Ερντογάν: Κάποιοι δυσκολεύονται να καταλάβουν πως η Κωνσταντινούπολη είναι στα χέρια μουσουλμάνων

«Παρόλο που έχουν περάσει αιώνες από την κατάκτηση της», σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος κατά την διάρκεια τελετής.
ASSOCIATED PRESS

Την ευκαιρία να δηλώσει εκ νέου δημόσια πως η Κωνσταντινούπολη έχει τουρκική ταυτότητα δεν έχασε ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος σε κάθε εκδήλωση που δίνει το παρών βρίσκει την αφορμή να στείλει μήνυμα για την ισχυρή θέση του τουρκικού κράτους έναντι όποιου εκείνος θεωρεί αντίπαλο.

Οι δηλώσεις πραγματοποιήθηκαν κατά την διάρκεια της τελετής για τα εγκαίνια των νέων εγκαταστάσεων της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών, ΜΙΤ, στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με την Hurriyet.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την διάρκεια της ομιλίας του, επαίνεσε τις προσπάθειες της υπηρεσίας, τόσο σε τοπικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, υπογραμμίζοντας παράλληλα τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζουν οι μυστικές υπηρεσίες στο κράτος.

«Σε μια εποχή που η διάδοση πληροφοριών μετατράπηκε στο πιο αποτελεσματικό όπλο, η σημασία της νοημοσύνης αυξήθηκε σημαντικά. Πιστεύω ότι τα νέα γραφεία της ΜΙΤ και οι πρωτοβουλίες που εκείνη λαμβάνει θα συνδράμουν στην ασφάλεια του κράτους μας σε μεγάλο βαθμό. Δεν είναι τυχαίο ότι η υπηρεσία συγκαταλέγεται μεταξύ των πρώτων θεσμικών οργάνων που στοχεύουν στον ιστορικό αγώνα που η χώρα μας έχει δώσει», σημείωσε.

Ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε εκτενώς για την σημασία της Κωνσταντινούπολης, ενώ αναφέρθηκε στην σημαντική της τοποθεσία.

«Παρόλο που έχουν περάσει αιώνες από την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης, δεν έχει γίνει ακόμα αποδεκτό πως είναι στα χέρια του τουρκικού έθνους και των μουσουλμάνων», υπογράμμισε κατά την ομιλία του.

«Το γεγονός αυτό διαπιστώσαμε για μια ακόμα φορά με αφορμή την Μεγάλη Προσευχή στην Αγιά Σοφιά, μετά την οποία κάποιοι αντέδρασαν. Είναι αυτοί που δυσκολεύονται να αναγνωρίσουν την τουρκική ταυτότητά της», συμπλήρωσε.

«Στόχος μας είναι να κάνουμε την Κωνσταντινούπολη μία από τις ασφαλέστερες πόλεις στον κόσμο. Μία από τις προϋποθέσεις για τη ζωή σε μια τόσο σημαντική τοποθεσία είναι ο εντοπισμός και η αποτροπή των κατασκοπευτικών δραστηριοτήτων άλλων κρατών και τρομοκρατικών οργανώσεων κατά της χώρας μας. Η παροχή ασφάλειας στην Κωνσταντινούπολη δεν είναι τόσο εύκολη υπόθεση. Με αυτό το κέντρο, έχουμε το δεύτερο μεγαλύτερο κέντρο μετά τα κεντρικά γραφεία στην Άγκυρα. Η Άγκυρα και η Κωνσταντινούπολη θα αναλάβουν το βάρος μας σε αυτή τη διαδικασία σε μεγάλο βαθμό και θα μας επιτρέψουν να παρακολουθήσουμε όλες τις δραστηριότητες με πολύ πιο γρήγορο τρόπο», είπε επίσης.

Υπενθυμίζεται ότι μια μέρα νωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος μέσω video link σε τελετή τόνισε πως η χώρα του δεν έχει βλέψεις στα δικαιώματα, τους νόμους, τις περιοχές, τις θάλασσες και τους φυσικούς πόρους άλλων, αλλά δεν θα επιτρέψει και σε κανέναν να καταπατά τα δικά της δικαιώματα, νόμους και συμφέροντα.

Ο Ερντογάν έσπευσε να διευκρινίσει πως η Τουρκία υπερασπίστηκε τα δικαιώματα, τους νόμους και τα συμφέροντα της ίδιας και των φίλων της σε ξηρά, θάλασσα και αέρα, και απογοήτευσε αυτούς που περίμεναν να «υποκύψει», ενώ πρόσθεσε πως αν υπήρχαν απειλές εναντίον της σε Ιράκ, Συρία, Λιβύη ή στο Αιγαίο, η Τουρκία έδειξε δύναμη και αποφασιστική στάση χωρίς δισταγμό.

Σε επιφυλακή και στάση αναμονής

Οι νέες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου πραγματοποιούνται δύο περίπου εικοσιτετράωρα μετά την διεξαγωγή της πρώτης μουσουλμανικής προσευχής μετά την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και μερικές ημέρες μετά την έκδοση τουρκικής Navtex για σεισμικές έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, γεγονός που έθεσε άμεσα σε επιφυλακή τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις σε ολόκληρη την επικράτεια και άμβλυνε το ήδη τεταμένο κλίμα ανάμεσα στις δύο χώρες.

Το Σάββατο, ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι, μέσα από ανάρτησή του στο twitter, ζήτησε από την Ελλάδα «να ξυπνήσει από το όνειρο του Βυζαντίου, το οποίο βλέπει εδώ και 567 χρόνια», αναφερόμενος στην Αγία Σοφία.

Όσον αφορά τις εξελίξεις σχετικά με το ερευνητικό σκάφος «Ορούτς Ρέις», υπενθυμίζεται πως το βράδυ του Σαββάτου, η τουρκική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον ανέβασε tweet πως άρχισε έρευνες «εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας». H εν λόγω ανάρτηση όμως, λίγο αργότερα, δεν ήταν διαθέσιμη, ενώ στην θέση της βρέθηκε μια άλλη σύμφωνα με την οποία το σκάφος «ανακήρυξε τις σεισμικές του έρευνες στις 21 Ιουλίου».

Πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, τις οποίες επικαλέστηκε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, έκαναν λόγο για τάση προς αποκλιμάκωση της έντασης, με έναρξη σταδιακής απόσυρσης όλων των τουρκικών πλοίων προς τους ναυστάθμους τους.

Δημοφιλή