Η σειρά του HBO έχει μόλις λίγο καιρό που έχει κυκλοφορήσει και ήδη έχει προκαλέσει πεδίο συζητήσεων και διαφωνιών σχετικά με το τι ακριβώς έγινε εκείνη την μοιραία νύχτα.
Τα πραγματικά θύματα, όμως, είναι εκείνοι οι ήρωες που, αφήνοντας στην άκρη τους κινδύνους αλλά και το ένστικτο της επιβίωσης, προσφέρθηκαν στον καθαρισμό του ραδιενεργού πυρήνα.
’Ενα από αυτά τα πρόσωπα, ήταν και ο 61χρονος, Ναγκασίμπει Ζουσούποφ, ο οποίος βοήθησε στον καθαρισμό του Τσέρνομπιλ και αυτοκτόνησε λίγο μετά την προβολή της σειράς, καθώς επανήλθαν στο μυαλό του όλες οι επώδυνες μνήμες.
Ο Ζουσούποφ, πήδηξε από τον πέμπτο όροφο της πολυκατοικίας στην οποία κατοικούσε στην πόλη Ακτομπέ του Καζακστάν. Εκεί ζούσε με την γυναίκα και τα 5 παιδιά του, σε ένα στενό και βρώμικο δωμάτιο, αφού η κυβέρνηση είχε αρνηθεί να του παραχωρήσει ένα διαμέρισμα όπως είχε συμβεί με άλλους βετεράνους.
Σύμφωνα με την κόρη του θύματος, η σειρά έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην απόφαση του καθώς έκλαιγε συνεχώς κατά την προβολή της και θυμήθηκε όλη την θυσία του και το γεγονός πως οι αρχές τον είχαν εγκαταλείψει.
Μετά την καταστροφή, όπως αναφέρει στο δημοσίευμα, αναγκάστηκε να μετακομίσει σε ξενώνα με τη σύζυγό του και τα πέντε παιδιά του και να μπει σε μια λίστα αναμονής μαζί με τους άλλους βετεράνους ώστε το κράτος να του προσφέρει ένα διαμέρισμα.
Ωστόσο, το γεγονός ότι περίμενε 10 χρόνια, μόνο για να διαπιστώσει ότι το όνομά του είχε διαγραφεί από τη λίστα, συντέλεσε στην βαριά κατάθλιψη που βίωνε τις τελευταίες μέρες.
Ο Ζουσούποφ ήταν από τους πρώτους που είχαν φθάσει στο σημείο για να καθαρίσουν το τραγικό ατύχημα. Στην τελευταία του συνέντευξη είχε δηλώσει: «κανείς δεν μας είχε ενημερώσει γιατί πήγαμε εκεί. Εκείνη την περίοδο δούλευα ως οδηγός φορτηγού».
Επίσης, από την επαφή με τη ραδιενέργεια, η υγεία του κλονίστηκε. Οι φίλοι του δήλωσαν ότι υπέφερε από συχνούς πονοκεφάλους και ξαφνικές λιποθυμίες, ενώ είχαν αυξηθεί και οι επισκέψεις του στο νοσοκομείο.
Ο Ζουσούποφ έπαιρνε σύνταξη αναπηρίας από το κράτος, η οποία έφτανε μόλις τα 44 δολάρια την εβδομάδα.
«Ο μπαμπάς μου πήρε κάποια βοήθεια από την κυβέρνηση, αλλά όχι με τον τρόπο που ήθελε», λέει ένα από τα παιδιά του.
«Ο μπαμπάς είχε ένα όνειρο να πάρει ένα διαμέρισμα από το κράτος όπως άλλοι εκκαθαριστές του Τσερνομπίλ που θυσίασαν την υγεία τους, αλλά το όνειρό του παρέμεινε ένα όνειρο».
πηγή: meaww, daily mail