Μετά από δύο εντελώς μη παραγωγικές μέρες στη Β. Ιρλανδία, η πρωθυπουργός της Βρετανίας πηγαίνει στις Βρυξέλλες ελπίζοντας να διασώσει το σχέδιό της για το Brexit.
Την Τετάρτη ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ιρλανδό πρωθυπουργό Λίο Βαράντκαρ είπε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα κάνει νέα πρόταση για το Brexit και αυτοί που προωθούσαν την έξοδο της Βρετανίας χωρίς να ξέρουν πώς θα την κάνουν αξίζουν ένα «ειδικό μέρος στην κόλαση».
Στο Ηνωμένο Βασίλειο αντέδρασαν έντονα από το σχόλιο του. Ο Σάμι Γουίλσον, εκ μέρους του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος της Β.Ιρλανδίας (DUP) χαρακτήρισε μάλιστα τον Ντόναλντ Τουσκ «διαβολικό».Αρκετοί ακόμα υπουργοί εξέφρασαν την ενόχλησή τους. Η επικεφαλής της Βουλής των Κοινοτήτων, Αντρεα Λίντσομ, δήλωσε μιλώντας στο BBC πως οι εκφράσεις του ήταν «καταστροφικές».
Η Τερέζα Μέι πρόκειται την Πέμπτη να συναντηθεί με ανώτερα στελέχη, συμπεριλαμβανομένου και του κ. Τουσκ, προκειμένου να ζητήσει βοήθεια ώστε όλες οι πλευρές να καταλήξουν σε κάποιο σχέδιο για το Brexit. Η ίδια ωστόσο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, θα συναντήσει στις Βρυξέλλες τεταμένη ατμόσφαιρα, μία μέρα μετά το κλίμα που δημιούργησαν οι δηλώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.
Η συνάντηση ανάμεσα στην Τερέζα Μέι και τον Ντόναλντ Τουσκ είναι προγραμματισμένη για τις 15.00 τοπική ώρα (16.00 ώρα Ελλάδος). Η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου θα έχει συναντηθεί πριν με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι και τον επικεφαλής της επιτροπής του κοινοβουλίου για το Brexit Γκι Φερόφστατ.
Όλες οι πλευρές επαναλαμβάνουν πως θέλουν να αποφύγουν το επίφοβο σενάριο ενός Brexit άνευ συμφωνίας την 29η Μαρτίου.Το επιχείρημα του Λονδίνου στηρίζεται στην απόρριψη της συμφωνίας από την συντριπτική πλειοψηφία της Βουλής των Κοινοτήτων.
Η εκπρόσωπος της Τερέζα Μέι δήλωσε το πρωί της Πέμπτης πως η πρωθυπουργός πρόκειται να παραδεχθεί πως δεν είναι εύκολο να πετύχει τροποποιήσεις και ότι η διαπραγμάτευση της συμφωνίας έγινε καλή τη πίστη.
Υπενθυμίζεται ότι η ρύθμιση του backstop περιλήφθηκε στη συμφωνία ως ύστατη λύση για την αποφυγή της επαναφοράς ενός «σκληρού συνόρου» ανάμεσα στην δημοκρατία της Ιρλανδίας και την Βόρεια Ιρλανδία. Η ρύθμιση προβλέπει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραμείνει στην τελωνειακή ένωση με την Ευρωπαϊκή Ενωση και η επαρχία της Βόρειας Ιρλανδίας στην ενιαία αγορά για τα προϊόντα, ώστε να αποφευχθούν οι τελωνειακοί έλεγχοι, εάν δεν βρεθεί καμία άλλη λύση κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την μελλοντική σχέση του Λονδίνου με την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Η Τερέζα Μέι θα προσπαθήσει λοιπόν να επιτύχει τροποποιήσεις στην συμφωνία.
Σύμφωνα με την Ντάουνινγκ Στριτ, τρεις εναλλακτικές είναι ανοικτές για το backstop: χρονικό όριο, μονομερή έξοδο αποφασισμένη από το Ηνωμένο Βασίλειο ή σχέδιο που προτείνεται από βουλευτές και βασίζεται στην χρήση «τεχνολογιών» για τους τελωνειακούς ελέγχους.
Οι Βρυξέλλες έχουν απορρίψει ήδη στο παρελθόν τις δύο πρώτες εναλλακτικές και διατηρούν ισχυρές αμφιβολίες για την δυνατότητα υλοποίησης του τρίτου σεναρίου.
Την Τετάρτη με την ευκαιρία της επίσκεψης του πρωθυπουργού της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ στις Βρυξέλλες, Γιούνκερ και Τουσκ έμειναν αμετακίνητοι στις ευρωπαϊκές θέσεις.
«Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε να ανοίξει και πάλι για συνομιλίες η συμφωνία αποχώρησης», επέμεινε ο πρόεδρος της Κομισιόν. «Και καθώς το backstop αποτελεί μέρος της συμφωνίας, δεν μπορούμε να ανοίξουμε συνομιλίες για το backstop», είπε.
(Με πληροφορίες από New York Times, BBC, HuffPost UK)