Τα μύδια υποφέρουν από στρες ως αποτέλεσμα του υποβρύχιου θορύβου που προκαλούν τα πλοία, σύμφωνα με νέα έρευνα, και μια έλλειψη των οστρακοειδών μπορεί να βρίσκεται προ των πυλών.
Παρόλο που τα μαλάκια που δεν έχουν αυτιά, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι μπορούν να ανιχνεύσουν τα μεταβαλλόμενα ηχητικά επίπεδα στο περιβάλλον τους.
Και ενώ η ηχορύπανση δεν είναι «άμεσα επικίνδυνη» για τα πλάσματα, θα μπορούσε να επηρεάσει την ανάπτυξη και να εξηγήσει την πτώση που παρατηρείται στα αποθέματα μυδιών σε ορισμένες περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου.
Η ομάδα επιστημόνων του Πανεπιστημίου Napier και του Πανεπιστημίου Heriot-Watt, στο Εδιμβούργο, συγκέντρωσε μύδια από την ακτή του Μάσελμπεργκ, έξω από την πρωτεύουσα της Σκωτίας.
Μελέτησαν την αντίδρασή τους στο θόρυβο, σε ένα εργαστήριο στο θαλάσσιο σταθμό Σεντ Αμπς, κοντά στο Αιμαουθ - ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα αφιερωμένο στη θαλάσσια επιστήμη.
Ο Κάρεν Ντίλι από το Πανεπιιστήμιο Napier, συν-επικεφαλής της έρευνας στο θαλάσσιο σταθμό, δήλωσε: «Καταγράψαμε και αναπαράξαμε τον ήχο ενός κινητήρα του πλοίου σε ένα δείγμα μπλε μυδιών σε ελεγχόμενο περιβάλλον και μετρήσαμε τις βιοχημικές αλλαγές στα μύδια, καθώς και τις αλλαγές στη συμπεριφορά τους. Για πρώτη φορά σε ένα θαλάσσιο είδος, εντοπίσαμε μεταβολές στην ακεραιότητα του DNA που προκαλούνται από το θόρυβο, υποδεικνύοντας μια υποκείμενη πηγή στρες» εξήγησε.
Και πρόσθεσε ότι το μπλε μύδια είναι ένα «εξαιρετικά σημαντικό ασπόνδυλο στο Ηνωμένο Βασίλειο» το οποίο διαδραματίζει έναν ουσιαστικό οικολογικό ρόλο, ως σημιουργός υφάλων και παράγοντας που κρατά το νερό καθαρό.
Ο Μάτ Γουέιλ, επίσης από το Πανεπιστήμιο Napier, δήλωσε πως τα μύδια που είχαν εκτεθεί σε θόρυβο κατανάλωναν λιγότερο οξυγόνο κατά 12%.
Αυτό θα οδηγούσε σε αυξημένη χρήση ενέργειας και πιθανώς βραδύτερη ανάπτυξη, εξήγησε. «Ο ρυθμός διύλησης, ή το πόση άλγη που καταναλώνουν, μειώθηκε κατά περισσότερο από 80% και υπήρξε μια αύξηση κατά 60% στο άνοιγμα της βαλβίδας, που σημαίνει ότι τα μύδια είναι για πολύ περισσότερο χρόνο εκτεθειμένα σε κινδύνους και θηρευτές».
Ενα άλλο μέλος της ομάδας, ο Μαρκ Χαρτλ, από το Πανεπιστήμιο Heriot-Watt, δήλωσε ότι η επίδραση του θορύβου δεν φαίνεται να είναι θανατηφόρα ή άμεσα επικίνδυνη για τα μύδια. «Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχει μακροπρόθεσμη επίδραση στους πληθυσμούς των μυδιών. Σε περιοχές με υψηλό θόρυβο, μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη και την αναπαραγωγή τους και μπορεί να εξηγήσει την πτώση των αποθεμάτων των μυδιών σε ορισμένες περιοχές το Ηνωμένο Βασίλειο» διευρκρίνισε.
Προηγούμενες μελέτες σχετικά με τον υποβρύχιο θόρυβο έχουν εξετάσει πόσο επηρεάζονται τα μεγαλύτερα θαλάσσια πλάσματα, όπως οι φάλαινες και τα δελφίνια. Η ομάδα εξετάζει τώρα πώς οι αστακοί της Νορβηγίας, τα καλαμάρια και τα στρείδια ανταποκρίνονται σε αυτόν τον θόρυβο.
Πηγή: Skynews