
Αυξανόμενος όγκος ερευνών συνδέει τα αναψυκτικά διαίτης και άλλα τρόφιμα με χαμηλές θερμίδες ή χωρίς ζάχαρη με την αύξηση του σωματικού βάρους, τόσο ώστε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) να προειδοποιήσει, τον Μάιο του 2023, να αποφεύγονται τα υποκατάστατα ζάχαρης για την απώλεια βάρους.
«Η αντικατάσταση των ελεύθερων σακχάρων με γλυκαντικά χωρίς ζάχαρη δεν βοηθά στην αποτελεσματική διαχείριση του βάρους μακροπρόθεσμα», ανέφερε ο δρ Francesco Branca, διευθυντής του τμήματος διατροφής και ασφάλειας τροφίμων του ΠΟΥ.
Μια νέα μελέτη ρίχνει φως στο γιατί η υπερβολική κατανάλωση του τεχνητού γλυκαντικού σουκραλόζης μπορεί να είναι αντίθετη με την επιθυμητή απώλεια βάρους. Αντί να περιορίζει την όρεξη, η σουκραλόζη φαίνεται να εντείνει την αίσθηση της πείνας όταν καταναλώνεται σε ποτά.
«Η σουκραλόζη ενεργοποιεί την περιοχή του εγκεφάλου που ρυθμίζει την πείνα, γεγονός που συνδέεται με αυξημένα επίπεδα πείνας», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δρ. Katie Page, καθηγήτρια Ιατρικής και Παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια. Όσοι κατανάλωσαν νερό με σουκραλόζη ανέφεραν αύξηση της όρεξης κατά σχεδόν 20% σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωσαν νερό με ζάχαρη, ανέφερε η Page.
Η σουκραλόζη (γνωστή στην Ευρώπη ως E955) χρησιμοποιείται ευρέως σε υποκατάστατα ζάχαρης. Η μελέτη εξέτασε μόνο την επίδραση της σουκραλόζης και όχι άλλων δημοφιλών τεχνητών γλυκαντικών, όπως η ασπαρτάμη, η ακεσουλφάμη-Κ και η σακχαρίνη νατρίου.
«Πρόκειται για μία υψηλής ποιότητας μελέτη, που χρησιμοποιεί σύγχρονες μεθόδους και προσεκτική ανάλυση», ανέφερε με τη σειρά του ο δρ. David Katz, ειδικός στην προληπτική ιατρική και τη διατροφή. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα γλυκαντικά χωρίς θερμίδες, και ειδικότερα η σουκραλόζη, παρεμβαίνουν στη φυσιολογική ρύθμιση της όρεξης, κάτι που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον έλεγχο του βάρους και την υγεία.
Αξιοσημείωτο είναι ότι αυτή η παρατήρηση δεν είναι νέα. Παρόμοιες μελέτες σε ζώα είχαν υποδείξει τις ίδιες επιπτώσεις, ενώ προγενέστερη μελέτη της δρ. Page είχε δείξει ότι οι γυναίκες και τα άτομα με παχυσαρκία είναι πιο ευαίσθητα σε αυτές τις αντιδράσεις.
Ο εγκέφαλος είναι ο μεγαλύτερος χρήστης γλυκόζης στο σώμα, καταναλώνοντας έως και το ήμισυ των σακχάρων που κυκλοφορούν στο αίμα. Η φύση έχει σχεδιάσει τον εγκέφαλο να ανταποκρίνεται στη γλυκόζη των φυσικών τροφών, αλλά τα τεχνητά γλυκαντικά φαίνεται να προκαλούν σύγχυση, στέλνοντας σήματα γλυκύτητας χωρίς να παρέχουν τις απαραίτητες θερμίδες, με αποτέλεσμα ο εγκέφαλος να στέλνει εντολή για αυξημένη κατανάλωση τροφής.
Η νέα μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Metabolism την Τετάρτη (2/4).