Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα πως η Τουρκία δεν θα υποκύψει στον «εκβιασμό» των Ηνωμένων Πολιτειών στη δίκη ενός υψηλόβαθμου στελέχους τουρκικής τράπεζας που κατηγορείται για παράκαμψη των αμερικανικών κυρώσεων κατά του Ιράν.
Οι ήδη τεταμένες σχέσεις ανάμεσα στην Άγκυρα και στην Ουάσινγκτον έχουν περιπλεχθεί περαιτέρω καθώς ο Τουρκοϊρανός έμπορος χρυσού Ρεζά Ζαράμπ, ο οποίος συνεργάζεται με τους εισαγγελείς των ΗΠΑ, περιέγραψε στο δικαστήριο τον τρόπο με τον οποίο παρακάμπτονταν οι κυρώσεις.
Ο Ερντογάν είπε πως οι συναλλαγές της Τουρκίας συνάδουν με τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών και πρόσθεσε πως δεν στρέφονται εναντίον της συμμαχίας της Άγκυρας με την Ουάσινγκτον.
«Τι κάναμε, για παράδειγμα; Φέραμε φυσικό αέριο από μία χώρα με την οποία έχουμε συμφωνία έτσι ώστε οι πολίτες μας να μην κρυώνουν τον χειμώνα. Όπως και άλλες χώρες, μόνο οι αποφάσεις του ΟΗΕ μας δεσμεύουν, και η Τουρκία τις τηρεί μέχρι κεραίας», δήλωσε σε μέλη του κυβερνώντος κόμματος AK στην ανατολική επαρχία Μους.
Στην τριήμερη κατάθεσή του, ο Ζαράμπ ενέπλεξε κορυφαίους Τούρκους πολιτικούς, περιλαμβανομένου του Ερντογάν. Ο Ζαράμπ είπε την Πέμπτη πως ο ίδιος ο Ερντογάν, που ήταν τότε πρωθυπουργός, ενέκρινε μια συναλλαγή προκειμένου να βοηθήσει το Ιράν να παρακάμψει τις αμερικανικές κυρώσεις.
Η Άγκυρα χαρακτήρισε τη μαρτυρία του προσπάθεια υπονόμευσης της Τουρκίας και της οικονομίας της. Είχε δηλώσει προηγουμένως ότι επρόκειτο για «καθαρή συνωμοσία» του δικτύου του Φετουλάχ Γκιουλέν ο οποίος ζει στις ΗΠΑ και τον οποίο κατηγορεί ότι ενορχήστρωσε το αποτυχημένο περσινό πραξικόπημα.
«Αυτή η υπόθεση δεν είναι τίποτε περισσότερο από τη συνωμοσία της 17ης-25ης Δεκεμβρίου που μεταφέρθηκε πέρα από τον Ατλαντικό. Να μας συγχωρείτε, αλλά δεν θα υποκύψουμε σε αυτό τον εκβιασμό», είπε ο Ερντογάν, αναφερόμενος σε διαρροές για φερόμενη κυβερνητική διαφθορά το 2013 την ευθύνη για την οποία απέδωσε σε αντιπάλους του.
Αν και δεν έχει μέχρι τώρα ανταποκριθεί στους ισχυρισμούς που διατυπώθηκαν στη δικαστική αίθουσα, έχει απορρίψει την υπόθεση ως πολιτικά υποκινούμενη προσπάθεια να πέσει η τουρκική κυβέρνηση, της οποίας ηγείται ο Γκιουλέν.
Η Τουρκία έχει ζητήσει επανειλημμένα την έκδοση του Γκιουλέν, ωστόσο αξιωματούχοι των ΗΠΑ έχουν πει πως τα δικαστήρια χρειάζονται επαρκή στοιχεία προτού μπορέσουν να εκδώσουν τον ηλικιωμένο κληρικό, ο οποίος αρνείται κάθε ανάμιξη στο πραξικόπημα.
Ο Γκιουλέν ζει αυτοεξόριστος στην Πενσιλβάνια από το 1999.