Θύμα ηλεκτρονικής απάτης έχει πέσει ένας στους δέκα Έλληνες, όπως αποκαλύπτει έρευνα της Google, καθώς δεν αλλάζει ποτέ τον κωδικό πρόσβασης του.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου στις 5 Φεβρουαρίου, η Google παρουσίασε μια έρευνα που έχει ανατεθεί στη YouGov σχετικά με το θέμα της ιδιωτικής ζωής και της ασφάλειας στο Διαδίκτυο.
Οι Έλληνες που συμμετείχαν στη έρευνα δήλωσαν ότι σε ποσοστό 49% έχουν λάβει μηνύματα ηλεκτρονικού «ψαρέματος» (Phishing). Το 23% έχει εκτεθεί σε κακόβουλο λογισμικό, το 13% έχει πέσει θύμα μη εξουσιοδοτημένης πρόσβασης στα προφίλ που διατηρεί στα social media, ενώ το 9% -σχεδόν ένας στους 10- έχει υπάρξει θύμα ηλεκτρονικής απάτης.
Από την άλλη, όσον αφορά στις διαδικτυακές ρυθμίσεις, το 34% χρησιμοποιεί τον ίδιο κωδικό πρόσβασης για μερικές ή και όλες τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες που χρησιμοποιεί ενώ το 11% δεν τον αλλάζει ποτέ.
Το 20% δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ ένα δεύτερο επίπεδο προστασίας στον λογαριασμό του, όπως η επαλήθευση σε δύο στάδια, ενώ το 38% χρησιμοποιεί μόνο σε μερικούς λογαριασμούς αλλά όχι σε όλους.
ΑΔΑΕ: Πώς να προφυλάξουμε τα password από τους χάκερ
Στην προστασία της ιδιωτικότητας των χρηστών του διαδικτύου επικεντρώνεται η ενημερωτική καμπάνια (ραδιόφωνο, video) της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ).
Το μήνυμά της απαντά στην πάντα επίκαιρη ερώτηση για όλους τούς ψηφιακούς χρήστες: Τι μπορεί να μας καταστήσει ευάλωτους στόχους σε πιθανές κυβερνοεπιθέσεις; Πρώτα απ’ όλα ο κωδικός πρόσβασης σε συνδέσεις και εφαρμογές στο διαδίκτυο, αν από άγνοια ή αμέλεια δεν εφαρμόζονται βασικά μέτρα ασφάλειας.
Σημειώνεται ότι, μέσα στο 2018 επιβλήθηκαν συνολικά διοικητικές κυρώσεις σε 41 περιπτώσεις, συνολικού ύψους περίπου 2,5 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων και οκτώ περιπτώσεων επιβολής συστάσεων.
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΔΑΕ)