Όσοι από εμάς ακολουθούμε ένα πρόγραμμα ύπνου και θέλουμε να ξυπνήσουμε με καλύτερη ψυχική διάθεση πρέπει να αρχίσουμε να φοράμε μάσκα ματιών.
Ο αποκλεισμός του φωτός του περιβάλλοντος ενώ κοιμόμαστε μπορεί να βελτιώσει την εγρήγορση και τη μνήμη μας επόμενη μέρα, σύμφωνα με μια μελέτη στην οποία συμμετείχαν 122 συμμετέχοντες σε δύο πειράματα.
Οι συγγραφείς της μελέτης, από ιδρύματα στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία και τις ΗΠΑ, λένε ότι αυτό αποτελεί περαιτέρω απόδειξη της σχέσης μεταξύ φωτός και ύπνου - και ότι ο έλεγχος του πρώτου μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του δεύτερου.
«Το φως του περιβάλλοντος μπορεί να επηρεάσει τη δομή και το χρόνο του ύπνου», γράφουν οι ερευνητές στη εργασία τους.
«Εξερευνήσαμε πώς η χρήση μάσκας ματιών που μπλοκάρει το φως κατά τη διάρκεια του νυχτερινού ύπνου επηρεάζει τη μνήμη και την εγρήγορση, αλλαγές που θα μπορούσαν να ωφελήσουν καθημερινές εργασίες όπως η μελέτη ή η οδήγηση».
Στο πρώτο πείραμα, ζητήθηκε από 89 ενήλικες ηλικίας 18 έως 35 ετών να φορέσουν μάσκα ματιών ενώ κοιμήθηκαν για μια εβδομάδα, πριν πάνε χωρίς αυτήν ή φορώντας μάσκα ματιών με τρύπες (για να ληφθούν υπόψη τυχόν επιπτώσεις από την ενόχληση της χρήσης μάσκας) την επόμενη εβδομάδα.
Εργαστηριακές δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν τις δύο τελευταίες ημέρες κάθε εβδομάδας έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες είχαν καλύτερες επιδόσεις σε μια εργασία συσχέτισης ζευγών λέξεων, η οποία μετρά την ικανότητα ανάκλησης γεγονότων και εμπειριών, αφού κάλυπταν τα μάτια τους ενώ κοιμόντουσαν. Επίσης, είχαν καλύτερη απόδοση σε μια δοκιμή που μετρά τους χρόνους αντίδρασης.
Για το δεύτερο πείραμα, 33 ενήλικες εθελοντές ηλικίας 18 έως 35 ετών ήταν εξοπλισμένοι με μάσκες ματιών, συσκευές για τη μέτρηση της έντασης του φωτός κατά την αφύπνιση και ένα φορητό κεφαλόδεσμο για τη μέτρηση της εγκεφαλικής δραστηριότητας ενώ κοιμόντουσαν.
Για να συνηθίσουν τις συνθήκες, οι συμμετέχοντες κοιμήθηκαν με μάσκα ματιών ένα βράδυ και μάσκα ματιών με τρύπες με τρύπες για το δεύτερο βράδυ. Ακολούθησαν δύο νύχτες ύπνου υπό τις ίδιες συνθήκες, μόνο αυτή τη φορά με πρόσθετες δοκιμές.
Και πάλι, μια εργασία συσχέτισης ζευγών λέξεων αποκάλυψε ότι η χρήση μάσκας ματιών βοηθά στην εκμάθηση νέων πληροφοριών και στη δημιουργία νέων αναμνήσεων.
Επιπλέον, τα δεδομένα που παρέχονται από το κεφαλόδεσμο υποδηλώνουν ότι υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της χρήσης μάσκας και του περισσότερου χρόνου ύπνου αργών κυμάτων, που είναι γνωστό ότι είναι σημαντικό όταν πρόκειται για ενίσχυση της μνήμης.
«Το όφελος για τη μνήμη είχε προβλεφθεί από τον χρόνο που αφιερώθηκε σε ύπνο βραδέων κυμάτων ενώ φορούσε τη μάσκα», γράφουν οι ερευνητές.
«Αυτό υποδηλώνει ότι η χρήση μάσκας ματιών κατά τη διάρκεια του ύπνου είναι μια αποτελεσματική, οικονομική και μη επεμβατική συμπεριφορά που θα μπορούσε να ωφελήσει τη γνωστική λειτουργία και να οδηγήσει σε μετρήσιμες επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή».
Με βάση ερωτηματολόγια που συμπλήρωσαν οι εθελοντές και στα δύο πειράματα, η χρήση της μάσκας ματιών δεν επηρέασε τον χρόνο ή τη διάρκεια του ύπνου, επομένως αυτοί οι παράγοντες είναι απίθανο να επηρέασαν τα αποτελέσματα των δοκιμών.
Μελέτη μετά από έρευνα έχει δείξει πόσο σημαντικός είναι ο ύπνος για τη γενική ευημερία και την υγεία μας.
Αυτή η μελέτη δείχνει ότι μια μάσκα ματιών θα μπορούσε κάλλιστα να ενισχύσει τα οφέλη του ύπνου. Με τόσες πολλές από τις καθημερινές μας εργασίες που απαιτούν εγρήγορση και υψηλότερη απόδοση μνήμης, ίσως αξίζει να εξετάσουμε το ενδεχόμενο να βάλουμε τη μάσκα στη δική μας νυχτερινή ρουτίνα.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Sleep.