Οι χωρισμοί είναι δύσκολοι. Όπως δύσκολο είναι να κάνουμε το επόμενο βήμα. Ο χρόνος που μοιραστήκαμε με τον πρώην (πλέον) σύντροφο μας, λίγοι μήνες ή χρόνια, συντροφική σχέση ή γάμος με παιδιά, ίσως δεν έχει τόση σημασία. Το μόνο βέβαιο είναι ότι θα περάσουμε υποχρεωτικά από όλα τα στάδια του χωρισμού, σκεπτόμενοι συνεχώς τι πήγε λάθος, αλλά και πότε θα τελειώσει η δυσφορία και ο πόνος -μέρες, μήνες ή χρόνια;
Ίσως τελικά υπάρχει απάντηση στο ερώτημα και ίσως, μία απάντηση μπορεί να μας βοηθήσει να προχωρήσουμε στην ζωή μας.
Υπάρχουν διάφορες θεωρίες σχετικά με τον χρόνο που απαιτείται για να ξεπεράσουμε μία σχέση. Μερικές από αυτές υποστηρίζουν ότι χρειαζόμαστε τον διπλάσιο χρόνο από όσο κράτησε συνολικά η σχέση μας. Άλλες πάλι ότι θα σταματήσει μόνο με την επόμενη σχέση.
Παρόλο που δεν υπάρχει μια και μοναδική απάντηση στο ερώτημα, πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι όλοι χρειαζόμαστε κατά μέσο όρο 18 μήνες για να ξεπεράσουμε ένα χωρισμό στη ζωή μας. Το αποτέλεσμα αυτό βασίζεται σε τρεις μεγάλους χωρισμούς και στους περίπου έξι μήνες που χρειάζεται για να επανέλθουμε.
Σύμφωνα με την έρευνα της «OnePoll» ο λόγος που χρειαζόμαστε τόσο πολύ καιρό προκειμένου να επανέλθουμε στην πραγματικότητα και στην κανονική ροή της ζωής μας μετά από έναν χωρισμό είναι επειδή ο χωρισμός μας αποσυντονίζει. Πρέπει να αναθεωρήσουμε, να αλλάξουμε σελίδα και να κάνουμε καινούρια σχέδια. Με απλά λόγια, πρέπει ξαφνικά να κάνουμε πολλά πράγματα μόνοι μας, να αλλάξουμε σπίτι, να ξαναβρούμε τους φίλους μας, να δημιουργήσουμε μια νέα ταυτότητα για εμάς ως ελεύθεροι και όχι ως ζευγάρι με κάποιον.
Οι σχέσεις σε κάθε μορφή τους –ερωτικές και φιλικές- αποτελούν μέρος της ταυτότητας μας. Συνεπώς, χρειάζεται χρόνος για να ξεπεράσουμε έναν χωρισμό από κάτι/κάποιον που αποτελούσε σημαντικό μέρος της ζωής και της καθημερινότητας μας.
Συνεπώς, καλό είναι να θυμόμαστε ότι σε έναν χωρισμό πρέπει να δίνουμε χώρο και χρόνο στον εαυτό μας. Είναι απολύτως φυσιολογικό το γεγονός ότι χρειαζόμαστε (πολλούς) μήνες έως να ξεπεράσουμε μια σχέση και είναι σημαντικό να επεξεργαζόμαστε τα συναισθήματα μας καθ’ όλη την διάρκεια της διαδικασίας και να αποδεχόμαστε τις εναλλαγές της διάθεσης μας.
Ο χωρισμός είναι ένα κομμάτι της ζωής που μοιραία θα περάσουμε όλοι, κι όσο κι αν διαφέρει για τον κάθε έναν από εμάς, θα έρθει η στιγμή που θα πούμε «επιτέλους, το ξεπέρασα».
Αυτό που γνωρίζουμε σίγουρα είναι ότι είναι προτιμότερο να έχουμε αγαπηθεί, να έχουμε αγαπήσει και να χάσουμε αυτήν την αγάπη παρά να μην αγαπηθούμε και αγαπήσουμε ποτέ.
Πηγή: Red