Ερευνητές στην Κίνα κλωνοποίησαν αρκτικό λύκο

Με μια αμφιλεγόμενη γενετική τεχνολογία, που μπορεί να βοηθήσει στη διάσωση άλλων επαπειλούμενων ειδών.
plajda / 500px via Getty Images

Eρευνητές στην Κίνα κλωνοποίησαν έναν άγριο λύκο της Αρκτικής, ενώ ελπίζουν ότι η αμφιλεγόμενη γενετική τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί, για να βοηθήσει στη διάσωση άλλων ειδών που απειλούνται.

Τη Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το Cnn, η εταιρεία Sinogene Biotechnology, με έδρα το Πεκίνο αποκάλυψε τον θηλυκό κλώνο του λύκου, που οι επιστήμονες ονόμασαν Μάγια, σηματοδοτώντας εκατό ημέρες από τη γέννησή της, στις 10 Ιουνίου.

Ο αρκτικός λύκος, επίσης γνωστός ως λευκός λύκος ή πολικός λύκος, είναι ένα υποείδος γκρίζου λύκου, εγγενές στην Υψηλή Αρκτική Τούνδρα, στο βόρειο αρκτικό αρχιπέλαγος του Καναδά. Η κλιματική αλλαγή απειλεί ολοένα και περισσότερο τον εφοδιασμό του βιότοπου του αρκτικού λύκου σε τρόφιμα, ενώ η ανθρώπινη παρέμβαση, όπως το οδικό δίκτυο, εισβάλλει στην επικράτειά της.

Για να δημιουργήσει τη Μάγια, η εταιρεία επιστράτευσε μια διαδικασία που ονομάζεται πυρηνική μεταφορά σωματικών κυττάρων. Πρώτα, χρησιμοποίησαν ένα δείγμα δέρματος από τον αρχικό λύκο της Αρκτικής, προκειμένου να ανακτήσουν «κύτταρα δότη», τα οποία στη συνέχεια εγχέονται στο ωάριο ενός θηλυκού σκύλου και μεταφέρονται από μια παρένθετη μητέρα.

Οι επιστήμονες κατάφεραν να δημιουργήσουν 85 τέτοια έμβρυα, τα οποία μεταφέρθηκαν στη μήτρα επτά λαγωνικών, με αποτέλεσμα να γεννηθεί ένας υγιής λύκος της Αρκτικής. Μάλιστα, ένας δεύτερος κλωνοποιημένος αρκτικός λύκος αναμένεται να γεννηθεί σύντομα.

Η τεχνολογία της κλωνοποίησης αποτελεί αφετηρία για την προστασία των υπό εξαφάνιση άγριων ζώων, σύμφωνα με τον ο Χε Ζεμίνγκ, διευθυντή του Ινστιτούτου Εργαστηριακών Ζωικών Πόρων του Εθνικού Ινστιτούτου Ελέγχου Τροφίμων και Φαρμάκων της Κίνας.

Η επιτυχημένη κλωνοποίηση της Μάγια ήταν ένα γεγονός ορόσημο, με μεγάλη σημασία για την προστασία της άγριας ζωής και την αποκατάσταση των απειλούμενων ειδών.

Κρίση εξαφάνισης

Δεν είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται τεχνολογία κλωνοποίησης από τους επιστήμονες. Στη Μαλαισία, όπου έχει πεθάνει κάθε ρινόκερος της Σουμάτρας, οι επιστήμονες θα χρησιμοποιήσουν κατεψυγμένους ιστούς και κύτταρα για να γεννήσουν νέους ρινόκερους χρησιμοποιώντας παρένθετες μητέρες, ενώ στα τέλη του 2020, Αμερικανοί επιστήμονες κλωνοποίησαν επιτυχώς ένα υπό εξαφάνιση άγριο κουνάβι, που κάποτε θεωρούταν ότι είχε εξαφανιστεί παγκοσμίως.

Άλλοι επιστήμονες ποντάρουν στην τεχνολογία επεξεργασίας γονιδίων, με μια ομάδα στην Αυστραλία να προσπαθεί να επεξεργαστεί κύτταρα από ένα μαρσιποφόρο, για να αναδημιουργήσει τον στενό συγγενή του, την εξαφανισμένη τίγρη της Τασμανίας.

Ωστόσο, πολλές από αυτές τις νέες προσπάθειες διατήρησης έχουν προκαλέσει διαμάχες, με ερωτήματα που εγείρονται σχετικά με την ηθική και τις επιπτώσεις της κλωνοποίησης και της επεξεργασίας γονιδίων στην υγεία.

Πηγή: CNN

Δημοφιλή