Η παγκόσμια ζήτηση ενέργειας αυξήθηκε 1% πέρυσι και η ανάπτυξη-ρεκόρ στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν μπόρεσε να φέρει αλλαγές στο τοπίο κυριαρχίας των ορυκτών καυσίμων, που συνεχίζουν να αποτελούν το 82% του συνόλου, σύμφωνα με όσα έκανε γνωστά το Statistical Review of World Energy.
H περσινή χρονιά σηματοδοτήθηκε από αναταραχή στις αγορές ενέργειας μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, κάτι που βοήθησε να ενισχυθούν οι τιμές του αερίου και του άνθρακα σε επίπεδα ρεκόρ στην Ευρώπη και την Ασία.
Η επίμονη υπεροχή των προιόντων πετρελαίου, αερίου και άνθρακα ως προς την κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους της ζήτησης ενέργειας εδραιώθηκε το 2022, παρά τη μεγαλύτερη ποτέ αύξηση στη χωρητικότητα των ανανεώσιμων σε συνδυαστικά 266 gigawatts.
«Παρά την περαιτέρω ισχυρή ανάπτυξη στην ηλιακή και την αιολική ενέργεια, οι συνολικές, παγκόσμιες, σχετιζόμενες με την ενέργεια εκπομπές αερίων θερμοκηπίου αυξήθηκαν ξανά» είπε η πρόεδρος του Energy Institute, Τζούλιετ Ντάβενπορτ. «Κινούμαστε ακόμα προς την αντίθετη κατεύθυνση από αυτήν που απαιτεί η Συμφωνία του Παρισιού».
H ετήσια αναφορά θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική για τη βιομηχανία στο σύνολό της και δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά από το Energy Institute μαζί με τις KPMG και Kearny αφού ανέλαβαν από τη ΒΡ, που την έβγαζε από τη δεκαετία του 1950.
Επιστήμονες λένε πως ο κόσμος χρειάζεται να περικόψει τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου κατά περίπου 43% ως το 2030 από τα επίπεδα του 2019 για να υπάρχει ελπίδα να επιτευχθεί ο στόχος της διατήρησης της αύξησης της θερμοκρασίας κάτω από 2 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.
Ακολουθούν κάποια από τα σημαντικότερα σημεία της αναφοράς:
Κατανάλωση
Η παγκόσμια κύρια ζήτηση ενέργειας αυξήθηκε περίπου 1%, επιβραδυνόμενη από το περσινό 5,5%, μα η ζήτηση ήταν ακόμα γύρω στο 3% πάνω από τα επίπεδα πριν τον κορονοϊό το 2019.
Η κατανάλωση ενέργειας αυξήθηκε παντού εκτός από την Ευρώπη, περιλαμβανομένως της ανατολικής Ευρώπης.
Οι ανανεώσιμες, εξαιρουμένης της υδροηλεκτρικής, αντιστοιχούσαν στο 7,5% της παγκόσμιας κατανάλωσης ενέργειας, περίπου 1% παραπάνω από την προηγούμενη χρονιά.
Το μερίδιο των ορυκτών καυσίμων στην παγκόσμια κατανάλωση ενέργειας παρέμεινε στο 82%.
Η παραγωγή ηλεκτρισμού αυξήθηκε 2,3%, επιβραδυνόμενη από το προηγούμενο έτος. Η αιολική και η ηλιακή ενέργεια είχαν αύξηση ρεκόρ της τάξης του 12% στην παραγωγή ενέργειας, ξεπερνώντας ξανά την πυρηνική, που έπεσε 4,4%.
Το μερίδιο του άνθρακα στην παραγωγή ενέργειας παρέμεινε κυρίαρχο, γύρω στο 35,4%.
Πετρέλαιο
Η παραγωγή πετρελαίου αυξήθηκε κατά 2,9 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως στα 97,3 εκατ. Bpd, με την ανάπτυξη να επιβραδύνεται συγκριτικά με το προηγούμενο έτος.
Συγκριτικά με τα επίπεδα πριν την Covid το 2019, η κατανάλωση πετρελαίου ήταν 0,7% χαμηλότερη.
Η περισσότερη ανάπτυξη της ζήτησης πετρελαίου προήλθε από μια ανανεωμένη «όρεξη» και καύσιμα τζετ και προϊόντα ντίζελ.
Η παραγωγή πετρελαίου αυξήθηκε κατά 3,8 εκατ. bpd, με τη μερίδα του λέοντος να προέρχεται από μέλη του ΟΠΕΚ και τις ΗΠΑ. Η Νιγηρία είχε τη μεγαλύτερη υποχώρηση.
Η χωρητικότητα διύλισης πετρελαίου αυξήθηκε κατά 534.000 bpd.
Φυσικό αέριο
Εν μέσω τιμών ρεκόρ στην Ευρώπη και την Ασία, η παγκόσμια ζήτηση αερίου έπεσε 3% μα και πάλι αντιπροσώπευε το 24% της κύριας κατανάλωσης ενέργειας, λίγο κάτω από το προηγούμενο έτος.
Η παραγωγή αερίου ήταν σταθερή έτος προς έτος.
Η παραγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου αυξήθηκε 5% στα 542 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm), με ρυθμό παρόμοιο με αυτόν του προηγούμενου έτους, με τη μεγαλύτερη ανάπτυξη να προέρχεται από τη Βόρεια Αμερική και την Ασία- Ειρηνικό.
Στην Ευρώπη αντιστοιχούσε μεγάλο μέρος της ανάπτυξης της ζήτησης LNG, αυξάνοντας τις εισαγωγές της κατά 57%, ενώ χώρες στην Ασία και τον Ειρηνικό και τη Νότια και Κεντρική Αμερική μείωσαν τις πωλήσεις τους.
Η Ιαπωνία αντικατέστησε την Κίνα ως ο μεγαλύτερος εισαγωγέας LNG.
Γαιάνθρακας
Οι τιμές γαιάνθρακα σημείωσαν επίπεδα ρεκόρ, αυξανόμενες 145% στην Ευρώπη και 45% στην Ιαπωνία.
Η κατανάλωση γαιάνθρακα αυξήθηκε 0,6%, στο υψηλότερο επίπεδό της από το 2014, ωθούμενη κυρίως από την κινεζική και ινδική ζήτηση, ενώ η κατανάλωση στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη μειώθηκε.
Η παραγωγή άνθρακα ήταν 7% μεγαλύτερη από πέρυσι, με την Κίνα, την Ινδία και την Ινδονησία να έχουν το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης.
Ανανεώσιμες
Η ανάπτυξη στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, εξαιρουμένης της υδροηλεκτρικής, επιβραδύνθηκε ελαφρώς στο 14% μα η χωρητικότητα σε ηλιακή και αιολική έδειχνε ακόμα αύξηση ρεκόρ των 266 gigawatts, με την ηλιακή να παίρνει τη μερίδα του λέοντος.
Η Κίνα είχε τη μεγαλύτερη αύξηση σε ηλιακή και αιολική.
Εκπομπές
Οι παγκόσμιες εκπομπές που σχετίζονται με την ενέργεια, περιλαμβανομένων των βιομηχανικών διαδικασιών, ήταν πάνω 0,8%, φτάνοντας σε νέο υψηλό 39,3 δισεκατομμυρίων τόνων αντίστοιχου του διοξειδίου του άνθρακα.
Οι τιμές ανθρακικού λιθίου είχαν άνοδο 335%. Οι τιμές κοβαλτιου 24%. Η παραγωγή λιθίου και κοβαλτίου αυξήθηκαν 21%.
(Με πληροφορίες από Reuters)