Μία «κατάρα» έσπασε για τον Λιονέλ Μέσι, αλλά μία άλλη συνεχίζεται. Είναι η «κατάρα» των πέναλτι για την Αγγλία, η οποία για μία ακόμα φορά νικήθηκε σ’αυτή τη διαδικασία και μάλιστα χθες σε έναν τελικό, από την Ιταλία με 3-2 η οποία φυσικά κατέκτησε το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα χαλώντας το πάρτι που είχαν ετοιμάσει οι Aγγλοι.
Το 1-1 του κανονικού αγώνα και της παράτασης, έφερε τις ομάδες αντιμέτωπες στην σκληρή αυτή δοκιμασία.
Εκεί ένας 22χρονος γκολκίπερ από μία μητροπολιτική πόλη της Νάπολης, στην περιοχή της Καμπανίας, την Καστελαμάρε Ντι Στάμπια, έβαλε ΣΤΟΠ στα όνειρα των Άγγλων.
Ο γκολκίπερ της Μίλαν, που από την ερχόμενη περίοδο θα αγωνίζεται στην Παρί Σεν Ζερμέν Τζιανλουίτζι «Τζίτζιο» Ντοναρούμα και MVP της διοργάνωσης, είναι από χθες ο εθνικός ήρωας της Ιταλίας.
Σε δύο συνεχόμενους αγώνες, κατάφερε να «εξολοθρεύσει» τους αντιπάλους του. Αρχικά σταμάτησε τους Ισπανούς στον ημιτελικό στέλνοντας την ομάδα του στον τελικό και χθες «τελείωσε» τους Άγγλους δίνοντας τον πολυπόθητο τίτλο στην Ιταλία.
Αξίζει να πούμε για τον Ντοναρούμα ότι είναι ο δεύτερος νεότερος γκολκίπερ που έκανε ντεμπούτο στην Serie A σε ηλικία 16 ετών και 242 ημερών και επίσης ο νεότερος που αγωνίστηκε στην Εθνική Ιταλίας σε ηλικία 17 ετών και 189 ημερών.
Είναι φοβερό ότι οι Άγγλοι όταν φτάνουν στα πέναλτι, σχεδόν κλαίνε, πριν αυτά εκτελεστούν. Η «κατάρα» αυτή στοιχειώνει και τον προπονητή της Εθνικής ομάδας όταν στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 1966 στον ημιτελικό βρήκαν απέναντί τους τη Γερμανία όταν ο Αντρέας Κέπκε απέκρουσε το πέναλτι του Γκάρεθ Σαουτγκέϊτ και με 6-5 έστειλε την ομάδα του στον τελικό όπου και το κατέκτησε.
Και φυσικά η χθεσινή δεν ήταν η πρώτη φορά, που έπαθαν κάτι τέτοιο.
Το κατάμεστο! (παρά τον κορoνοϊό) Γουέμπελεϊ άδειασε νωρίς μετά την εκτέλεση των πέναλτι και η Ιταλία μετά το 1968, κατάφερε να πάρει και πάλι το Ευρωπαϊκό κύπελλο και μάλιστα στην έδρα των αντιπάλων τους, την Αγγλία.
Τα 55 χρόνια που περιμένουν οι Άγγλοι για να σηκώσουν ένα τρόπαιο, θα πάρουν παράταση για μία ακόμα φορά. Από το 1966 όταν νίκησαν στην παράταση του Γερμανούς και κατέκτησαν το Παγκόσμιο Κύπελλο, βρίσκονται στην αναμονή.
Πάντως αξίζει να σημειώσουμε ότι ο Σαουθγκεϊτ έπεσε…θύμα των επιλογών του. Αφού έβαλε στον αγωνιστικό χώρο στο 119′ δύο νεαρούς παίκτες για να εκτελέσουν πέναλτι. Τους Ράσφορντ και Σάντσο. Αυτοί οι δύο όμως δεν τα κατάφεραν. Ο πρώτος έστειλε τη μπάλα στο δοκάρι και ο δεύτερος, νικήθηκε από τον ήρωα του τουρνουά Ντοναρούμα. Το μεγαλύτερο βάρος ανατέθηκε σε ένα πιτσιρικά της Άρσεναλ, τον Σάκα, αλλά πάλι ο γκοκίπερ των Ιταλών, τον «ψώνισε» και έδωσε το κύπελλο στην χώρα του.
Το βάρος των πέναλτι δεν το άντεξαν οι Άγγλοι. Φαίνεται τελικά ότι η Ιταλία έχει πιο βαριά φανέλα από τους Άγγλους όσο και αυτό αν πικραίνει κάποιους. Φυσικά αξίζουν συγχαρητήρια και στον Πίκφορντ που απέκρουσε δύο από τα πέναλτι των Ιταλών, αλλά η προσπάθειά του δεν είχε αντίκρυσμα.
Τελικά η Αγγλία χάνει συνέχεια σε μεγάλες διοργανώσεις με τον ίδιο τρόπο, αλλά και αυτό μέσα στο ποδόσφαιρο είναι. Οι Άγγλοι δεν θα έπρεπε να θέλουν να πάνε στα πέναλτι και οι Ιταλοί το αντίθετο. Αλλά δεν είδαμε και μεγάλη προσπάθεια από τους παίκτες του Σαουθγκεϊτ για να γίνει αυτό. Το σίγουρο είναι ότι ο προπονητής της Αγγλίας θα ακούσει πολλά, αφού δεν έκανε τις αλλαγές για να πάρει το ματς, αλλά για τα πέναλτι, ενώ παράλληλα η ομάδα του δεν εκμεταλλεύτηκε το καλό διάστημά της μέχρι το 30’.
Ο Πήτερ Σμάϊχελ μάλιστα είπε στην Αγγλική τηλεόραση, το εξής εκπληκτικό, αλλά και σωστό: «Μόνο ένας αφελής βάζει τρία πιτσιρίκια να εκτελέσουν πέναλτι».
Θα πω και κάτι τελευταίο. Ομάδα που παίζει το μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα, άμυνα, όσο και αν τα κατάφερε στο πρώτο μέρος, είναι δύσκολο να καταφέρει να κατακτήσει τον στόχο της.
Αντίθετα η Ιταλία με τεράστια κατοχή μπάλας, παίζοντας έξυπνα έφερε στα ίσα το ματς και κοίταξε…πονηρά προς τα πέναλτι, ποντάροντας στην ευστοχία των παικτών της, αλλά και στην «κατάρα» των Άγγλων.
Όλα ξεκίνησαν ονειρικά για την Αγγλία και τελικά κατέληξαν σε δράμα. Αντίθετα οι Ιταλοί πανηγυρίζουν και νομίζω ότι δίκαια κατέκτησαν τον τίτλο.
Και όπως είπε στην κάμερα λίγο μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ο Μπονούτσι «It’s coming to Rome».