Ερευνητές τοποθέτησαν κάμερες σε δελφίνια του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ που ψάχνουν για νάρκες

Προσφέρουν εντυπωσιακά πλάνα.
.
.
Ridgway et al., PLOS One 2022

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ εκπαιδεύει δελφίνια και θαλάσσιους λέοντες στην ανίχνευση ναρκών και άλλων υποβρύχιων απειλών.Το πρόγραμμά αυτό ονομάζεται Marine Mammal Program και συστάθηκε το 1960.

Πρόσφατα μια ομάδα ερευνητών έδεσαν κάμερες πάνω στα δελφίνια του Πολεμικού Ναυτικού για να βοηθήσουν τους επιστήμονες να καταλάβουν τη συμπεριφορά τους. Τα πλάνα άφησαν τους ερευνητές με το στόμα ανοιχτό, αφού τα παρατήρησαν να κυνηγούν όπως ποτέ ξανά, τα τρώνε ψάρια, ακόμα και δηλητηριώδη θαλάσσια φίδια, αναφέρει το Gizmodo.

Στο βίντεο ακούγονται μάλιστα οι ήχοι που παράγουν, χρησιμοποιώντας τους ως σόναρ για να εντοπίσουν με ακρίβεια τη λεία τους, ενώ ακούγονται και χαρούμενοι ήχοι μετά το γεύμα τους. Τα πλάνα αποκαλύπτουν πως τα δελφίνια επεκτείνουν τη διάμετρο του λαιμού τους και μαζεύουν τη γλώσσα τους για να καταπιούν τη λεία τους μέσω αναρρόφησης, ενώ έως τώρα πίστευαν πως η κύρια στρατηγική τους ήταν να κατευθύνονται με φόρα προς τα ψάρια.

Τα έξι ρινοδέλφινα (Tursiops truncatus) που χρησιμοποιήθηκαν για το πείραμα έχουν εκπαιδευτεί να εντοπίζουν και να μαρκάρουν νάρκες. Βγαίνουν στον ανοιχτό ωκεανό μία φορά τη μέρα. Μπορούν να φύγουν και να μη γυρίσουν αν το επιθυμούν και στη μακρά ιστορία του προγράμματος, μερικά το έκαναν.

Οι κάμερες ήταν συνδεδεμένες στα δελφίνια με ιμάντες και κατέγραψαν βίντεο και ήχο σε διάστημα έξι μηνών.

Τα ρινοδέλφινα όταν πλησίαζαν τη λεία τους, τα κλικ γινόντουσαν πιο συχνά μέχρι που έφταναν σε ένα διαρκή ήχο. Όταν ερχόντουσαν σε επαφή με τη λεία, ο ήχος συνεχιζόταν μέχρι να καταπιούν το ψάρι. Οι επιστήμονες πρόσεξαν πως στο βίντεο ακούγεται και ο ήχος της καρδιάς τους, ενώ παρατήρησαν τις κινήσεις των ματιών των δελφινιών όταν πλησίαζαν τη λεία τους.

Εντύπωση τους προκάλεσε η κατανάλωση δηλητηριωδών θαλάσσιων φιδιών, παίζοντας ένα παιχνίδι «ποντικού και γάτας». Μάλιστα ένα δελφίνι κατανάλωσε οχτώ φίδια, χωρίς να επηρεάζεται από το δηλητήριό τους.

ο συγκεκριμένο φίδι μπορεί να προκαλέσει νευροτοξικότητα ακόμα και μετά την κατάποση και το δηλητήριό του θεωρείται πολύ επικίνδυνο. Ίσως επειδή τα φίδια που καταναλώθηκαν φαίνεται πως ήταν νεαρά, να είχαν μικρότερη ποσότητα δηλητηρίου. Μπορεί επειδή το δελφίνι μεγάλωσε σε αιχμαλωσία και δεν έχει μάθει να κυνηγάει σε αγέλη, να επέλεξε την κατανάλωση αυτής της επικίνδυνης λείας.

Η νέα μελέτη, η οποία έρευνα δημοσιεύθηκε στο PLOS ONE, προσφέρει ένα πλούτο γνώσης για τη συμπεριφορά των δελφινιών.

Τα ευρήματα είναι μία εκπληκτική προσθήκη στη βιβλιογραφία, που προσφέρει λεπτομερή ανάλυση του κυνηγιού των δελφινιών στον ανοιχτό ωκεανό, κάτι που θα ήταν πολύ δύσκολο να επιτευχθεί με ελεύθερα δελφίνια.

Και άλλες χώρες έχουν επίσης ενεργά στρατιωτικά προγράμματα δελφινιών. Τον Απρίλιο, η Ρωσία ανέπτυξε στρατιωτικά δελφίνια για να υπερασπιστεί μια από τις βάσεις της στη Μαύρη Θάλασσα.

Δημοφιλή