Ένας ειδικός πληροφορικής που ήταν σε αναρρωτική άδεια με αποδοχές - χωρίς υποχρέωση να εργαστεί από το 2008 - προσπάθησε πρόσφατα να μηνύσει τον εργοδότη του επειδή δεν τους έδωσε αύξηση.
Ο Ίαν Κλίφορντ, ένας ειδικός πληροφορικής που αμείβεται με 54.000 λίρες ετήσιο μισθό ως μέρος του προγράμματος αναπηρίας του με τον εργοδότη του, τον τεχνολογικό γίγαντα IBM, προσπάθησε πρόσφατα να μηνύσει την αμερικανική εταιρεία για «διάκριση αναπηρίας», ισχυριζόμενος ότι ο μισθός του δεν ήταν «αρκετά γενναιόδωρος» για να συμβαδίσει με τον πληθωρισμό. Μόνο που ο Κλίφορντδεν εργάζεται, αλλά πληρώνεται.
Ο Κλίφορντ δεν έχει κάνει καμία εργασία για την εταιρεία τα τελευταία 15 χρόνια, αλλά θα συνεχίσει να λαμβάνει τον ετήσιο μισθό του μέχρι τη συνταξιοδότηση ή το θάνατο, σύμφωνα με το πρόγραμμα αναπηρίας της IBM. Παρά το γεγονός αυτό, ο εργαζόμενος στον τομέα της πληροφορικής αισθάνεται ότι του έχει γίνει άδικη μεταχείριση από τον εργοδότη του και προσέφυγε στα δικαστήρια της εταιρείας για αύξηση μισθού, αναφέρει το Oddity Central.
Ο Κλίφορντ, από το Ρέντινγκ, στο Ηνωμένο Βασίλειο, άρχισε να εργάζεται για την αμερικανική εταιρεία λογισμικού Lotus Development το 2000, πέντε χρόνια μετά την εξαγορά της από την IBM. Τον Σεπτέμβριο του 2008, μπήκε σε αναρρωτική άδεια μέχρι το 2013, όταν διατύπωσε για πρώτη φορά παράπονα για τις αποδοχές αδείας του για την πενταετία και ότι δεν έλαβε αύξηση μισθού.
Η IBM τελικά πρόσφερε στον ειδικό πληροφορικής μια «συμβιβαστική συμφωνία» που του επέτρεπε να ενταχθεί στο πρόγραμμα αναπηρίας της εταιρείας με εγγυημένο μισθό και χωρίς υποχρέωση να εργαστεί μέχρι την ανάρρωση, τη συνταξιοδότηση ή τον θάνατο.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα αναπηρίας, ο Ίαν Κλίφορντ έχει πληρωθεί το 75% του συμφωνηθέντος μισθού του των 72.037 λίρες (54.028 λίρες) για τα τελευταία 15 χρόνια, χωρίς να εργαστεί, καθώς και 8.685 λίρες για να διευθετήσει τις διαφορές του για τις αποδοχές των διακοπών του 2013.
Κάποιοι θα το αποκαλούσαν μια πολύ καλή συμφωνία, αλλά πέρυσι, ο εργαζόμενος στον τομέα της πληροφορικής προσπάθησε να μηνύσει την IBM σε δικαστήριο εργαζομένων στο Ηνωμένο Βασίλειο, ισχυριζόμενος ότι είχε δεχτεί δυσμενή μεταχείριση από τον εργοδότη του. Η υπόθεση απορρίφθηκε από το δικαστήριο.