Ήταν σαφέστατη η απάντηση του Τούρκου δικτάτορα σε ολάκερη τη διεθνή κοινότητα, που εξέφραζε ανησυχίες το προηγούµενο διάστηµα για το τι µέλλει γενέσθαι στην Κύπρο και ειδικότερα στην περίκλειστη πόλη της κατεχόµενης Αµµοχώστου. Δεν ακούει κανένα. Ούτε την Ευρωπαϊκή Ένωση ούτε τα Ηνωµένα Έθνη ούτε καν τις Ηνωµένες Πολιτείες και επιχειρεί να επιβάλει τα σχέδιά του προκειµένου να εδραιωθεί στην ανατολική Μεσόγειο, στην κατεχόµενη µα και στην ελεύθερη Κύπρο.
Οι προηγούµενες εξαγγελίες δεν έγιναν, εποµένως, για εσωτερική κατανάλωση, όπως νουθετούσαν οι απολογητές της κατοχικής Τουρκίας στην Κύπρο και στην Ελλάδα. Οι ανακοινώσεις για τα Βαρώσια έγιναν και η τουρκική πλευρά έριξε άλλη µια χειροβοµβίδα στα έντροµα πόδια των Ελληνοκυπρίων.
Με τη µορφή, λοιπόν, πιλοτικού ανοίγµατος, «η ζωή στα Βαρώσια θα ξεκινήσει και πάλι», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος στις 20 Ιουλίου 2021, ακριβώς 47 χρόνια µετά την τουρκική εισβολή του 1974 και έχοντας στο πλευρό του τον κατοχικό ηγέτη Ερσίν Τατάρ. Και πρόσθεσε: «Με σεβασµό στα ιδιοκτησιακά δικαιώµατα θα προχωρήσουν οι διαδικασίες και στα Βαρώσια θα ανοίξουν οι πύλες για µια νέα εποχή που θα είναι προς όφελος όλων.
Το άνοιγµα σε µια περιοχή που αντιστοιχεί στο 3,5% της περιοχής της Αµµοχώστου, δείχνει πως οι τουρκοκυπριακές αρχές ασχολούνται µε το θέµα µε µεγάλη ευαισθησία.
Η περιοχή αυτή δεν θα είναι το σύµβολο της µη επίλυσης, αλλά του λαµπρού µέλλοντος και της ηρεµίας της Κύπρου».
Προηγουµένως, ο Τατάρ, από την κατεχόµενη Λευκωσία, είχε εξηγήσει πως το 3,5% θα αποχαρακτηριστεί από στρατιωτική ζώνη «και αυτό θα είναι το δεύτερό µας βήµα στο άνοιγµα της Αµµοχώστου».
Κάλεσε, επίσης, όσους θέλουν να επιστρέψουν, να κάνουν αιτήσεις στην «επιτροπή ακίνητης ιδιοκτησίας» του ψευδοκράτους.
Όπως είχε δηµοσιευτεί σε τουρκοκυπριακά ΜΜΕ, τα ιδιωτικά ακίνητα στην περιοχή θα επιστραφούν σε 36 Ελληνοκύπριους, οι οποίοι είχαν ήδη υποβάλει αίτηση στην παράνοµη «επιτροπή ακίνητης ιδιοκτησίας».
Στόχος της Τουρκίας και του κατοχικού καθεστώτος είναι να αυξηθεί ο αριθµός των αιτούντων, που εµµέσως θα αναγνωρίζουν την κατοχική διοίκηση της Αµµοχώστου.
Τι θέλει ο Ερντογάν;
Αφενός να κάνει αυτό που έκανε πάντα, όχι µόνο στην Αµµόχωστο: Να δηµιουργήσει τετελεσµένα, τα οποία θα βρίσκουν µπροστά τους όλοι οι ηγέτες της Κυπριακής Δηµοκρατίας που διαπραγµατεύονται την επίλυση του Κυπριακού.
Παρόµοια τετελεσµένα υπάρχουν στην Κερύνεια, µε πελώρια ξενοδοχεία φίλων επιχειρηµατιών του Τούρκου ηγέτη ή στη Μόρφου µε παράνοµα πανεπιστήµια και φυσικά στη Λευκωσία µε καζίνο-εκτρώµατα πάνω σε νεκροταφεία ή περιουσίες προσφύγων.
Αφετέρου να στείλει προς πάσα κατεύθυνση το µήνυµα ότι δεν τον ενδιαφέρει η λύση του Κυπριακού και η αρµονική συµβίωση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.
Κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο, µάλιστα, υπογράµµισε την ανάγκη να µη γίνεται πλέον αναφορά σε «βορρά» και «νότο», αλλά σε «τουρκοκυπριακό κράτος» µε ό,τι αυτό συνεπάγεται, συµπληρωµατικά µε την αναφορά του κατοχικού ηγέτη Ερσίν Τατάρ περί «ενός έθνους και τριών κρατών» (Τουρκία, Αζερµπαϊτζάν, Ψευδοκράτος) –αποτελεί κάτι περισσότερο από ψίθυρο µια ενδεχόµενη αναγνώριση της λεγόµενης «Τουρκικής Δηµοκρατίας Βόρειας Κύπρου» από το Μπακού και τον Αλίγεφ.
Τι ακολούθησε της επίσκεψης και των εξαγγελιών Ερντογάν;
Αντιδράσεις από Αθήνα και Λευκωσία, ανησυχία από τη διεθνή κοινότητα κι ένα έντονο παρασκήνιο µετά την προσφυγή στο Συµβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Σχεδόν µε το ζόρι, η Βρετανία αποδέχθηκε να συµπεριληφθούν σε απόφαση του ΣΑ, οι όροι «Τούρκος και Τουρκοκύπριος ηγέτης» σ’ ότι αφορά στο Βαρώσι, αλλά ο Ερντογάν είναι σαν να µην υπάρχει –είναι και εξευτελιστικό να πανηγυρίζει ο Ελληνισµός για το ψήφισµα ενός Συµβουλίου Ασφαλείας που δεν αντιλαµβάνεται τι διαπράττει η Τουρκία στην Κύπρο και στην περίκλειστη πόλη της Αµµοχώστου.
Παρόµοια δήλωση έκανε και η ΕΕ, ενώ συγκεκριµένα λόµπι σε Κύπρο και Ελλάδα κατηγορούν τους Ελληνοκύπριους και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τις εξελίξεις στα Βαρώσια.
Είναι οι ίδιοι που καλούν τους Αµµοχωστιανούς να σπεύσουν στην παράνοµη «επιτροπή ακίνητης ιδιοκτησίας», προκειµένου να ζήσουν υπό τουρκική κατοχική διοίκηση. Κι όποιον πάρει ο Χάρος;