Ηρθαν στην Ελλάδα τα ηλεκτρικά επαγγελματικά και λεωφορεία BYD

Εισαγωγέας είναι η εταιρεία ΠΕΤΡΟΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕΒΕ, και έμπορος – επισκευαστής η PNT CARS – PANTOPIKOS
.
.
BYD

Πριν από περισσότερα από 10 χρόνια, η εκ των κορυφαίων ελληνικών εισαγωγικών εταιρειών στον χώρο της αυτοκίνησης, η ΠΕΤΡΟΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕΒΕ, η οποία συμπληρώνει φέτος 100 χρόνια επιτυχημένης πορείας, με σπουδαίες μάρκες στο χαρτοφυλάκιό της, είχε κάνει απόπειρα να εισάγει στην Ελλάδα τα επιβατικά της κινεζικής Brilliance. Ωστόσο, το εγχείρημα δεν προχώρησε, εξαιτίας των θεμάτων με τις ομολογκασιόν, που δεν ξεπέρασαν οι Κινέζοι για την Ευρώπη.

Τώρα, όμως, η εταιρεία κατάφερε να φέρει μια άλλη μεγάλη κινεζική εταιρεία στην Ελλάδα, η οποία ήδη δραστηριοποιείται στην Ευρώπη, με υποκατάστημα και έδρα στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας και εργοστάσιο κατασκευής ηλεκτρικών λεωφορείων, στην Ουγγαρία. Μάλιστα, εξουσιοδοτημένος έμπορος και επισκευαστής για τον Νομό Αττικής, είναι η PNT CARS – PANTOPIKOS.

Πρόκειται για την BYD (Build Your Dreams), έναν παγκόσμιο τεχνολογικό κολοσσό με εταιρικό όραμα «Τεχνολογικές Καινοτομίες για μια Καλύτερη Ζωή». Δραστηριοποιείται στην αυτοκινητοβιομηχανία, τα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας, τα προηγμένα ηλεκτρονικά και τους υπέργειους ηλεκτρικούς σιδηρόδρομους μονής τροχιάς.

.
.
BYD

Διαθέτει δυναμικό 290.000 εργαζομένων, ανάμεσά τους 40.000 μηχανικοί σε 11 ερευνητικά κέντρα, σε περισσότερα από 30 βιομηχανικά πάρκα, σε 6 ηπείρους.

Σημειώνεται ότι είναι κορυφαία μάρκα ηλεκτρικών λεωφορείων στην Ευρώπη, με περισσότερα από 2.600 οχήματα (σε κυκλοφορία ή στάδιο παραγγελίας) σε 23 χώρες.

Έδρα της BYD είναι η Σενζέν (Shenzhen), μία πόλη 13 εκατ. κατοίκων, επονομαζόμενη και Silicon Valley της Κίνας, περίπου 30 χλμ. βόρεια του Χονγκ-Κονγκ, και ξεκίνησε, ως start-up εταιρεία καινοτομίας το 1995, με αρχικό προσωπικό 20 ατόμων και αντικείμενο την έρευνα στις τεχνολογίες μπαταριών.

Σημεία σταθμοί της εταιρείας ήταν η ίδρυση θυγατρικής (BYD Europe) στην Ολλανδία το 1998, το πρώτο βιομηχανικό της πάρκο το 2000, η συνεργασία με τις Motorola και Nokia την ίδια χρονιά και το 2002, αντίστοιχα. Το ίδιο έτος η εταιρεία εισήχθη στο Χρηματιστήριο του Χονγκ-Κονγκ. Το 2003 η BYD εισήλθε στον τομέα της κατασκευής αυτοκινήτων, παρουσιάζοντας δύο χρόνια αργότερα το πρώτο της μοντέλο, ενώ το 2007 ολοκληρώθηκε το βιομηχανικό πάρκο στη Σενζέν, όπου βρίσκονται οι κεντρικές της εγκαταστάσεις.

Μόλις ένα χρόνο μετά, παρουσιάζεται το πρώτο plug-in υβριδικό μοντέλο της εταιρείας ενώ το 2010 η BYD δημιουργεί κοινοπραξία με τη Daimler AG στη Σενζέν. Ήδη από το 2008, ο μεγαλοεπενδυτής Warren Buffet έχει δείξει την εμπιστοσύνη του στο όραμα της εταιρείας, έχοντας αποκτήσει σημαντικό μέρος του μετοχικού της πακέτου.

Το 2011 η BYD εισάγεται και στο Χρηματιστήριο της Σενζέν, ενώ το 2014 η εταιρεία ανακοινώνει την κατασκευή εργοστασίου μπαταριών λιθίου – φωσφορικού άλατος σιδήρου στη Νότια Αμερική. Την ίδια χρονιά, η BYD είναι η μόνη αυτοκινητοβιομηχανία ηλεκτρικών ή εξηλεκτρισμένων οχημάτων που προσκλήθηκε στη διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή.

