Σημεία επαφής αλλά και διαφορές που μπορεί να αποδειχθούν αγεφύρωτες γύρω από τα εθνικά μας θέματα, διαπιστώθηκαν μετά τις συναντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αλέξη Τσίπρα και τη Φώφη Γεννηματά.
Στη δήλωση του αμέσως μετά την συνάντηση του με τον Πρωθυπουργό, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλαγή στρατηγικής απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μάλιστα χαρακτήρισε εσφαλμένη την τακτική της κυβέρνησης να εμφανίζεται η Ελλάδα ως προβλέψιμος σύμμαχος και ζήτησε να υπάρξει ξεκάθαρη διαβεβαίωση από τις ΗΠΑ ότι θα ασκήσουν πιέσεις προς την Άγκυρα προκειμένου η τουρκική πλευρά να σταματήσει τις προκλήσεις και ότι θα βρεθούν έμπρακτα στο πλευρό μας, στο ενδεχόμενο που αυτές οι προκλήσεις ενταθούν.
«Ζήτησα λοιπόν από τον Πρωθυπουργό να αναστείλει τη ψήφιση του νομοσχεδίου για την αναβάθμιση της αμυντικής μας συνεργασίας με τις ΗΠΑ, μέχρις ότου εξασφαλισθεί η έμπρακτη στήριξη στα κυριαρχικά μας δικαιώματα», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.
Μικρότερο αστερίσκο έβαλε στο θέμα των εξοπλισμών, τονίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων, ζητώντας όμως μία σοβαρή τεκμηρίωση για την αναγκαιότητα της αγοράς των F-35 σε σχέση με το κόστος τους, καθώς όπως είπε, δεν πρέπει να επαναληφθεί μία αλόγιστη κούρσα εξοπλισμών.
Επίσημη ενημέρωση από το Μέγαρο Μαξίμου θα βγει μετά το πέρας των συναντήσεων του Πρωθυπουργού και με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς, όμως κυβερνητικοί κύκλοι ήδη βάζουν «φρένο» στην πιθανότητα αλλαγής στρατηγικής, καθώς επισημαίνουν για τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα:
«Ο κ. Τσίπρας δεν ξέρει τι σημαίνει να είσαι σταθερός και αξιόπιστος σύμμαχος. Ούτε πόσο σημαντικό είναι αυτό για την Πατρίδα μας, την ώρα που υπάρχει έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας και αναταραχή στην ευρύτερη περιοχή μας.
Επιπλέον, κάνει λάθος να ζητά την αναστολή της «αναβάθμισης της αμυντικής μας συνεργασίας με τις ΗΠΑ», την ώρα που η Ελλάδα ενισχύει τις συμμαχίες της και την αποτρεπτική ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεών μας.
Προξενεί μάλιστα εντύπωση ότι ο κ. Τσίπρας αντιπολιτεύεται ακόμη και τον εαυτό του, καθώς ο ίδιος είχε προχωρήσει στη διαπραγμάτευση αυτής της αμυντικής συνεργασίας».
Την ανάγκη συνεννόησης γύρω από τα εθνικά μας θέματα και χωρίς να θεωρούμαστε δεδομένοι, επεσήμανε στις δηλώσεις της και η Φώφη Γεννηματά. Όπως είπε, οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να μεταδώσουν στους Έλληνες μήνυμα ενότητας και αυτοπεποίθησης και να εκπέμψει η χώρα ετοιμότητα και αποφασιστικότητα.
«Να γνωρίζουν όλοι-και οι σύμμαχοί μας- ότι τα εθνικά μας δικαιώματα θα τα υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο. Με διπλωματικά μέσα αλλά και αποτρεπτική ισχύ. Κάθε προσβολή τους θα απαντηθεί αμέσως με ανάλογο και αντίστοιχο τρόπο», ανέφερε η κ. Γεννηματά, επισημαίνοντας ότι ο διάλογος δεν σημαίνει εκπτώσεις και ότι ο δρόμος για την Χάγη αφορά μόνο την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ.
Η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού
«Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, συναντήθηκε σήμερα διαδοχικά στο γραφείο του στη Βουλή: με τον Πρόεδρο του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς Αλέξη Τσίπρα, την Πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, τον Πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης Κυριάκο Βελόπουλο και τον Γραμματέα του ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη.
Αντικείμενο των συναντήσεων ήταν η ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών για τα αποτελέσματα της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ.
Ο κ. Μητσοτάκης είχε επίσης την ευκαιρία να παρουσιάσει τις πολύπλευρες διπλωματικές πρωτοβουλίες που ήδη αναπτύσσει η κυβέρνηση.
Είκοσι ώρες μετά την επιστροφή του από την Ουάσιγκτον και για δεύτερη φορά τους τελευταίους μήνες, ο Πρωθυπουργός προχώρησε σε μια κίνηση διακομματικής συναίνεσης. Σταθερή επιδίωξή του ήταν και είναι η συνεννόηση στα μείζονα ζητήματα, ιδίως σε αυτά που αφορούν στα εθνικά μας θέματα.
Στο πλαίσιο της ίδιας προσπάθειας παρέδωσε στους αρχηγούς των κομμάτων και το σχέδιο του νέου εκλογικού νόμου. Στο θέμα αυτό επέμεινε στην ανάδειξη των στοιχείων της αναλογικότητας αλλά και της ταυτόχρονης ανάγκης να εξασφαλίζεται κυβερνησιμότητα και πολιτική σταθερότητα.
Ο Πρωθυπουργός άκουσε τις απόψεις των συνομιλητών του κι επανέλαβε τη σταθερή επιλογή του, να συζητά με τις πολιτικές δυνάμεις για κάθε κρίσιμο θέμα που απασχολεί τη χώρα.
Ο κύκλος των συναντήσεων με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα με τη συνάντηση με τον ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα».