Μηχανολόγοι μηχανικοί στο Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα συνεργάστηκαν με μια εταιρεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για να σχεδιάσουν και να δοκιμάσουν ανεμογεννήτριες που βασίζονται στα φτερά του βαρύτερου πτηνού στον κόσμο: του κόνδορα των Άνδεων, που μπορεί να πετάξει έως και 240 χιλιόμετρα.
Όταν τοποθετείται στην άκρη ενός πτερυγίου στροβίλου, το «φτερύγιο» σχήματος c που εμπνέεται από τον κόνδορα μειώνει την οπισθέλκουσα, αυξάνοντας ενδεχομένως την απόδοση του στροβίλου έως και 10% σε βέλτιστες συνθήκες, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Energy .
Τα φτερά των αιωρούμενων πουλιών έχουν επίσης προσαρμοστεί για χρήση σε εμπορικά και στρατιωτικά αεροσκάφη σε όλο τον κόσμο για να αυξήσουν την ανύψωσή τους, λέει ο συν-συγγραφέας Brian Fleck, καθηγητής μηχανολογίας και ειδικός στη δυναμική των ρευστών.
«Κάποτε είχαμε αεροπλάνα με ίσια φτερά», λέει ο Fleck. «Τώρα τα βλέπουμε με τις άκρες κουλουριασμένες, και υπάρχει λόγος για αυτό».
Η καμπύλη μειώνει μια δίνη αέρα που ρέει από την άκρη του φτερού λόγω των διαφορών στην πίεση του αέρα στο πάνω και στο κάτω μέρος του, λέει, η οποία είναι ουσιαστικά σπατάλη ενέργειας, αναφέρει το Techxplore.
Το πτερύγιο είναι αυτό που επιτρέπει στον κόνδορα των 15 κιλών να παραμείνει ψηλά για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, ξοδεύοντας ελάχιστη ενέργεια.
Σε συνεργασία με μια εταιρεία που ονομάζεται Biome Renewables, η οποία κατέληξε στον καινοτόμο σχεδιασμό , ο Fleck και η ομάδα του προσομοίωσαν την περιστροφή των πτερυγίων του στροβίλου χρησιμοποιώντας υπολογιστική δυναμική ρευστών, με πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα.
«Αυτό θα κάνει τη διαφορά», λέει. «Θα μπορούσε να κάνει ορισμένα από τα αιολικά μας πάρκα πιο οικονομικά βιώσιμα τις μέρες που δεν φυσάει».