Το δημοψήφισμα για το δικαίωμα στην άμβλωση στην Ιρλανδία ήταν μια νέα ένδειξη απόρριψης της Καθολικής εκκλησίας και παράλληλα αναζωπύρωσε τη διεκδίκηση της νομιμοποίησης των αμβλώσεων στη γειτονική Βόρεια Ιρλανδία, υπογραμμίζουν σήμερα ο ιρλανδικός και ο βρετανικός Τύπος.
Οι Ιρλανδοί ενέκριναν με συντριπτική πλειοψηφία 66% τη φιλελευθεροποίηση της νομοθεσίας για την άμβλωση σ′ ένα ιστορικό δημοψήφισμα που οργανώθηκε την Παρασκευή στη χώρα τους με την ισχυρή καθολική παράδοση, τρία χρόνια μετά τη νομιμοποίηση του γάμου μεταξύ προσώπων του ίδιου φύλου.
«Όταν ήμουν νέος, δεν μπορούσες να αγοράσεις προφυλακτικά, να είσαι ομοφυλόφιλος, να πάρεις διαζύγιο, ούτε καν να δεις την ταινία Life of Brian» (Ένας Προφήτης... Μα τι Προφήτης) των Μόντι Πάιθον, έγραψε στο Twitter ο Τζέισον Ο′ Μαχόνι, δημοσιογράφος της ιρλανδικής έκδοσης των Times. «Τώρα είμαστε μία από τις πιο φιλελεύθερες χώρες του κόσμου. Απίστευτο».
Η Irish Times συνοψίζει: «Η ψευδαίσθηση μιας συντηρητικής και δογματικά καθολικής Ιρλανδίας διαλύθηκε με πάταγο».
«Αυτό που συνέβη στη διάρκεια του δημοψηφίσματος είναι κατακλυσμικό, αλλά ακόμη πιο κατακλυσμική είναι η συνειδητοποίηση ότι αυτή η ψήφος αντανακλά μάλλον την αλλαγή παρά την φέρνει», προσθέτει η εφημερίδα. «Η δύναμή μας δεν βρίσκεται στο παρελθόν μας, αλλά στο μέλλον μας», επιμένει.
Ίδιος ο τόνος και στη Sunday Business Post, η οποία χαιρετίζει τη «Γενιά του Ναι» και εκτιμά ότι οι Ιρλανδοί αντιμετώπισαν το παρελθόν τους και ψήφισαν για να επαναπροσδιορίσουν το μέλλον τους.
Για την Sunday Independent, «το εντυπωσιακό εύρος του ναι ελαχιστοποιεί την πολιτική όπως την γνωρίζαμε και ενισχύει έναν βρυχηθμό που βγαίνει από τα σπλάχνα και εκφράζει ένα αίτημα να μπει τέλος σε δεκαετίες υποκρισίας και ντροπής».
Στη Βρετανία, η εφημερίδα The Observer εκτιμά πως τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος δεν εκφράζουν μόνο την ευρεία υποστήριξη στα δικαιώματα των γυναικών, αλλά και «μια ρήξη μ′ ένα από τα τελευταία κατάλοιπα της επιρροής της Εκκλησίας στο Κράτος».
Η Sunday Telegraph εκτιμά πως «αυτή η απόφαση θα έχει επιπτώσεις στη Βόρεια Ιρλανδία» όπου, αντίθετα απ′ ό,τι συμβαίνει στο υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο, η άμβλωση δεν επιτρέπεται παρά μόνο όταν απειλείται η ζωή της μητέρας. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, οι γυναίκες που προχωρούν σε άμβλωση κινδυνεύουν να τους επιβληθεί ποινή ισόβιας κάθειρξης.
Ήδη σήμερα η πίεση αυξάνεται στη συντηρητική πρωθυπουργό Τερέζα Μέι για να πραγματοποιήσει μεταρρύθμιση σ′ αυτή τη βρετανική επαρχία, που από το 2017 δεν έχει τοπική κυβέρνηση.