Ερευνα-ψυχρολουσία: Πόσες ώρες επιτρέπεται να περνάνε τα παιδιά μπροστά στην οθόνη την εβδομάδα

Αυτός ο χρόνος υπόσχεται άριστη συμπεριφορά και ψυχική ευεξία, ακόμα κι αν διαμαρτυρηθούν λιγάκι στην αρχή.
Για τη διεξαγωγή της μελέτης, 181 παιδιά και έφηβοι από 89 διαφορετικές οικογένειες χωρίστηκαν τυχαία σε 2 ομάδες. Ο μέσος όρος ηλικίας των παιδιών κυμαινόταν από τα 4 έως τα 17 έτη.
Guido Mieth via Getty Images
Για τη διεξαγωγή της μελέτης, 181 παιδιά και έφηβοι από 89 διαφορετικές οικογένειες χωρίστηκαν τυχαία σε 2 ομάδες. Ο μέσος όρος ηλικίας των παιδιών κυμαινόταν από τα 4 έως τα 17 έτη.

Όταν το θέμα της συζήτησης αφορά τον χρόνο που επιτρέπεται να περνάνε τα μικρά μας μπροστά στην οθόνη, ισχύει το βρετανικό «less is more», δηλαδή, όσο λιγότερο τόσο το καλύτερο.

Αυτό επιβεβαιώνει και πρόσφατη μελέτη με επικεφαλής τον Δρ Τζέσπερ Σμιντ-Πέρσον, από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Δανίας, η οποία εξέτασε τα οφέλη της μειωμένης έκθεσης στην οθόνη στην ψυχική υγεία των παιδιών.

Για τη διεξαγωγή της μελέτης, 181 παιδιά και έφηβοι από 89 διαφορετικές οικογένειες χωρίστηκαν τυχαία σε 2 ομάδες. Ο μέσος όρος ηλικίας των παιδιών κυμαινόταν από τα 4 έως τα 17 έτη.

Η πρώτη ομάδα παιδιών έπρεπε να αποχωριστεί smartphone και tablet για ένα διάστημα 2 εβδομάδων, καθώς και να περιορίσει τη χρήση άλλων μέσων με οθόνη, όπως η τηλεόραση και οι προσωπικοί υπολογιστές σε 3 ή και λιγότερες ώρες την εβδομάδα. Στις 3 ώρες ωστόσο, δεν υπολογίζονταν οι ώρες που περνούσαν τα παιδιά μπροστά στον υπολογιστή για εργασίες που σχετίζονταν με το σχολείο.

Στην άλλη ομάδα δεν τέθηκε κανένας απολύτως περιορισμός.

Μετά τις 2 εβδομάδες, όλες οι οικογένειες συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο, για την αξιολόγηση της ψυχικής κατάστασης των παιδιών.

Οι οικογένειες που περιόρισαν την έκθεση των παιδιών στην οθόνη διαπίστωσαν σημαντικές βελτιώσεις στην ψυχική υγεία, ιδιαίτερα στον τρόπο με τον οποίο παιδιά και έφηβοι διαχειρίζονταν τα συναισθήματά τους και επικοινωνούσαν με τους συνομηλίκους τους.

Τι λένε οι ειδικοί

«Πράγματι, υπάρχουν στοιχεία ότι τα παιδιά που περνάνε υπερβολικά πολύ χρόνο μπροστά στην οθόνη και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν συμπτώματα κατάθλιψης ή άγχους», προειδοποιεί ο Δρ Τζόσουα Στάιν, ψυχίατρος παιδιών και εφήβων και κλινικός διευθυντής στο PrairieCare, στη Μινεσότα.

Ο ειδικός μάλιστα, αναφέρθηκε και σε μια μελέτη της Gallup από το 2023, η οποία σημείωσε ότι οι έφηβοι που αφιέρωναν στις οθόνες πάνω από πέντε ώρες την ημέρα είχαν 60% περισσότερες πιθανότητες να εκφράσουν αυτοκτονικές σκέψεις ή να αυτοτραυματιστούν.

Πιο συγκεκριμένα, τα ερευνητικά δεδομένα του 2023, θέλουν την πρόσβαση στα smartphone και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να ενισχύουν τον κίνδυνο διαδικτυακού εκφοβισμού, κατάθλιψης, ανησυχιών που σχετίζονται με τον ύπνο, αυτοτραυματισμού και ζητημάτων που αφορούν την εικόνα του σώματος.

Πόσες ώρες επιτρέπεται να περνά ένα παιδί μπροστά στην οθόνη ανάλογα με την ηλικία του

  • Από την ηλίκία των 18 έως 24 μηνών, η κατευθυντήρια γραμμή είναι να χρησιμοποιούνται οθόνες μόνο για εκπαιδευτικούς σκοπούς, λιγότερο από μία ώρα την ημέρα.

  • Για παιδιά ηλικίας μεταξύ 2 και 5 ετών, συνίσταται το όριο της μίας ώρας ανά ημέρα.

  • Για ηλικίες 6 ετών και άνω, συνίσταται επίσης το όριο της μίας ώρας την ημέρα, εκτός αν οι σχολικές εργασίες και υποχρεώσεις απαιτούν την παράταση του χρόνου αυτού. Αυτό φυσικά προϋποθέτει ότι εμείς, εξετάζουμε πόσο χρόνο αφιερώνει το παιδί στην ψυχαγωγία και πόσο στις «αγγαρείες» του σχολείου.

Σε ό,τι αφορά τους εφήβους, οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Δανίας, συνιστούν να έχουν πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μόνο το Σαββατοκύριακο. Ιδανικά όμως, ο τελευταίος αυτός περιορισμός, δεν θα πρέπει να τους επιβληθεί με τη μορφή τιμωρίας. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να τους προτείνουμε άλλες, πιο ενδιαφέρουσες εναλλακτικές, όπως τα αθλήματα ή οι καλλιτενχικές δραστηριότητες, ώστε από μόνα τους να αφήσουν το κινητό στην άκρη.

Η ενασχόληση με νέα πράγματα και η απόκτηση δεξιοτήτων και αντοχών, δεν είναι ευεργετική μόνο για τη σωματική, αλλά είναι επίσης εξαιρετικά πολύτιμη για την ψυχική τους ευεξία. Δεν το λέμε εμείς, αλλά η επιστήμη.

Ας το ξεκινήσουμε λοιπόν από σήμερα κιόλας και καλή μας τύχη!

(Με πληροφορίες από foxnews).