Υπό στενή παρακολούθηση αναμένεται να έχουν οι θεσμοί την πορεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, αλλά και την προεκλογική μονομαχία στο μέτωπο των παροχών. Σύμφωνα με πληροφορίες οι ελεγκτές της Κομισιόν θέλουν να έχουν πλήρη εικόνα για τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς προκειμένου να μην βρεθούν προ «δημοσιονομικών εκπλήξεων».
Η εγρήγορση από την πλευρά των δανειστών έγκειται στο γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει ανοίξει έναν κύκλο παροχών, ενώ την ίδια ώρα μια σειρά δικαστικών αποφάσεων δημιουργεί προϋποθέσεις σε αρκετές κατηγορίες συνταξιούχων και όχι μόνο να διεκδικήσουν την επιστροφή χρημάτων από το Δημόσιο.
Σημαντικό είναι ότι μέχρι αυτή τη στιγμή οι ελεγκτές της Κομισιόν δεν έχουν εντοπίσει στοιχεία που να οδηγούν σε εκτροχιασμό, ενώ υπάρχει πλήρης συνεργασία και ενημέρωση από την πλευρά της Ελληνικής κυβέρνησης. Για αυτό το λόγο η ανταλλαγή στοιχείων μεταξύ Κομισόν και υπουργείου Οικονομικών είναι διαρκής προκειμένου οι Ευρωπαίοι να έχουν πλήρη εικόνα για την πορεία των δημοσιονομικών.
Διαρκή ενημέρωση ζητούν και για την πορεία των δικαστικών αποφάσεων σχετικά με μια σειρά προσφυγές που έχουν γίνει. Αυτές αφορούν από επιστροφή αναδρομικών εξαιτίας περικοπών που έχουν γίνει στις συντάξεις, έως και την επιστροφή των δώρων στο δημόσιο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται σε διαρκή συνεργασία προκειμένου το υπουργείο Οικονομικών να ενημερώνει του Θεσμούς.
Είτε με ανταλλαγή στοιχείων, είτε με τηλεδιασκέψεις, οι δανειστές συγκεντρώνουν όλα τα στοιχεία προκειμένου να έχουν πλήρη εικόνα εν όψει της επόμενης μεταμνημονιακής επίσκεψης στην Αθήνα στο πλαίσιο των ενισχυμένων ελέγχων της Ελληνικής Οικονομίας. Η κάθοδος των ελεγκτών αναμένεται να γίνει το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου και ίσως πριν το πρώτο Eurogroup της νέας χρονιάς, το οποίο είναι προγραμματισμένο για τις 22 Ιανουαρίου.
Έως τότε οι Θεσμοί θέλουν να έχουν πλήρη εικόνα για την πορεία των δημοσιονομικών στοιχείων προκειμένου να μην υπάρξουν αποκλίσεις από τους στόχους. Αντίστοιχα, υπό στενή παρακολούθηση έχουν και την υλοποίηση των 16 μεταμνημονιακών δεσμεύσεων τις οποίες έχει αναλάβει η κυβέρνηση και θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει μέρος αυτών έως το τέλος του 2018 και άλλες έως το τέλος του δεύτερου μεταμνημονιακού ελέγχου.
Ιδιαίτερα υψηλά στην ατζέντα των ελεγκτών είναι και οι εξελίξεις στις τράπεζες. Συγκεκριμένα, οι Θεσμοί δίνουν πολύ μεγάλη σημασία στην πρόοδο που καταγράφεται από τις τράπεζες στο μέτωπο της αντιμετώπισης των «κόκκινων δανείων». Παράλληλα, πριν το τέλος του χρόνου Αθήνα και Βρυξέλλες θα πρέπει να έχουν καταλήξει στο νέο μοντέλο προστασίας των δανειοληπτών, το οποίο θα διαδεχθεί το λεγόμενο «νόμο Κατσέλη».