Ένα χρόνο μετά, το 2015, ιδρύεται η BYD Auto Finance, ο πρώτος χρηματοδοτικός οργανισμός για την αυτοκινητοβιομηχανία στη βορειοδυτική Κίνα. Την ίδια χρονιά, η BYD κάνει την είσοδό της στην αγορά ηλεκτρικών λεωφορείων της Βραζιλίας και παράλληλα συνάπτει συμφωνία αναλαμβάνοντας ως ο προμηθευτής των πρώτων αμιγώς ηλεκτρικών διώροφων λεωφορείων του Λονδίνου.

Το 2015 η εταιρεία ανακοινώνει τη στρατηγική «7+4», με στόχο να αντικαταστήσει όλα τα οχήματα με κινητήρα εσωτερικής καύσης με αμιγώς ηλεκτρικά. Έκτοτε, τα ηλεκτρικά ή εξηλεκτρισμένα οχήματα της BYD κατακτούν την πρώτη θέση των πωλήσεων παγκοσμίως για τρεις συνεχόμενες χρονιές. Το 2016, η εταιρεία παρουσιάζει σύστημα υπέργειου ηλεκτρικού σιδηρόδρομου μονής τροχιάς (SkyRail) στο βιομηχανικό πάρκο της Σενζέν, σηματοδοτώντας την είσοδό της και στον συγκεκριμένο τομέα.

Το 2017 ξεκίνησε τη λειτουργία του το πρώτο εργοστάσιο ηλεκτρικών λεωφορείων της BYD στις Η.Π.Α.. Τον Μάρτιο του 2022, η BYD ανακοινώνει τη διακοπή παραγωγής αυτοκινήτων με θερμικό κινητήρα, εστιάζοντας πλέον αποκλειστικά σε plug-in υβριδικά ή ηλεκτρικά. Πρόσφατα, η BYD συμπεριλήφθηκε στη διεθνούς κύρους λίστα ‘Fortune Global 500 List’, με τις 500 σημαντικότερες εταιρείες του πλανήτη.

Μέσα σε λιγότερο από 30 χρόνια, η BYD έχει επεκταθεί σε πολλά τεχνολογικά πεδία, πάντα με στόχο την αειφορία και το μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Στον τομέα της αυτοκίνησης, αντιπροσωπεύει επτά τομείς ευρείας χρήσης: επιβατικά αυτοκίνητα, λεωφορεία αστικών και υπεραστικών διαδρομών, ταξί, οχήματα υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, οχήματα εργοταξίων και μεταφορών και τέσσερις πιο εξειδικευμένους: λατομεία, λιμάνια, εργοστάσια, αεροδρόμια.

.
.
BYD

Στην παραγωγή και αποθήκευση ενέργειας, η BYD εξελίσσει in-house τεχνολογίες μπαταριών με πλήρη καθετοποίηση, από την εξόρυξη των πρώτων υλών και το R&D έως τη βιομηχανική παραγωγή, την υλοποίηση σε πλήθος εφαρμογών και την ανακύκλωση στο τέλος του κύκλου ζωής. Όσον αφορά στην κατασκευή οχημάτων, οι μπαταρίες της BYD χρησιμοποιούνται σε περισσότερα από 40 διαφορετικά μοντέλα της, από επιβατικά και επαγγελματικά έως ειδικών εφαρμογών, σε λιμάνια, ορυχεία κλπ.

Μεγάλο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για την BYD στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας θεωρείται η τεχνολογία BLADE, που έχει αναπτύξει η εταιρεία για τις μπαταρίες ηλεκτροκίνησης. Οι συγκεκριμένες μπαταρίες θεωρούνται οι κορυφαίες σε ασφάλεια, με εξαιρετικές επιδόσεις σε αυτονομία, αξιοπιστία και διάρκεια ζωής.

Παράλληλα, η BYD εδώ και χρόνια προμηθεύει πολλούς κατασκευαστές ηλεκτρονικών συσκευών με state-of-the-art εξαρτήματα στους τομείς των προηγμένων πολυμερών, κεραμικών και συνθετικών υλικών, κραμάτων αλουμινίου, υβριδίων πλαστικού-μετάλου κλπ.

Επίσης, η BYD θεωρείται κορυφαία στην κατασκευή υπέργειων ηλεκτρικών τρένων μονής τροχιάς (SkyRail), τα οποία έχουν βρει εφαρμογή σε πολλές μεγαλουπόλεις παγκοσμίως, όπως και στο πάρκο των κεντρικών της εγκαταστάσεων, στη Σενζέν. Η εταιρεία έχει κατοχυρώσει δεκάδες χιλιάδες πατέντες, τόσο για συστήματα με οδηγό όσο και για αυτόνομα κινούμενα monorails.

