Σε έναν κόκκινο και καυτό πλανήτη μετατράπηκε η γη κατά τις πρώτες εβδομάδες του καλοκαιριού. Ειδικότερα, σημειώθηκαν οι υψηλότερες θερμοκρασίες που έχουν καταγραφεί, όχι μόνο στην Μέση Ανατολή, όπου οι υψηλές θερμοκρασίες είναι σύνηθες φαινόμενο την καλοκαιρινή περίοδο αλλά ακόμα και στα πολύ ήπια κλίματα της Ιρλανδίας, της Σκωτίας και του Καναδά. Τα συγκεκριμένα ρεκόρ πάντως επιβεβαιώνουν τις προβλέψεις των ειδικών ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα αυξάνονται με την πάροδο των χρόνων.
Ευρώπη
Αυτοί που επλήγησαν περισσότερο από τον ανυπόφορο καύσωνα ήταν οι Ιρλανδοί και οι Βρετανοί, οι οποίοι αντίκρισαν ιδίοις όμμασι δρόμους και σκεπές να λιώνουν από θερμοκρασίες που έφτασαν στους 31,9 στη Γλασκώβη, στους 32 στο Σάνον της Ιρλανδίας και 29,5 βαθμούς στο Μπέλφαστ. Επίσης στην Τιφλίδα της Γεωργίας σημειώθηκε ρεκόρ 40,5 βαθμών Κελσίου, ενώ στο Ερεβάν της Αρμενίας ο υδράργυρος έφτασε στους 42(!) βαθμούς στις 2 Ιουλίου.
ΗΠΑ
Συνδυασμός αφόρητης ζέστης και καύσωνα στη βόρεια Αμερική. Ειδικότερα, στο Μόντρεαλ η θερμοκρασία άγγιξε τους 36,6 βαθμούς, που αποτελεί την υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί τα τελευταία 147 χρόνια στην καναδική μεγαλούπολη.
Όλα αυτά τα ρεκόρ συγκαταλέγονται στη λίστα με τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έχουν σημειωθεί τους τελευταίους 15 μήνες παγκοσμίως, στην οποία βρίσκονται οι καταγεγραμμένοι καύσωνες του Πακιστάν με 50,2 (!) βαθμούς και του Αβάζ στο Ιράν με 53,7(!) βαθμούς Κελσίου. Να σημειωθεί ότι υψηλότερη θερμοκρασία δεν έχει καταγραφεί ποτέ στην Ισλαμική Δημοκρατία.
Πηγή: Washington Post