Εργάζομαι αεί διδασκόμενος

Πέντε προσωπικά μαθήματα του “επιχειρείν” που έχω πάρει όσο εργάζομαι.
courtneyk via Getty Images

Στα μαθητικά σας χρόνια, τα πράγματα ήταν απλά. Τα μαθήματά σας ήταν Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία, Βιολογία (ή Αρχαία και Λατινικά αν ήσασταν από τους “περίεργους” τριτοδεσμίτες), κάποια ακόμη δορυφορικά και επιπλέον ξένη γλώσσα. Όμως, πόσα μαθήματα έχετε πάρει στην επαγγελματική σας ζωή; Εκατοντάδες.

Αυτό ισχύει, βεβαίως, και για τον γράφοντα. Με αυτό μου το άρθρο, απομονώνω πέντε προσωπικά μαθήματα, που έχω πάρει όσο εργάζομαι. Δεν ήταν εύκολο, γιατί, ειλικρινά, έπρεπε να διαλέξω από μία τεράστια δεξαμενή. Ωστόσο θα ακολουθήσει σύντομα Part II και ΙΙΙ σε αυτή τη σειρά άρθρων για να σας δώσω πιο ολοκληρωμένη εικόνα.

Εάν είστε βετεράνος του επιχειρείν, στα παρακάτω ίσως δείτε τον εαυτό σας. Εάν είστε newbie σε startup, ίσως δείτε το μέλλον σας. Ας ξεκινήσουμε!

Μάθημα #01. Τίποτα δεν είναι δεδομένο

Είναι Παρασκευή απόγευμα. Έχετε μόλις κάνει παρουσίαση σε έναν πελάτη με τον οποίο συνεργάζεστε επί χρόνια, ίσως και δεκαετίες. Το προϊόν ή η υπηρεσία που παρουσιάσατε, επαινέθηκε από όλη την ομάδα του πελάτη, με τον ίδιο να υπερθεματίζει. Ανακουφισμένος και δικαιωμένος για τη σκληρή δουλειά που βάλατε στο project για πολλές εβδομάδες, σκέφτεστε να κάνετε μία μικρή απόδραση το Σαββατοκύριακο.

Τη Δευτέρα που γυρίζετε, αντιλαμβάνεστε ότι η μικρή σας απόδραση μόλις ακολουθήθηκε από μία μεγαλύτερη: αυτή του πελάτη σας. Όχι μόνο δεν θα κλείσει η συμφωνία με το δικό σας προϊόν, αλλά μάλλον θα κλείσει με αυτό του ανταγωνιστή σας. Μα είναι δυνατόν;

Βεβαίως και είναι, και σας το λέω εκ προσωπικής πείρας. Τα πάντα είναι δυνατά και τίποτα δεν είναι δεδομένο! Αυτό είναι ένα από τα πιο σημαντικά μαθήματα του επιχειρείν και εάν το “εμπεδώσετε” σωστά, θα αποφύγετε ή θα ελαχιστοποιήσετε πολλά και μεγάλα επιχειρηματικά, οικονομικά και συναισθηματικά σας προβλήματα.

Μάθημα #02. Εάν δεν σκέφτεστε σαν επιχειρηματίας, δεν είστε επιχειρηματίας

Ένα από τα πρώτα μαθήματα που πήρα στα 20+ χρόνια που εργάζομαι είναι ότι υπάρχει ένας συγκεκριμένος τρόπος σκέψης για τον άνθρωπο του επιχειρείν. Προσοχή: αυτός ο τρόπος σκέψης δε αφορά το στερεότυπο του στυγνού καπιταλιστή “φιγούρα Monopoly” με το ημίψηλο καπέλο, το πούρο και το αστραφτερό αυτοκίνητο.

Εάν όμως σκέφτεστε σαν υπάλληλος του επιχειρηματία αντί για επιχειρηματίας με υπαλλήλους δεν θα μακροημερεύσετε. Το ίδιο και αν σκέφτεστε σαν φίλος του επιχειρηματία, σαν αδελφός του επιχειρηματία ή σαν το έτερο ήμισυ του επιχειρηματία. Εσείς είστε ο entrepreneur και δίνετε λογαριασμό για τις κινήσεις σας μόνο στους πελάτες σας και στην ίδια την επιχείρηση (και στους μετόχους εάν γίνατε πλέον ΑΕ). Ένα μάθημα που δεν πρέπει να ξεχάσετε ποτέ.

