή η κλίμακα της οποίας πρέπει να μειωθεί» σύμφωνα με την αναφορά.

Ένας τρόπος- κλειδί με τον οποίο οι επιστήμονες υπολογίζουν πόσο πιθανόν είναι ο κόσμος να παραμείνει στο όριο των 1,5 βαθμών είναι το αποκαλούμενο «carbon budget», ή το πόσες εκπομπές άνθρακα μπορούν να παραχθούν μέχρι το 2050, παραμένοντας στους 1,5 βαθμούς ή κάτω από αυτούς. Η αναφορά λέει πως η δραστηριοποίηση στο LNG θα «φάει» από μόνη της περίπου το 10% του budget των 460 δισεκατομμυρίων τόνων.

Περίπου το 70% των σχεδιαζόμενων νέων εγκαταστάσεων παραγωγής αερίου βρίσκονται στη βόρεια Αμερική, είπε ο Χερ. Η Ευρώπη, η οποία χρειάζεται το αέριο μα δεν το έχει, επενδύει σε συστήματα παραλαβής. Η αναφορά λέει πως αν κατασκευαστούν όλα αυτά, είτε θα υπάρξει πολύ μεγάλη μόλυνση άνθρακα είτε ενεργειακές υποδομές που δεν θα χρησιμοποιηθούν.

Ηγέτες της διεθνούς βιομηχανίας φυσικού αερίου ωστόσο λένε πως το καύσιμο αυτό αποτελεί τη λύση στα προβλήματα του κόσμου και όχι ένα πρόβλημα από μόνο του.

«Η παγκόσμια συζήτηση έχει αλλάξει. Και αυτό που έχει αλλάξει σε αυτήν είναι η αναγνωρισμένη εκδοχή του πόσο απαραίτητη είναι η ενέργεια όχι μόνο για την οικονομική ασφάλεια, μα και για την εθνική ασφάλεια» είπε στο Associated Press η Κάρεν Χάρμπερτ, διευθύνουσα σύμβουλος της American Gas Association. «Το φυσικό αέριο δεν είναι μόνο απαραίτητο για την επιβίωση της Ουκρανίας, μπορεί κάνει πολλά για την αντιμετώπιση των εκπομπών άνθρακα του κόσμου. Μπορεί να κάνει πολλά για να βγάλει τον κόσμο από την ενεργειακή ένδεια. Και εδώ στις ΗΠΑ είναι ευλογία που έχουμε σήμερα τόσο πολύ αέριο».

Ο πρώην αντιπρόεδρος Αλ Γκορ, που είναι ακτιβιστής για το κλίμα εδώ και πάνω από 30 χρόνια, είπε πως δεκαετίες πριν ο ίδιος και άλλοι χαρακτήριζαν το φυσικό αέριο γέφυρα προς το μέλλον επειδή βοηθούσε στην απεξάρτηση από τον πολύ πιο «βρώμικο» γαιάνθρακα. Αλλά όχι τώρα. «Τώρα πιστεύω πως είναι μια κλασική γέφυρα προς το πουθενά» είπε ο Γκορ στο Associated Press, προσθέτοντας πως ένα ιδιαίτερα μεγάλο πρόβλημα για το φυσικό αέριο είναι οι διαρροές μεθανίου από αγωγούς, γεωτρήσεις και αλλού.

Με πληροφορίες από Associated Press

Δημοφιλή