Πάνω από 200 εργαζόμενοι στη Google και άλλες μονάδες της Alphabet σχημάτισαν τη Δευτέρα σωματείο εργαζομένων για τα γραφεία σε ΗΠΑ και Καναδά, ύστερα από χρόνια διαμαρτυριών για τις συνθήκες εργασίας και τις επιχειρηματικές πρακτικές, μα χωρίς να θεωρείται πως έχουν τη στήριξη που θα χρειαζόταν για να αναγκαστεί ο κολοσσός να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Οι υποστηρικτές του σωματείου πιστεύουν πως η «Alphabet Workers Union», που εξελίχθηκε από μια ανεπίσημη ομάδα ακτιβιστών εργαζομένων, θα προστατεύει καλύτερα τα μέλη της από απολύσεις ή άλλες μορφές αντιποίνων. Επίσης, θα επιτρέπει στην ομάδα να συλλέγει χρήματα για την πρόσληψη προσωπικού υποστήριξης και να «επιτίθεται» πιο έντονα από ό,τι στο παρελθόν, ανέφεραν εσωτερικά ηγετικά στελέχη και εξωτερικοί ειδικοί σε εργασιακά θέματα.
Το σωματείο θα ανήκει στην ένωση εργαζομένων Communications Workers of America, η οποία επίσης εκπροσωπεί εργαζομένους της Verizon Communications και της ΑΤ&Τ.
Η Κάρα Σίλβερσταϊν, διευθύντρια people operations στη Google, σχολίασε τη Δευτέρα πως η εταιρεία υποστηρίζει τα «προστατευόμενα εργασιακά δικαιώματα» των εργαζομένων της και θα «συνεχίσει να έρχεται σε επαφή απευθείας με όλους τους εργαζομένους της».
Αντίθετα με τα παραδοσιακά σωματεία στις ΗΠΑ, η ομάδα της Alphabet είναι μια «ομάδα μειοψηφίας», που δεν θα είναι σε θέση να αναγκάσει την εταιρεία να διαπραγματευτεί συλλογικά για μισθούς ή άλλα ζητήματα.
Με βάση την εργασιακή νομοθεσία, η Alphabet μπορεί να αγνοήσει τα αιτήματα του σωματείου μέχρι μια πλειονότητα εργαζομένων να τα στηρίξουν. Επιπρόσθετα σχεδιάζει να αντιπροσωπεύσει εργολάβους από «τρίτους», μια κατηγορία εργαζομένων τις απαιτήσεις των οποίων η Alphabet επίσης μπορεί να αγνοήσει.
Οι ηγέτες του σωματείου αναγνωρίζουν πως είναι μάλλον απίθανο να υπάρξει σύντομα ευρεία στήριξη. Οι καλά πληρωμένες θέσεις εργασίας, συνοδευόμενες από προνόμια όπως δωρεάν γεύματα και γυμναστήρια, μέχρι τώρα κρατούσαν ως επί το πλείστον εκτός της βιομηχανίας τεχνολογίας τα σωματεία. Ωστόσο ο εργασιακός ακτιβισμός εισέρχεται στη βιομηχανία τεχνολογίας, καθώς εργαζόμενοι και αρχές έρχονται αντιμέτωποι με την δύναμη των γιγαντιαίων εταιρειών του διαδικτύου, μεταξύ των οποίων και η Alphabet.
H Google έχει δεχτεί επικρίσεις και κατηγορίες για υποβολή ερωτήσεων και απολύσεις εργαζομένων που διαμαρτυρήθηκαν για πολιτικές της εταιρείας και απόπειρες δημιουργίας σωματείου. Η εταιρεία έχει δηλώσει βέβαιη πως έδρασε νόμιμα.
(με πληροφορίες από Reuters)