Euro 2024: Βρετανικό χιούμορ ή Ισπανική τέχνη;

Αρχίζει το ματς και το ποδόσφαιρο που ξεκίνησε από τις αλάνες είτε είναι μπίζνες είτε είναι «το μπαλέτο των μαζών».
Βερολίνο 13 Ιουλίου Προετοιμασίες για τον τελικό του Euro 2024 μεταξύ Ισπανίας και Αγγλίας
Βερολίνο 13 Ιουλίου Προετοιμασίες για τον τελικό του Euro 2024 μεταξύ Ισπανίας και Αγγλίας
Michael Regan - UEFA via Getty Images

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν ιδέα από ποδόσφαιρο και τους κανονισμούς του, όπως χαρακτηριστικά έχει ειπωθεί «Τι κάθεσαι και παιδεύεσαι με τον τάδε να του εξηγήσεις, καλά -καλά δεν γνωρίζει καν αν η μπάλα είναι στρογγυλή ή τετράγωνη».

Υπάρχουν πάλι άλλοι στην αντιπέρα όχθη που φανατίζονται τόσο που είναι ικανοί να μαχαιρώσουν, να αιματοκυλίσουν το σύμπαν, να ψηφίσουν στις βουλευτικές ή ευρωβουλευτικές εκλογές όποιον υποψήφιο ανεξαρτήτως κόμματος, αρκεί να έχει ρίξει την «γραμμή» η ομάδα που υποστηρίζουν.

Στο Euro 2024 που σήμερα ολοκληρώνεται ένα ολόκληρο γήπεδο οι αντίπαλοι φίλαθλοι(;) της Κροατίας και της Αλβανίας, ένωσαν τις αγριοφωνάρες τους με το κοινό αίτημα «Θάνατος στους Σέρβους και στην Σερβία».

Την επομένη, Σέρβοι φίλαθλοι(;) «πήραν την πάσα» κι έβγαλαν τον καημό τους φωνάζοντας φιλορωσικά συνθήματα.

Το ποδόσφαιρο είναι λαϊκό άθλημα, αγαπιέται από τις μάζες, το ονομάζουν «ο βασιλιάς των σπορ» και σε κάθε εποχή από τότε εμφανίστηκε επί της Γης μέχρι την τωρινή, λόγω της μαζικότητάς του – δεν είναι ούτε γκολφ, ούτε σκουός- είναι σε θέση από την ίδια την φύση της μαζικότητάς του να εκτραπεί σε πολλαπλασιαστή βλακωδών συναισθημάτων και αντανακλαστικών που εκφράζουν ο εθνικισμός και ο τοπικισμός.

Στα υπόλοιπα δεν έβγαλε άχνα.

Υπάρχουν και άνθρωποι που απεχθάνονται το ποδόσφαιρο για πολλούς και διαφορετικούς λόγους, έχοντας ως αφετηρία την θεώρηση πως πρόκειται για ένα ανδροκρατικό άθλημα γεμάτο βαρβαρότητα ως την θεώρηση πως καθυποτάσσει την σκέψη και δράση την δράση, σαν «όπιο του λαού», όπως υπάρχουν και λογοτέχνες, πεζογράφοι, ποιητές, επαναστάτες, μουσικοί, φιλόσοφοι, κοινωνικοί και πολιτικοί αναλυτές, καθημερινοί και λόγιοι, που ύμνησαν την ομορφιά του ή πλευρές της ομορφιάς του.

Είτε έτσι, είτε αλλιώς, όπου να ’ναι αρχίζει το ματς και το ποδόσφαιρο που ξεκίνησε από τις αλάνες είτε είναι μπίζνες είτε είναι «το μπαλέτο των μαζών» , μας μένει να δούμε αν θα επικρατήσει το βρετανικό χιούμορ ή ποδοσφαιρική τέχνη των Ισπανών με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον 16άχρονο μαθητή σχολείου Λαμίλ Γιαμάλ:

Ο διάλογος στο BBC :

Ρίο Φέρντιναντ : «Η ερώτηση είναι, πως σταματάς τον Λαμίλ Γιαμάλ»,

Γκάρι Λίνεκερ : «Του βάζεις περισσότερο διάβασμα στο σπίτι!»

***

Μιχάλης Κονιόρδος, εκπαιδευτικός

Δημοφιλή