Ιδιαίτερα ανησυχητικές, εάν και εφόσον ισχύουν, είναι οι εκτιμήσεις στο πλαίσιο έρευνας του Australian National University (ANU) σχετικά με τις επιπτώσεις του νέου κορονοϊού (Covid-19) και τα οικονομικά κόστη μιας πανδημίας.
Στο πλαίσιο της έρευνας παρουσιάζονται επτά σενάρια. Τα τέσσερα από τα επτά εξετάζουν της επιπτώσεις της εξάπλωσης του κορονοϊού σε άλλες χώρες, εκτός Κίνας, κυμαινόμενα από χαμηλή έως υψηλή ένταση. Ένα έβδομο σενάριο εξετάζει τις επιπτώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, όπου μια ήπια πανδημία λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο επ’αόριστον. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του πανεπιστημίου, ακόμα και στο σενάριο χαμηλής έντασης, οι εκτιμώμενες απώλειες του παγκοσμίου ΑΕΠ είναι 2,4 τρισ. δολάρια, με πάνω από 15 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως. Τα κόστη αυξάνονται κατακόρυφα καθώς το επίπεδο έντασης αυξάνεται, με το υψηλότερο δυνατό κόστος στο παγκόσμιο ΑΕΠ να αυξάνεται στα 9 τρισ. δολάρια.
Οι συντελεστές της έρευνας ζητούν μια συντονισμένη πολιτική αντιμετώπισης του ιού, καθώς και μεγαλύτερες επενδύσεις στη δημόσια υγεία σε όλες τις χώρες.
Σε ένα σενάριο υψηλής έντασης, η εκτιμώμενη απώλεια στο ΑΕΠ στην Αυστραλία το 2020 υπολογίζεται στα 103 δισ. δολάρια ΗΠΑ, με πολλούς θανάτους. Στο πλαίσιο του ίδιου σεναρίου, προβλέπονται απώλειες 1,6 τρισ. στο κινεζικό ΑΠΕ, 1,7 τρισ. στο ΑΕΠ των ΗΠΑ, 549 δισ. στο ΑΕΠ της Ιαπωνίας, 567 δισ. δολάρια σε αυτό της Ινδίας.