To βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο, Sky News, πραγματοποίησε την πρώτη επιστημονική έρευνα για τη ρύπανση των υδάτων στον ποταμό Νείλο - και ανακάλυψε ότι τα τρία τέταρτα των ψαριών που ερευνήθηκαν, είχαν καταναλώσει μικροπλαστικά, τα οποία παρέμεναν στο έντερό τους.
Η έρευνα έγινε υπό άκρα μυστικότητα υπό τον κίνδυνο της ασφάλειας των ερευνητών.
Η έρευνα διευθύνεται και επιβλέπεται από έναν Βρετανό επιστήμονα που εδρεύει στη Δανία. Τα ευρήματά του - τα οποία έχουν αξιολογηθεί και δημοσιευθεί από ομότιμους καθηγητές- θα ανησυχήσουν έτι περισότερο όσους δικαίως ήδη ανησυχούν για τις επιπτώσεις του πλαστικού στην ανθρώπινη τροφική αλυσίδα.
Σηματοδοτεί την επείγουσα ανάγκη για περισσότερες μελέτες σχετικά με τις επιπτώσεις της πλαστικής ρύπανσης στα γλυκά νερά. Κι εκφράζει έντονη ανησυχία για τον αντίκτυπο που θα έχουν τα μολυσμένα ψάρια στους ανθρώπους κοντά στο Νείλο, που εξαρτώνται από την αλίευση και την κατανάλωσή τους.
Η ερευνητική ομάδα πέρασε πάνω από δύο μήνες ταξιδεύοντας κατά μήκος του Νείλου, συγκεντρώνοντας στοιχεία και από ειδικούς, αγρότες, ψαράδες, πολιτικούς, επιστήμονες ακόμη και από κτηνίατρους σε μια σειρά από χώρες που εξαρτώνται από τον ποταμό.
Φυσικά, και οι παραπόταμοι του έχουν μολυνθεί εκτενώς, ιδιαίτερα στην λίμνη Βικτώρια, η οποία εκβάλλει στη Μεσόγειο Θάλασσα.
Η ομάδα συγκέντρωσε δείγματα από τα δύο πιο συνηθισμένα ψάρια του Νείλου - το τιλάπια του Νείλου και το γατόψαρο - από το νησί Dahab στο κέντρο της Αιγυπτιακής πρωτεύουσας, το Κάιρο.
Μερικά από τα πλαστικά ήταν αρκετά μεγάλα, σε σημείο που γίνονταν αντιληπτά από γυμνό μάτι. Αυτό οδήγησε τους επιστήμονες να υποψιάζονται ότι είναι πολύ πιθανό ότι μια μελέτη ακόμη και λεπτότερων σωματιδίων θα είχε βρει ακόμη μεγαλύτερο βαθμό πλαστικής ρύπανσης στα έντερα των ψαριών.
Τα μικροπλαστικά (που είναι η διάσπαση του πλαστικού από σκουπίδια όπως πλαστικές φιάλες, μπανιέρες και άλλα) ενεργούν σαν ξενιστές παρέχοντας ένα «σώμα» που προσελκύει τοξικές ουσίες, με αποτέλεσμα να δηλητηριάζεται ο εν λόγω οργανισμός.
Περίπου 250 εκατομμύρια άνθρωποι βασίζονται στο Νείλο, με τον μεγαλύτερο ποταμό στον κόσμο να διασχίζει 11 χώρες στην αφρικανική ήπειρο.