Ερευνα: Στην Αρχαία Ελλάδα οι γάμοι μεταξύ πρώτων ξαδέρφων όχι μόνο επιτρέπονταν αλλά ενθαρρύνονταν

Σύμφωνα με διεθνή έρευνα που αναλύει τα γονιδιώματα των αρχαίων ανθρώπινων υπολειμμάτων στη Μινωική και Μυκηναϊκή Ελλάδα.
duncan1890 via Getty Images

Αν ήθελες να κρατήσεις τα κτήματά σου στην Ελλάδα κατά την Εποχή του Χαλκού, όχι μόνο δεν ήταν παράνομα αλλά και θεμιτό να παντρευτείς τον πρώτο σου ξάδερφο ή ξαδέρφη.

Μια ομάδα διεθνών ερευνητών που αναλύει τα γονιδιώματα των αρχαίων ανθρώπινων υπολειμμάτων ανακάλυψε ότι, σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές κοινωνίες της περιόδου, τα πρώτα ξαδέρφια στη Μινωική Κρήτη και τη Μυκηναϊκή Ελλάδα παντρεύονταν συχνά μεταξύ τους.

Ειδικοί από το Ινστιτούτο Μax Planck για την Εξελικτική Ανθρωπολογία στη Λειψία της Γερμανίας, μαζί με μια διεθνή ομάδα συνεργατών, ανέλυσαν περισσότερα από 100 γονιδιώματα ανθρώπων της Εποχής του Χαλκού από το Αιγαίο.

Η ομάδα πίσω από τη μελέτη, που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα στο επιστημονικό περιοδικό Nature Ecology & Evolution, λέει ότι τα ευρήματά τους παρέχουν «συναρπαστικές γνώσεις» για τις κοινωνίες της Εποχής του Χαλκού στο Αιγαίο.

Αναλύοντας το DNA ανθρώπων που ήταν θαμμένοι σε έναν τάφο κάτω από την αυλή ενός σπιτιού σε έναν μυκηναϊκό οικισμό, στην ηπειρωτική Ελλάδα, οι ερευνητές κατάφεραν να ανακατασκευάσουν το γενεαλογικό δέντρο των κατοίκων του από τον 16ο αιώνα π.Χ.

Athanasios Gioumpasis via Getty Images

Ο αρχαιολόγος καθηγητής Φίλιπ Στόκχαμερ, ένας από τους κύριους συγγραφείς της μελέτης, δήλωσε στο CNN: «Θέλαμε να ρίξουμε μια ματιά στο πώς θάφτηκαν μαζί οι άνθρωποι που σχετίζονται γενετικά και τι μπορούμε να μάθουμε για τη σημασία της γενετικής συγγένειας για τη δομή της κοινωνίας».

«Καταφέραμε να φτιάξουμε το πρώτο οικογενειακό γενεαλογικό δένδρο για τη Μεσόγειο. Μπορούμε να δούμε ποιοί συζούσαν σ′ αυτό το σπίτι κοιτάζοντας ποιοί ήταν θαμμένοι έξω στην αυλή.

«Μπορούσαμε να δούμε, για παράδειγμα, ότι οι τρεις γιοι ζούσαν ως ενήλικες σε αυτό το σπίτι. Μία από τις νύφες τους, έφερε μαζί την αδερφή της και ένα παιδί. Πρόκειται για μια πολύ περίπλοκη ομάδα ανθρώπων που ζουν μαζί».

Ακόμη πιο εκπληκτική ήταν η ανακάλυψη ότι περίπου οι μισοί από αυτούς που ζούσαν στα νησιά παντρεύτηκαν τα ξαδέρφια τους, ενώ το ποσοστό στην ηπειρωτική χώρα ήταν περίπου το 1/3.

«Εχουν μελετηθεί χιλιάδες προγονικά γονιδιώματα και δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου στοιχεία για κοινωνίες στο παρελθόν όπου γινόντουσαν γάμοι μεταξύ ξαδέλφων. Από ιστορική άποψη, αυτό είναι πραγματικά ένα εξαιρετικό εύρημα», πρόσθεσε.

Ο Στοκχάμερ και οι συνάδελφοί του πιστεύουν ότι τέτοιες ενώσεις, είχαν πίσω τους οικονομικά κίνητρα, για να αποτρέψουν τη διαίρεση της οικογενειακής γης.

Εξήγησε: «Ο σκοπός ήταν να εδραιώσουν τη περιουσία μέσα στην οικογένεια. Αν κοιτάξετε τι καλλιεργούσαν οι άνθρωποι, ήταν σταφύλια και επίσης ελιές για ελαιόλαδο, αλλά τόσο τα σταφύλια όσο και οι ελιές μπορεί να βρίσκονται σε ένα συγκεκριμένο μέρος για δεκαετίες.

«Αν παντρεύεσαι εντός της οικογένειά σου, σημαίνει ότι επικεντρώνεσαι στο να μείνεις στην ίδια περιοχή».

Αντίθετα, υποστήριξε πως σε άλλα μέρη της Ευρώπης της Εποχής του Χαλκού, οι γυναίκες συχνά ταξίδευαν εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα για να παντρευτούν. Οι πόροι σε αυτές τις περιοχές ήταν πιο άφθονοι, κατά τη γνώμη του.

«Στην Ελλάδα, δεν υπάρχει πολύς χώρος για καλλιέργιες και ό,τι φυτεύεις χρειάζεται δεκαετίες για να αναπτυχθεί», είπε.

« Τα γονιδιωματικά αποδεικτικά στοιχεία μας δείχνουν ξεκάθαρα γάμους μεταξύ ξαδέλφων.

Μπορούμε να δούμε εντελώς τον γάμο ξαδέλφου με ξάδερφο από τα γονιδιωματικά στοιχεία. Είναι πάρα πολλοί άνθρωποι που το έκαναν και όχι κάτι τυχαίο – αλλά δεν ισχύει στο 100%. Θα έλεγα ότι ήταν μια αρκετά αυστηρή πρακτική.

«Είναι ένας άγραφος κανόνας γιατί το έχουν κάνει όλοι».

Ο Στόκχαμερ τόνισε την σημασία της ανακάλυψης, λέγοντας: «Υπό το φως αυτής της γνώσης, είμαστε βασικά υποχρεωμένοι να επανεξετάσουμε τις κοινωνικές δομές αυτής της περιόδου και τις κοινωνίες που ήταν πίσω από αυτά τα εκπληκτικά έργα τέχνης και αρχιτεκτονικής.

«Είναι μια κοινωνία όπου έχουν γραφεί χιλιάδες πράγματα για τη ζωή στα παλάτια, αλλά πλέον μπορούμε να πούμε κάτι και για τους απλούς ανθρώπους».

Πηγή: CNN

Δημοφιλή