Σε διάγγελμα ύστερα από πολύωρη σύσκεψη με το υπουργικό του συμβούλιο, μέσω τηλεδιάσκεψης, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν αναφέρθηκε στα προληπτικά μέτρα που πήρε η Τουρκία σύμφωνα με τις συστάσεις της Επιστημονικής Επιτροπής του τουρκικού υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, εγκαινίασε εκστρατεία αλληλεγγύης για συγκέντρωση χρημάτων για βοήθεια των αδυνάτων της κρίσης και προσέφερε ο ίδιος επτά μισθούς του.
Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι για να ενισχύσει τα ήδη υπάρχοντα νοσοκομεία η Τουρκία ανοίγει νέα νοσοκομεία, και γίνεται σταδιακή προσπάθεια για την ενίσχυση των υποδομών υγείας.
«Ανοίγουμε άμεσα νέα νοσοκομεία. Το νοσοκομεία μας στην Κωνσταντινούπολη και κυρίως το Νοσοκομείο του Οκμεϊντάν με 600 κλίνες άρχισε να λειτουργεί με πολύ υψηλά στάνταρντ. Εγκαινιάσαμε πριν λίγο καιρό το Νοσοκομείο του Καρτάλ με 1150 κλίνες. Προγραμματίζουμε να εγκαινιάσουμε το Μάϊο το Νοσοκομείο του Ικιτελλί. Ολοκληρώνουμε την κατασκευή του Νοσοκομείου του Γκιόζτεπε με 1000 κλίνες και ελπίζω να αρχίσει να λειτουργεί τον Σεπτέμβριο» είπε.
«Η Τουρκία έχει ενισχύσει τη θεση της δημιουργώντας ισχυρές υποδομές στην υγεία τόσο σε προσωπικό όσο και σε φάρμακα αλλά και σε μονάδες εντατικής», είπε, προσθέτοντας ότι «η Τουρκία είναι πολύ καλύτερη σε σχέση με άλλες χώρες, επειδή έλαβε μέτρα για τον κορωνοϊό πολύ νωρίτερα από άλλες χώρες».
Σχετικά με το θέμα της διαθεσιμότητας τροφίμων, ο πρόεδρος Ερντογάν είπε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.
«Η χώρα μας παράγει η ίδια όλα τα τρόφιμα που χρειάζεται. Τα αποθέματα και η διαδικασία της προσφοράς και ζήτησης ανταποκρίνονται πλήρως στις ανάγκες μας» είπε.
Σχετικά με την πορεία της επιδημίας στην Τουρκία, ο Ερντογάν εμφανίστηκε αισιόδοξος χωρίς όμως να δώσει λεπτομέρειες.
«Η Τουρκία είναι μια από τις χώρες που βρίσκονται πολύ κοντά στο να ξεπεράσουν την επιδημία. Όσο δίνουμε την ευκαιρία στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό μας να πολεμήσει τον κορονοϊό, τόσο περισσότερο μπορούμε να διαχειριστούμε αποτελεσματικά την επιδημία. Τα νοσοκομεία μας μπορούν να μετατραπούν σε κέντρα κατά της επιδημίας».
Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι θα υπάρξει ένα επιπρόσθετο κονδύλι 6 δις τουρκικών λιρών για την υγεία.
Στο θέμα των διαγνωστικών τεστ, ο τούρκος πρόεδρος είπε ότι ο αριθμός τους ξεπέρασε τις δέκα χιλιάδες την ημέρα και ισχυρίστηκε ότι η ανακοίνωση των στοιχείων της πορείας της επιδημίας γίνεται με διαφανή τρόπο. Επίσης είπε ότι το πιο σημαντικό είναι να διασφαλιστεί η συνέχεια της κάλυψη των βασικών αναγκών και η απρόσκοπτη συνέχιση της παραγωγής. Τόνισε δε ότι θα λαμβάνονται αυστηρότερα μέτρα για την διασφάλιση της υγείας των εργαζομένων στις εταιρείες που συνεχίζουν να παράγουν.
Ωστόσο ο Ερντογάν ζήτησε από τους πολίτες να μην σπεύδουν στα νοσοκομεία. Η τηλεκπαίδευση, είπε στα σχολεία μας, μείωσε κατά πολύ την κινητικότητα.
«Κανένας ιός δεν είναι ισχυρότερος από την ενότητα μας και την αλληλεγγύη μας. Καμία ασθένεια δεν μπορεί να εμποδίσει το λαμπρό μας αύριο. Επειδή είμαστε Τουρκία» είπε και ανακοίνωσε ότι εγκαινιάζει μια «εθνική εκστρατεία αλληλεγγύης» με την ίδρυση ενός ταμείου όπου ο κάθε πολίτης θα μπορεί να κάνει την προσφορά του για τους πολίτες που έχουν την μεγαλύτερη ανάγκη. Ως παράδειγμα, ο τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι δωρίζει τους μισθούς του για το υπόλοιπο του χρόνου (7 μήνες) για την ενίσχυση της εκστρατείας. Επίσης αποκάλυψε ότι ορισμένοι υπουργοί έχουν ήδη κάνει παρόμοιες δωρεές και έχει συγκεντρωθεί το πόσο των 5 εκατομμυρίων εξακοσίων χιλιάδων λιρών.
«Αναμένουμε τις μεγαλύτερες προσφορές από επιχειρηματίες και φιλάνθρωπους» είπε ο Τούρκος πρόεδρος.
Η Τουρκία πρέπει να συνεχίσει την παραγωγή και να «συνεχίσει να δουλεύει» εν μέσω της πανδημίας για να στηρίξει τις εξαγωγές και να διατηρήσει τον εφοδιασμό βασικών αγαθών, δήλωσε επίσης ο Ερντογάν, ενώ ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην χώρα ξεπέρασε τα 10.000.
«Το πλέον σημαντικό ευαίσθητο σημείο τώρα είναι να συνεχίσουμε την παραγωγή για να διατηρήσουμε τον εφοδιασμό βασικών αγαθών και να στηρίξουμε τις εξαγωγές», ανέφερε. «Η Τουρκία είναι μια χώρα που χρειάζεται να συνεχίσει την παραγωγή και να συνεχίσει να λειτουργεί υπό οποιεσδήποτε συνθήκες και καταστάσεις».
(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)