Ερευνα ψυχρολουσία: Tα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα συνδέονται με 32 προβλήματα υγείας

Παχυσαρκία, καρκίνος, πρόωρος θάνατος είναι μόνο μερικά εξ΄αυτών. Στο εξής θα το σκεφτόμαστε πολύ σοβαρά πριν απλώσουμε το χέρι μας στο ντουλάπι με τις λιχουδιές.
Milan Markovic via Getty Images

Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα συνδέονται άμεσα με 32 βλαβερές συνέπειες για την υγεία, συμπεριλαμβανομένου του υψηλότερου κινδύνου καρδιακών παθήσεων, του καρκίνου, του διαβήτη τύπου 2, των διαταραχών ψυχικής υγείας και του πρόωρου θανάτου, σύμφωνα με τη μεγαλύτερη διεθνώς ανασκόπηση γύρω από το ζήτημα.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις ΗΠΑ, περισσότερο από το ήμισυ της μέσης διατροφής αποτελείται πλέον από εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως δημητριακά, μπάρες πρωτεΐνης, ανθρακούχα ποτά, έτοιμα γεύματα και γρήγορο φαγητό.

Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί να είναι επιβλαβείς για την υγεία μας με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Αυτός είναι και ο λόγος που τα αποτελέσματα της ανασκόπησης, στην οποία συμμετείχαν σχεδόν 10 εκατομμύρια άνθρωποι, υπογραμμίζουν την ανάγκη λήψης μέτρων για τη στόχευση και τη μείωση της έκθεσης στο επεξεργασμένο φαγητό.

«Η τακτική κατανάλωση εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων συσχετίστηκε με υψηλότερο κίνδυνο δυσμενών καταστάσεων υγείας, ιδίως καρδιομεταβολικών και ψυχικών διαταραχών και πρόωρης θνησιμότητας. Και είναι λογικό αν σκεφτούμε ότι αυτού του είδους τα προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των συσκευασμένων αρτοσκευασμάτων και σνακ, των ανθρακούχων ποτών, των δημητριακών με ζάχαρη και των έτοιμων γευμάτων, υφίστανται πολλαπλές βιομηχανικές διεργασίες και συχνά περιέχουν χρώματα, γαλακτωματοποιητές, γεύσεις και άλλα πρόσθετα. Αυτά τα προϊόντα τείνουν επίσης να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, ανθυγιεινά λιπαρά και αλάτι, ενώ έχουν χαμηλή -έως ανύπαρκτη- περιεκτικότητα σε βιταμίνες και φυτικές ίνες», προειδοποιούν οι ειδικοί.

Βέβαια, είναι γεγονός ότι και προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει το επεξεργασμένο φαγητό με την κακή υγεία. Αλλά καμία ολοκληρωμένη ανασκόπηση δεν είχε παράσχει μέχρι στιγμής μια ευρεία αξιολόγηση των στοιχείων σε αυτόν τον τομέα.

Προκειμένου λοιπόν να γεφυρώσουν αυτό το χάσμα, οι ερευνητές πραγματοποίησαν μια ανασκόπηση «ομπρέλα», δηλαδή μια περίληψη στοιχείων υψηλού επιπέδου από 45 μετα-αναλύσεις ερευνών που συσχετίζουν τα υπερ-επεξεργασμένα σνακ με δυσμενείς επιπτώσεις για την υγεία.

Και που κατέληξαν οι επιστήμονες;

Συνολικά, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η υψηλότερη έκθεση σε πρόχειρα σνακ συσχετίστηκε σταθερά με αυξημένο κίνδυνο 32 δυσμενών εκβάσεων για την υγεία μας. Στις δυσμενείς συνέπειες συμπεριλαμβάνονται ο κατά 50% αυξημένος κίνδυνος θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο, ο κατά 53% υψηλότερος κίνδυνος άγχους και κοινών ψυχικών διαταραχών και ο κατά 12% μεγαλύτερος κίνδυνος διαβήτη τύπου 2.

Ενδεικτικά στοιχεία έδειξαν επίσης ότι η συχνή κατανάλωση επεξεργασμένων προϊόντων συσχετίστηκε με 21% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, 40 έως 66% αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρδιακές παθήσεις, παχυσαρκία, διαβήτη τύπου 2 και προβλήματα ύπνου και 22% αυξημένο κίνδυνο κίνδυνο κατάθλιψης.

Υπήρξαν επίσης στοιχεία για συσχετίσεις μεταξύ της πρόχειρης τροφής και του άσθματος, της κακής γαστρεντερικής υγείας, ορισμένων καρκίνων και ενός συνόλου καρδιομεταβολικών παραγόντων κινδύνου.

(Με πληροφορίες από Guardian).