Μάθημα #03. Ο εχθρός του καλού είναι αυτό που αναβάλλατε

Έχετε ακούσει το ρητό: “Ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο”; Ίσως, από περηφάνια, ή απλή επαγγελματική διαστροφή, περνάτε μέρες, εβδομάδες, ακόμη και μήνες μέχρι να καταφέρετε να κάνετε το καλό σας προϊόν ακόμη καλύτερο και την εξαιρετική σας υπηρεσία ακόμη πιο εξαιρετική.

Σας έχω όμως νέα. Σίγουρα θα πουλήσετε το “καλύτερο”. Είναι πολύ πιθανόν να πουλήσετε το “καλό”. Όμως είναι αδύνατον να πουλήσετε αυτό που αναβάλλατε. Στη σταυροφορία σας για το άριστο, μην παρασυρθείτε και βρεθείτε χωρίς απολύτως τίποτα στα χέρια σας. Είναι ένα μάθημα που “πονάει πολύ” και δεν πρέπει να το ζήσετε ξανά.

Μάθημα #04. Όχι στο micromanagement, όχι στο macromanagement

Υπάρχει ένα σωστό σημείο ισορροπίας για τα πάντα. Για τη Γη, αυτό είναι περίπου στα 150 εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά από τον Ήλιο. Κάποια εκατομμύρια χιλιόμετρα πιο κοντά ή μακριά και κάθε μορφή ζωής στον πλανήτη θα αφανιζόταν.

Ένα σημαντικό μάθημα που έχω πάρει είναι ότι το micromanagement είναι τροχοπέδη στα πάντα. Εάν υπαγορεύετε στο “δεξί σας χέρι” μέχρι και το πώς θα γράφει τα email του, καλύτερα να το κάνετε εσείς με το δικό σας δεξί χέρι – θα γλυτώσετε και ένα μισθό και έναν υπάλληλο χωρίς κίνητρο.

Όμως, σας βεβαιώνω ότι έμαθα και το αντίθετο. Η υπερβολική ελευθερία και χαλαρότητα σε σύντομο χρονικό διάστημα θα αλλάξουν το DNA της επιχείρησής σας, σε βαθμό που δεν θα σας αρέσει καθόλου. Πείτε λοιπόν όχι τόσο στο micromanagement όσο και στο macromanagement.

*(προσοχή: δεν χρησιμοποιούμε τον όρο “macromanagement” σε αυτή την περίσταση με τη λογική του προσανατολισμένου στο μέλλον management).

Μάθημα #05. Το δίκτυό σας και τα μάτια σας

Οι entrepreneurs που δεν δημιουργούν, αναπτύσσουν και μεγαλώνουν συνεχώς το δικό τους δίκτυο ανθρώπων, συνεργατών, συντελεστών, προμηθευτών είναι μονίμως σε υστέρηση σε σχέση με αυτούς που το κάνουν. Όταν ξεκίνησα την επαγγελματική μου καριέρα πριν 20 χρόνια, πίστευα ότι οι σπουδές μου, οι γνώσεις μου και η αγάπη μου για το μάρκετινγκ ήταν ανώτερες της δημιουργίας ενός δικτύου.

Όμως, γρήγορα αντιλήφθηκα την αξία του δικτύου, απείρως μεγαλύτερη από ό,τι νομίζει κανείς πριν πατήσει τους βατήρες εκκίνησης του επιχειρηματικού στίβου. Ήταν ένα από τα πιο σημαντικά προσωπικά μαθήματα που πήρα και έκτοτε, προσέχω, διαφυλάσσω και αναπτύσσω το προσωπικό μου δίκτυο. Κάνετέ το και εσείς!

***

Θέμης Σαρανταένας

Σύμβουλος Μάρκετινγκ

www.marketingconsultat.gr