Η Γερμανία είναι η τιμώμενη χώρα στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης για το 2024.
Για τον επιχειρηματικό κόσμο και όσους εμβαθύνουν στην ελληνική οικονομία, η επιλογή δεν ήταν έκπληξη: Η Γερμανία - ακόμα και τώρα, που η οικονομία της δοκιμάζεται σκληρά - παραμένει «ατμομηχανή» της ευρωπαϊκής οικονομίας, ενώ η ανάπτυξη στην ευρωζώνη εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την προοπτική ανάκαμψης της μεγαλύτερης χώρας στην ΕΕ.
«Νέμεσις!» θα αναφωνήσουν οι σκληρότεροι επικριτές της Γερμανίας, που θυμούνται ακόμα και σημερα με θυμό τη στάση του Βόλφανγκ Σόιμπλε και της Αγκελα Μέρκελ, όταν οι Ελληνες αγκομαχούσαμε υπό το βάρος των μνημονίων.
Υπάρχει, φυσικά, και η μερίδα που έχει διαφορετική άποψη: ότι, δηλαδή, ευθύνες είχαν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις με το πολιτικό σύστημα στη χώρα μας και δεν ήταν (μόνο) οι Γερμανοί «κακοί».
Σχέση βαριά σαν Ιστορία
Η ιστορία «δένει» την Ελλάδα με την Γερμανία και δύσκολα θα ξεχαστεί.
Από τα χρόνια του αντιβασιλέα Όθωνα, μέχρι τον Β′ Παγκόσμιο Πόλεμο και την γερμανική κατοχή, υπήρξαν στιγμές τεράστιου πόνου που γέννησαν πικρά συναισθήματα στους Ελληνες και κάποτε οργή.
Στον αντίποδα, υπάρχει μία ζωντανή, μεγάλη σε αριθμό ελληνική κοινότητα στην Γερμανία που συμβολίζει ένα υγιές μοντέλο μετανάστευσης, καλλιεργώντας φιλικές σχέσεις και χτίζοντας ισχυρούς δεσμούς στο πέρασμα του χρόνου.
Νέοι Ελληνες πηγαίνουν στην Γερμανία για να σπουδάσουν, Γερμανοί προτιμούν διαχρονικά τη χώρα μας για να κάνουν διακοπές τα καλοκαίρια και όλοι στην Ελλάδα καταναλώνουμε προϊόντα γερμανικής προέλευσης.
Δεν είναι μόνο τα αυτοκίνητα, όπου η προτίμηση των Ελλήνων στην γερμανική τεχνολογία αποτυπώνεται και σε αριθμούς παρακάτω, αλλά ένα σύνολο προϊόντων και υπηρεσιών με μεγάλο ενδιαφέρον...
Συγκρατούμε το τελικό συμπέρασμα αυτή της έρευνας από την Κάπα Research: Λιγότερη Ιστορία, περισσότερη Οικονομία, περισσότερος Πολιτισμός.
Τα υπόλοιπα συμπεράσματα δικά σας.