Eρντογάν: Απειλή για τη δημοκρατία τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Η νέα νομοθεσία θα ποινικοποιεί τη διάδοση «παραπληροφόρησης» και «ψευδών ειδήσεων» με τιμωρία φυλάκισης έως και 5 ετών.
Ομιλία του Τούρκου Πρόεδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα στην τελετή έναρξης της Συνόδου Κορυφής Stratcom 2021, στο Συνεδριακό Κέντρο Halic στην Κωνσταντινούπολη, Τουρκία στις 11 Δεκεμβρίου 2021. (Φωτογραφία Serhat Cagdas/Anadolu Agency μέσω Getty εικόνες)
Ομιλία του Τούρκου Πρόεδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα στην τελετή έναρξης της Συνόδου Κορυφής Stratcom 2021, στο Συνεδριακό Κέντρο Halic στην Κωνσταντινούπολη, Τουρκία στις 11 Δεκεμβρίου 2021. (Φωτογραφία Serhat Cagdas/Anadolu Agency μέσω Getty εικόνες)
Anadolu Agency via Getty Images

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε το Σάββατο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως μία από τις κυριότερες απειλές για τη δημοκρατία.

Η κυβέρνηση του Ερντογάν σχεδιάζει να περάσει μια νέα νομοθεσία για την ποινικοποίηση της διάδοσης ψευδών ειδήσεων και παραπληροφόρησης στο Διαδίκτυο, αν και οι επικριτές της υποστηρίζουν ότι οι προτεινόμενες αλλαγές θα ενισχύσουν τους περιορισμούς στην ελευθερία του λόγου.

«Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία περιγράφηκαν ως σύμβολο ελευθερίας όταν πρωτοεμφανίστηκαν, έχουν μετατραπεί σε μία από τις κύριες πηγές απειλής για τη σημερινή δημοκρατία», είπε ο Ερντογάν σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα σε διάσκεψη επικοινωνίας που οργανώθηκε από την κυβέρνηση στην Κωνσταντινούπολη.

Και πρόσθεσε: «Προσπαθούμε να προστατεύσουμε τους ανθρώπους μας, ειδικά τα ευάλωτα στρώματα της κοινωνίας μας, από τα ψέματα και την παραπληροφόρηση χωρίς να παραβιάζουμε το δικαίωμα των πολιτών μας να λαμβάνουν ακριβείς και αμερόληπτες πληροφορίες».

Η Τουρκία ψήφισε νόμο πέρυσι που απαιτεί από τις πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης που έχουν περισσότερους από 1 εκατομμύριο χρήστες να διατηρούν νόμιμο εκπρόσωπο και να αποθηκεύουν δεδομένα στη χώρα. Μεγάλες εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, συμπεριλαμβανομένων των Facebook, YouTube και Twitter, έχουν έκτοτε ιδρύσει γραφεία στην Τουρκία.

Η νέα νομοθεσία θα καταστήσει τη διάδοση «παραπληροφόρησης» και «ψευδών ειδήσεων» ποινικό αδίκημα που θα τιμωρείται με φυλάκιση έως και πέντε ετών, σύμφωνα με δημοσιεύματα φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ. Θα δημιουργήσει επίσης μια ρυθμιστική αρχή κοινωνικής δικτύωσης.

Η πλειοψηφία των ΜΜΕ της Τουρκίας βρίσκεται υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης, αφήνοντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως μια σημαντική διέξοδο για όσες φωνές εναντιώνονται στον Ερντογάν.

Η έκθεση “Freedom on the Net” του Freedom House, που δημοσιεύθηκε τον Σεπτέμβριο, χαρακτήρισε την Τουρκία ως «μη ελεύθερη», σημειώνοντας την αφαίρεση περιεχομένου που κριτικάρει την κυβέρνηση και τη δίωξη ατόμων που δημοσιεύουν «ανεπιθύμητα» σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Δημοφιλή