Ερευνητές του Χάρβαρντ διαπίστωσαν πριν από μια πενταετία ότι 16,1 εκατομμύρια Αμερικανοί ανέφεραν ότι αντιμετώπισαν σοβαρή κατάθλιψη, που τους οδήγησε στο σκοτάδι και στην απόγνωση. Σήμερα, μετά τα αλλεπάλληλα lockdown λόγω της πανδημίας, το ποσοστό αυτό έχει διπλασιαστεί!
Αυτό οδήγησε τους επιστήμονες του Χάρβαρντ να ερευνήσουν μια νέα θεραπευτική προσέγγιση της χρόνιας κατάθλιψης. Το διαλογισμό! Μια εναλλακτική θεραπεία χωρίς φάρμακα, που βασίζεται στη δύναμη του μυαλού.
Ο Benjamin Shapero, καθηγητής ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ (HMS) και ψυχολόγος στο Πρόγραμμα Κλινικής και Έρευνας κατάθλιψης της Μασαχουσέτης (MGH) και η Gaëlle Desbordes, καθηγήτρια ακτινολογίας στο HMS και νευροεπιστήμονας στο Martinos Center for Biomedical Imaging του MGH, μελέτησαν αυτή την εναλλακτική μέθοδο όταν διαπίστωσαν, ότι τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα δεν βοηθούν ένα σημαντικό ποσοστό ανθρώπων που έπασχε από κατάθλιψη.
Δεδομένου ότι μέχρι τότε λίγοι άνθρωποι δέχονταν να συμμετέχουν σε τέτοιες έρευνες, η Gaëlle Desbordes αποφάσισε να εφαρμόσει το διαλογισμό στον εαυτό της και να καταγράφει τα αποτελέσματα.
Για πρώτη φορά ήρθε σε επαφή με το διαλογισμό όταν αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, σε μια προσπάθεια να βρει ηρεμία και να καταπολεμήσει το βαρύ άγχος που είχε λόγω της ακαδημαϊκής της ζωής. Από την πρώτη κιόλας φορά διαπίστωσε, ότι μέσα από τη συγκέντρωση σε ένα συγκεκριμένο σημείο και την εφαρμογή απλών τεχνικών διαλογισμού, πραγματικά κάτι αληθινό της συνέβαινε.
Αυτό, την ώθησε να μελετήσει το θέμα πιο προσεκτικά, με την ελπίδα να ρίξει αρκετό φως για να στηρίξει τη θεραπεία που θα μπορούσε να βοηθήσει εκατομμύρια άλλους ανθρώπους που πάσχουν από σοβαρά ψυχικά ζητήματα.
«Από νωρίς διαπίστωσα ότι οι «τεχνικές διαλογισμού» είχαν αποτέλεσμα και μέσα από την επιστημονική μου ιδιότητα προσπάθησα να καταλάβω πως εξηγείται όλο αυτό επιστημονικά. «Πώς λειτουργεί; Τι ακριβώς συμβαίνει και να κατανοήσω τους μηχανισμούς» είπε η Desbordes.
Έτσι, χρησιμοποίησε έναν απεικονιστικό μαγνητικό τομογράφο (fMRI), ο οποίος όχι μόνο τραβάει φωτογραφίες του εγκεφάλου, όπως κάνει μια κανονική μαγνητική τομογραφία, αλλά καταγράφει τη δραστηριότητα του εγκεφάλου στη διάρκεια της σάρωσης.
Διαπίστωσε, ότι οι αλλαγές στη δραστηριότητα του εγκεφάλου σε άτομα που έχουν μάθει να διαλογίζονται διατηρούνται σταθερές ακόμη και όταν δεν διαλογίζονται. Αυτό σημαίνει ότι όσοι έχουν μάθει να ηρεμούν και να τιθασεύουν τα συναισθήματα τους μέσα από το διαλογισμό, μπορούν να διατηρούν την ψυχραιμία και την ηρεμία τους ακόμη κι όταν έρχονται σε επαφή με στρεσογόνους παράγοντες.
Διαπίστωσε ακόμη ότι υπήρχαν τεράστια οφέλη από το διαλογισμό σε μια σειρά σωματικών και ψυχικών καταστάσεων όπως το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου, της ινομυαλγίας, της ψωρίασης, του άγχους, του χρόνιου πόνου, της κατάθλιψης και του μετατραυματικού στρες.
Η Desbordes, δεν σταμάτησε ποτέ να μελετά αυτόν τον συσχετισμό. Στην τρέχουσα εργασία της, διερευνά τα αποτελέσματα του διαλογισμού στους εγκεφάλους των ασθενών με κλινική κατάθλιψη, μια ομάδα για την οποία οι μελέτες έχουν δείξει ότι ο διαλογισμός έχει επιδράσει απίστευτα ευεργετικά.
Σήμερα υπάρχουν πάνω από 6.000 επιστημονικές μελέτες που αναφέρονται στα οφέλη του διαλογισμού στην ψυχική υγεία.
Πρώτη δημοσίευση στο www.womenslife.gr