Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις των σωστικών συνεργείων στα ερείπια που άφησε στο πέρασμά της η κακοκαιρία ”Θάλεια” σε περιοχές της Εύβοιας καθώς ένα ακόμη ακόμη άτομο φαίνεται να αγνοείται στο Μπούρτζι. Ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε επτά-μεταξύ αυτών και ένα βρέφος μόλις 8 μηνών- ενώ το τελευταίο θύμα που εντοπίστηκε φαίνεται πως είναι ο 42χρονος σύζυγος της 37χρονης, η οποία επίσης είχε βρεθεί έξω από το σπίτι της στην Αμφιθέα Εύβοιας.
Ήδη από σήμερα ξεκινά η καταγραφή των τεράστιων ζημιών που έχουν προκληθεί ενώ στις πληγείσες περιοχές μεταβαίνει ο πρωθυπουργός, ο οποίος εξέφρασε τη βαθιά του οδύνη, για τους συνανθρώπους μας που έχασαν τη ζωή τους.
Οι μεγαλύτερες καταστροφές εντοπίζονται στα Πολιτικά, με όλο το χωριό να μοιάζει σαν να έχει βουλιάξει μέσα στη λάσπη ενώ τρεις άνθρωποι παρασύρθηκαν από τα νερά του φουσκωμένου ποταμού Λήλαντα και έχασαν τη ζωή τους.
Αντίστοιχα το Μπούρτζι μετρά άλλους 2 νεκρούς, ενώ ακόμα ένας αγνοείται. Άλλοι δύο, ένα ζευγάρι 43 και 38 ετών, πνίγηκαν στην Αμφιθέα.
Στα Ψαχνά η περιοχή παραδόθηκε στην καταστροφή, όταν ο Μεσσάπειος ποταμός ξεχείλισε και το νερό κατέστρεψε τα πάντα στο πέρασμά του ενώ στο Λευκαντί ολόκληρη η παραλιακή περιοχή, έχει μετατραπεί σε μια απέραντη λίμνη από λασπόνερα. Χωρίς νερό και ρεύμα παραμένουν οι περισσότερες πληγείσες, περιοχές.
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν οι δήμοι Χαλκιδέων και ο δήμος Διρφύων Μεσσαπίων που έχουν δεχθεί το ισχυρότερο πλήγμα, κυρίως στις περιοχές Ψαχνά, Βασιλικά, Πολιτικά, Σταυρό, Κοντοδεσπότι, Λευκαντί και Μπούρτζι, με την καταστροφή να είναι ανυπολόγιστη.
97 διασώσεις, 658 κλήσεις για βοήθεια
Πάντως 97 συνάνθρωποί μας σώθηκαν κατά τις επιχειρήσεις διασώσεις με επίγεια μέσα αλλά και ελικόπτερα που πραγματοποιήθηκαν από την Πυροσβεστική και τον υπόλοιπο κρατικό μηχανισμό.
Η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει δεχθεί 658 κλήσεις οι περισσότερες εκ των οποίων αφορούν αντλήσεις υδάτων. Από τις 97 παροχές βοηθείας που έχουν πραγματοποιηθεί, για απομακρύνσεις ατόμων τα οποία έχουν μεταφερθεί σε ασφαλές σημεία από οχήματα και οικίες, το Π.Σ. έχει πραγματοποιήσει 82, εκ των οποίων: 54 απομακρύνσεις με επίγεια μέσα και 28 ακόμη με 1 ελικόπτερο SAR.
Το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ) έχει πραγματοποιήσει 15 απομακρύνσεις ατόμων με 2 ελικόπτερα SAR. Για τον εναέριο συντονισμό των δυνάμεων επιχειρούν δύο ελικόπτερα, του ΠΣ και της ΕΛΑΣ.
Ακραία φαινόμενα και ”σιγή” του 112
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας επισημαίνει ότι η Πολιτεία αντέδρασε αμέσως κινητοποιώντας όλο τον μηχανισμό, ενώ σημειώνει ότι η πρόβλεψη που είχαν έκανε εκτίμηση για 63 χιλιοστά βροχής σε 24 ώρες, ενώ η βροχή έφτασε τα 350 χιλιοστά μέσα σε έξι ώρες.
Ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε και στο 112, υπογραμμίζοντας πως εκτιμήθηκε ότι η χρήση του μπορεί να περιέπλεκε τα πράγματα.
″Η επιλογή της αποστολής του 112 σε μια περίσταση, όπως η συγκεκριμένη της Εύβοιας, επιβάλλει την αξιολόγηση και πλήρωση κάποιων κριτηρίων ανάλογα και με το περιεχόμενο της εντολής.
Στην περίπτωση αυτή, θεωρήσαμε πως η χρήση του υπήρχε περίπτωση να δημιουργήσει μεγαλύτερο ρίσκο από την μη χρήση του.
Μία σαφής εντολή εκκένωσης θα έβαζε σε κίνδυνο πολλές ζωές. Ενώ η εντολή να μείνουν στα σπίτια τους με βάση την κατάσταση των περισσότερων κατοικιών στην περιοχή (ημιυπόγεια και ισόγεια, αλλά και μονοκατοικίες με δώματα 1 και 2 μέτρα κάτω από το ύψος του δρόμου), μπορεί να οδηγούσε σε περισσότερους πνιγμούς. Γι’ αυτό και προκρίναμε τα συμβατικά διασωστικά μέσα”.
Πηγές: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