Ερευνητές βρήκαν γιατί ασπρίζουν τα μαλλιά μας

«Τέλος» στα γκρίζα μαλλιά υπόσχονται οι επιστήμονες.
Νέα μελέτη δείχνει ότι τα βλαστοκύτταρα μπορεί να «κολλήσουν» καθώς τα μαλλιά γερνούν.
FG Trade via Getty Images
Νέα μελέτη δείχνει ότι τα βλαστοκύτταρα μπορεί να «κολλήσουν» καθώς τα μαλλιά γερνούν.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ανακάλυψαν τον μηχανισμό για το γκριζάρισμα των μαλλιών, κάτι που θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανάπτυξη θεραπείας για την αλλαγή των κυττάρων προκειμένου να αντιστραφεί ή να σταματήσει η διαδικασία.

Μια νέα μελέτη δείχνει ότι τα βλαστοκύτταρα μπορεί να «κολλήσουν» καθώς τα μαλλιά γερνούν και έτσι χάσουν την ικανότητά τους να ωριμάζουν και να διατηρούν το χρώμα τους.

Η έρευνα επικεντρώθηκε σε κύτταρα στο δέρμα ποντικών που βρέθηκαν επίσης σε ανθρώπους.
Westend61 via Getty Images
Η έρευνα επικεντρώθηκε σε κύτταρα στο δέρμα ποντικών που βρέθηκαν επίσης σε ανθρώπους.

Ορισμένα βλαστοκύτταρα έχουν μια μοναδική ικανότητα να κινούνται μεταξύ των τμημάτων ανάπτυξης στα τριχοθυλάκια. Αυτά τα κύτταρα χάνουν την ικανότητα να μετακινούνται με την ηλικία, με αποτέλεσμα να γκριζάρουν.

Η έρευνα επικεντρώθηκε σε κύτταρα στο δέρμα ποντικών και βρέθηκαν επίσης σε ανθρώπους, που ονομάζονται βλαστοκύτταρα μελανοκυττάρων ή McSCs.

Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τους ερευνητές της ιατρικής σχολής Grossman του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, υποστηρίζουν ότι εάν τα ευρήματά τους ισχύουν για τους ανθρώπους, θα μπορούσαν να ανοίξουν πιθανώς τον δρόμο για να αναστρέψουν ή να αποτρέψουν τα γκρίζα μαλλιά.

andreswd via Getty Images

Ο επικεφαλής ερευνητής της μελέτης, Τσι Σουν, δήλωσε: «Οι νέοι μηχανισμοί αυξάνουν την πιθανότητα να υπάρχει η ίδια σταθερή θέση των βλαστοκυττάρων μελανοκυττάρων και στους ανθρώπους. Αν ναι, παρουσιάζεται μια πιθανή οδός για την αναστροφή ή την πρόληψη του γκριζαρίσματος των ανθρώπινων μαλλιών, βοηθώντας τα μπλοκαρισμένα κύτταρα να μετακινηθούν ξανά μεταξύ των αναπτυσσόμενων διαμερισμάτων των τριχοθυλακίων».

Σύμφωνα με τα ευρήματα, καθώς τα μαλλιά γερνούν, πέφτουν και στη συνέχεια μεγαλώνουν επανειλημμένα, αυξανόμενος αριθμός McSCs «κολλάνε» στο διαμέρισμα βλαστοκυττάρων που ονομάζεται «διόγκωση του θύλακα της τρίχας», όπου και παραμένουν.

Πηγή: Guardian