Στην Ευρώπη, με παρουσία άνω των 20 ετών, η BYD έχει σημαντική παρουσία στα ηλεκτρικά επαγγελματικά οχήματα ενώ είναι πρώτη σε πωλήσεις ηλεκτρικών λεωφορείων, με τη γκάμα των τελευταίων να καλύπτει εύρος μήκους από 6 έως 27 μέτρα. Σήμερα, τα ηλεκτρικά λεωφορεία της BYD κυκλοφορούν σε περισσότερες από 100 μεγαλουπόλεις σε 23 ευρωπαϊκές χώρες, με τα νούμερα αυτά να εκτοξεύονται σε περισσότερες από 70 χώρες και 400 μεγαλουπόλεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Στην Ευρώπη, υπολογίζεται ότι ήδη κυκλοφορούν ή βρίσκονται σε στάδιο παραγγελίας περισσότερα από 2.600 ηλεκτρικά λεωφορεία της BYD.

Τα τελευταία χρόνια η BYD διαθέτει στην Ευρώπη και τα ηλεκτρικά επαγγελματικά οχήματά της, ενώ έχει ξεκινήσει και το λανσάρισμα των ηλεκτρικών επιβατικών μοντέλων της μάρκας. Τα τελευταία, ήδη είναι διαθέσιμα και πολύ δημοφιλή στη Νορβηγία, πριν λίγες εβδομάδες ξεκίνησαν οι πωλήσεις στην Ολλανδία, μέχρι τέλος του 2022 ξεκινούν σε: Γερμανία, Σουηδία, Δανία και Ισραήλ, με άλλες ευρωπαϊκές χώρες να ακολουθούν σταδιακά. Ενδέχεται να εισαχθούν και στην Ελλάδα.

Στην Ελλάδα, η εισαγωγική εταιρεία συμμετέχει στον διαγωνισμό του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την προμήθεια 300 ηλεκτρικών λεωφορείων, εισάγει απορριμματοφόρα καθώς και δύο επαγγελματικά μοντέλα.

Το BYD ETP3 είναι ηλεκτρικό panel van, 2,4 τόνων, ωφέλιμου φορτίου 780 κιλών, έχει μέγιστη ισχύ 100 kW (136 PS), μπαταρία 44,9 kWh τεχνολογίας BLADE, σύστημα διαχείρισης και ανάκτησης ενέργειας κατά την πέδηση, οδήγηση «one pedal», χαρίζει αυτονομία 275 χιλιόμετρα (αστικό περιβάλλον) και 233 χιλιόμετρα (συνδυαστικά), ενώ η φόρτιση της μπαταρίας από το 20% στο 100% διαρκεί μόλις 30 λεπτά (DC) ή 5,5 ώρες (AC). Οι διαστάσεις του είναι 4,46 μ. μήκος, 1,72 μ. πλάτος και 1,875 μ. ύψος, ενώ το μεταξόνιο φτάνει τα 2,725 μέτρα. Με χώρο φόρτωσης 3,5 κ.μ., το ETP3 μπορεί να καλύψει μεγάλο εύρος αναγκών και του πιο απαιτητικού επαγγελματία.

Το δεύτερο επαγγελματικό, είναι το BYD ETM6, ένα ηλεκτρικό φορτηγό αστικών μεταφορών/διανομών 7,5 τόνων, με μέγιστη ισχύ 150 kW (204 PS), μέγιστη ροπή 550 Nm, μπαταρία 126 kWh που χαρίζει αυτονομία με πλήρες φορτίο 200 χιλιόμετρα και η φόρτιση της μπαταρίας από το 20% στο 100%, διαρκεί μία ώρα σε ταχυφορτιστή συνεχούς ρεύματος (DC).

Το ETM6 μικτού βάρους 7.490 κιλών, κυκλοφορεί σε δύο εκδόσεις, που διαφέρουν στο μήκος του μεταξονίου. Εχει μεταξόνιο 3,36 μ., μήκος 5,95 μ., πλάτος 2,095 μ. και ύψος 2,94 μ., ενώ το ωφέλιμο φορτίο χωρίς την υπερκατασκευή και οδηγό είναι 3.810 κιλά. Η δεύτερη έκδοση έχει μεταξόνιο 4,2 μ., μήκος 7,645 μ., πλάτος 2,095 μ. και ύψος 2,94 μ., ωφέλιμο φορτίο χωρίς την υπερκατασκευή και οδηγό 3.740 κιλά.

Δημοφιλή