Δύο νύχτες ελάχιστου ή ταραγμένου ύπνου αρκούν, προκειμένου να μας κάνουν να αισθανόμαστε χρόνια μεγαλύτεροι, σύμφωνα με νέα μελέτη. Αντίθετα, ο συνεχόμενος, ξεκούραστος ύπνος αποτελεί βασικό παράγοντα που «κρύβει» την πραγματική ηλικία μας.
Ψυχολόγοι στη Σουηδία διαπίστωσαν ότι, κατά μέσο όρο, οι εθελοντές ένιωθαν περισσότερο από τέσσερα χρόνια μεγαλύτεροι όταν είχαν περιοριστεί σε τέσσερις ώρες ύπνου για δύο διαδοχικές νύχτες, με κάποιους να υποστηρίζουν ότι η υπνηλία τους έκανε να αισθάνονται ολόκληρες δεκαετίες γηραιότεροι.
Το αντίθετο παρατηρήθηκε όταν οι άνθρωποι είχαν τη δυνατότητα να μείνουν στο κρεβάτι για εννέα ώρες, με τους συμμετέχοντες στη μελέτη να ισχυρίζονται ότι αισθάνονταν κατά μέσο όρο τρεις μήνες νεότεροι από την πραγματική τους ηλικία μετά από αυτές τις ώρες ανάπαυσης.
«Αυτό σημαίνει ότι ο ύπνος έχει σημαντικό αντίκτυπο στο πόσο χρονών νιώθουμε και δεν έχει επάνω μας μονάχα μακροπρόθεσμες συνέπειες», σημειώνει η δρ Λεονί Μπάλτερ, ψυχονευροανοσολόγος στο Ινστιτούτο Karolinska στη Στοκχόλμη. «Με άλλα λόγια, έστω και δύο συνεχόμενες νύχτες ελάχιστου ύπνου έχουν ουσιαστικό αντίκτυπο στη διάθεσή μας».
Πέρα από το ότι νιώθουμε πιο εξαντλημένοι, ο κακός ή ο ανεπαρκής ύπνος μας γερνάει πριν την ώρα μας και επειδή μας ωθεί στην ανθυγιεινή διατροφή, μειώνοντας παράλληλα τη σωματική άσκηση και κάνοντας μας λιγότερο πρόθυμους να κοινωνικοποιηθούμε και να αποκτήσουμε νέες εμπειρίες.
Λίγα λόγια για την έρευνα
Οι ερευνητές διεξήγαγαν δύο μελέτες.
Στην πρώτη, 429 άτομα ηλικίας από 18 έως 70 ετών απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με το πόσο χρονών ένιωθαν και πόσες νύχτες - αν υπήρχαν - είχαν κοιμηθεί άσχημα τον τελευταίο μήνα.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι για κάθε μέρα κακού ύπνου, οι εθελοντές ένιωθαν κατά μέσο όρο τρεις μήνες μεγαλύτεροι, ενώ εκείνοι που δεν ανέφεραν (ότι βίωσαν) άσχημες νύχτες τον προηγούμενο μήνα ένιωθαν κατά μέσο όρο σχεδόν έξι χρόνια νεότεροι από την πραγματική τους ηλικία.
Στη δεύτερη μελέτη, οι ερευνητές ρώτησαν 186 εθελοντές ηλικίας 18 έως 46 ετών πόσο χρονών ένιωθαν μετά από δύο νύχτες ποιοτικού και πολύωρου ύπνου και δύο νύχτες όπου κοιμόντουσαν μόνο τέσσερις ώρες. Μετά από τις δύο νύχτες περιορισμένου ύπνου, οι συμμετέχοντες ένιωθαν κατά μέσο όρο 4,44 χρόνια μεγαλύτεροι σε σχέση με τις δύο νύχτες 9ωρου ύπνου.
Το ζουμί
«Αν θέλουμε να αισθανόμαστε νέοι και πρόθυμοι να βουτήξουμε με τα μούτρα σε νέες εμπειρίες, αλλά και να είμαστε κοινωνικά και σωματικά δραστήριοι, είναι τρομερά σημαντικό να προστατεύσουμε τον ύπνο μας», τονίζει η δρ Σερένα Σαμπατίνι, ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο του Surrey, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη.
«Ο ύπνος είναι μια τροποποιήσιμη συμπεριφορά που έχει άμεση, αισθητή επίδραση στην υγεία. Οι επιπτώσεις της κακής διατροφής και της περιορισμένης σωματικής δραστηριότητας χρειάζονται λίγο χρόνο για να παρατηρηθούν. Το αποτέλεσμα ενός κακού ύπνου όμως, είναι άμεσο και επηρεάζει όλες τις άλλες συμπεριφορές στον τρόπο ζωής μας», καταλήγει η ίδια.
(Mε πληροφορίες από Guardian).