Μια εταιρεία τροφίμων κατάφερε να φτιάξει κεφτεδάκια αναδημιουργώντας κρέας του εδώ και χιλιάδες χρόνια εξαφανισμένου από τη Γη μαμούθ ως μέρος ενός πρότζεκτ για την επίδειξη της δυνατότητας ανάπτυξης σάρκας από κύτταρα.
Το... σνακ από μαμούθ παρασκευάστηκε από μια αυστραλιανή εταιρεία που ονομάζεται Vow, η οποία στοχεύει να χρησιμοποιήσει κύτταρα από μη συμβατικά είδη για τη δημιουργία νέων ειδών κρέατος.
Η εταιρεία έχει ήδη εξερευνήσει τις δυνατότητες για αντίστοιχη επεξεργασία περισσότερων από 50 ειδών, όπως αλπακά, βουβάλι, κροκόδειλος, καγκουρό, παγώνια και διάφορα είδη ψαριών.
Ο συνιδρυτής του Vow, Τιμ Νόασμιθ είπε στον Guardian: «Επιλέξαμε το μάλλινο μαμούθ επειδή είναι σύμβολο της απώλειας της διαφορετικότητας και της κλιματικής αλλαγής».
Τα μάλλινα μαμούθ πιστεύεται ότι εξαφανίστηκαν λόγω του κυνηγιού από τον άνθρωπο και της θέρμανσης του πλανήτη μετά την τελευταία εποχή των παγετώνων.
Η Vow συνεργάστηκε με τον καθηγητή, Ερνστ Γουλβτάνγκ από το Αυστραλιανό Ινστιτούτο Βιομηχανικής στο Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ, για να αναδημιουργήσει τη μυϊκή πρωτεΐνη από μαμούθ.
Η ομάδα του καθηγητή πήρε την αλληλουχία DNA για τη μυοσφαιρίνη μαμούθ, μια βασική μυϊκή πρωτεΐνη που δίνει στο κρέας τη γεύση του, και συμπλήρωσε τα «κενά» χρησιμοποιώντας DNA από έναν ελέφαντα. Αυτή η αλληλουχία τοποθετήθηκε σε βλαστοκύτταρα από ένα πρόβατο.
«Ηταν γελοία εύκολο και γρήγορο», είπε ο καθηγητής Γουλντάνγκ. «Το κάναμε σε μερικές εβδομάδες». Ο καθηγητής είπε ότι η αρχική ιδέα ήταν να παραχθεί κρέας από το επίσης εξαφανισμένο πτηνό ντόντο, αλλά οι απαιτούμενες αλληλουχίες DNA δεν υπήρχαν.
Παρά τη δουλειά που έχει γίνει, κανείς δεν είχε ακόμη την τιμή να δοκιμάσει κεφτεδάκι από μαμούθ. «Δεν έχουμε ιδέα πώς θα αντιδρούσε το ανοσοποιητικό μας σύστημα αν το τρώγαμε. Αλλά αν το κάναμε ξανά, σίγουρα θα μπορούσαμε να το κάνουμε με τρόπο που θα το έκανε πιο αποδεκτό στους ρυθμιστικούς φορείς».
Η μεγάλης κλίμακας παραγωγή κρέατος προκαλεί περιβαλλοντική ζημιά, με πολλές μελέτες να υποδεικνύουν ότι η κλιματική κρίση θα τελειώσει μόνο εάν υπάρξει τεράστια μείωση της κρεατοφαγίας στις πλούσιες χώρες.
Ο Τζορτζ Πέππου, διευθύνων σύμβουλος της Vow, εξήγησε ότι το σχέδιο της εταιρείας του είναι να «μετακινήσει μερικά δισεκατομμύρια κρεατοφάγους από την κατανάλωση (συμβατικής) ζωικής πρωτεΐνης στην κατανάλωση ειδών που μπορούν να παραχθούν με άλλους τρόπους».
Και πρόσθεσε: «Πιστεύουμε ότι ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό είναι να εφεύρουμε κρέας. Αναζητούμε κύτταρα που είναι εύκολο να αναπτυχθούν, πραγματικά νόστιμα και θρεπτικά, και στη συνέχεια ανακατεύουμε και ταιριάζουμε αυτά τα κύτταρα για να δημιουργήσουμε αληθινά νόστιμο κρέας».
Το πρώτο προϊόν καλλιέργειας κρέατος της Vow που θα πωλείται σε εστιατόρια θα είναι το ιαπωνικό ορτύκι, το οποίο αναμένεται να μπει στα μενού εστιατορίων στη Σιγκαπούρη φέτος.
Ενα προϊόν κοτόπουλου που παρασκευάζεται από την Good Meat είναι προς το παρόν το μόνο καλλιεργημένο κρέας που διατίθεται σε εστιατόρια και μπορεί να το βρεις κανείς για την ώρα μόνο στη Σιγκαπούρη.
Το 2018, μια εταιρεία χρησιμοποίησε DNA από ένα εξαφανισμένο ζώο για να δημιουργήσει ζελεδάκια από μάστοντον, ένα εξαφανισμένο ζώο που έμοιαζε με ελέφαντα.
(με πληροφορίες από Guardian, Skynews)