Eurogroup: Γιατί η Αθήνα δεν πήρε τη δόση του 1δισεκ. ευρώ

Νέα προθεσμία 13 ημερών για να ξεμπλοκάρει η δόση.
Associated Press

Ραντεβού στο Euro Working Group στις 25 Μαρτίου έδωσαν οι Θεσμοί με την Ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να επανεξετάσουν την πρόοδο των μεταμνημονιακών προαπαιτούμενων και ως εκ τούτου την εκταμίευση του 1δισ ευρώ το οποίο αφορά το πρόγραμμα ελάφρυνσης του Ελληνικού χρέους.

Το νέο περιθώριο των 13 ημερών είναι προκειμένου η Ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει στην υλοποίηση των μεταμνημονιακών προαπαιτούμενων και ετσι να «ξεμπλοκάρει» η εκταμίευση του 1δισ ευρώ από τα κέρδη των Ελληνικών ομολόγων και το σχέδιο ελάφρυνσης του Ελληνικού χρέους. Τότε αναμένεται οι συνεργάτες των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Euro Working Group να αποφασίσουν εάν η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει την πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων δράσεων.

Η απόφαση αυτή θα κρίνει και την στάση των υπουργών Οικονομικών σχετικά με την εκταμίευση των χρημάτων. Σύμφωνα με τις χθεσινές δηλώσεις των αξιωματούχων των Θεσμών, η απόφαση για την εκταμίευση των χρημάτων μπορεί να ληφθεί είτε στο άτυπο Eurogroup της 5ης Απριλίου στο Βουκουρέστι είτε σε κάποιο έκτακτο πριν από αυτό.

Καθυστερήσεις προαπαιτούμενων

Βασικό «αγκάθι» παραμένει το νέο πλαίσιο προστασία για την πρώτη κατοικία το οποίο θα αντικαταστήσει το νόμο Κατσέλη. Παρά την προσπάθεια του Έλληνα υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου να πείσει του ομολόγους του ότι η μη ολοκλήρωση τόσο νέου πλαισίου για την προστασία της πρώτης κατοικίας, όσο και των υπόλοιπων εκκρεμών προαπαιτούμενων δράσεων έχει να κάνει με τεχνικές διαδικασίες, το Eurogroup δεν πείστηκε με αποτέλεσμα να μεταθέσει τις οριστικές του αποφάσεις για την επόμενη συνεδρίαση του οργάνου.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα θέματα τα οποία παραμένουν σε εκκρεμότητα είναι οι αλλαγές στο νόμο Κατσέλη, η πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, η στελέχωση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων , η ιδιωτικοποίηση της «Εγνατίας Οδού» και η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες.

Οι δηλώσεις που ακολούθησαν της συνεδρίασης, αλλά και οι διαρροές από την πλευρά των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, δείχνουν ότι το Eurogroup στην πορεία προς τις Ευρωεκλογές, δεν είχε διάθεση να δημιουργήσει εικόνα «εμπλοκής» στην Ελληνική υπόθεση. Είναι ενδεικτικό ότι ο επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε ότι «Υπάρχει πρόοδος αλλά υπάρχουν πράγματα που πρέπει να ολοκληρωθούν και είμαι αισιόδοξος ότι με καλή πρόθεση και δουλειά τις επόμενες μέρες θα λυθούν όλες οι εκκρεμότητες και θα μπορούμε να εκταμιεύσουμε τα κεφάλαια 1 δισ. από τα ANFAs για την Ελλάδα, στη χειρότερη περίπτωση στο Eurogroup του Απριλίου».

Κυβερνητική αισιοδοξία

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο, ο οποίος τόνισε ότι θα εκτιμηθεί η πρόοδος της Ελλάδας, σημειώνοντας ότι η έκθεση της Κομισιόν είναι θετική. «Με βάση την αναλυτική έκθεση των θεσμών θα αξιολογήσουμε τις δεσμεύσεις και την πρόοδο που έκανε η χώρα στην μεταρρυθμιστική ατζέντα»

Μετά τη συνεδρίαση πηγές του υπουργείου Οικονομικών σημείωναν ότι «στη συνεδρίαση του Eurogroup επισημάνθηκε η ουσιαστική πρόοδος που έχει σημειωθεί στην υλοποίηση των δράσεων που έχουν αναληφθεί από την ελληνική κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας παράλληλα την διατήρηση του θετικού μομέντουμ στην μεταρρυθμιστική προσπάθεια της χώρας». Οι ίδιες πηγές πρόσθεταν ότι «το μοναδικό θέμα που παραμένει ανοιχτό αφορά το διάδοχο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, όπου υπήρξε ευρεία συμφωνία αναφορικά με τους κεντρικούς του πυλώνες και μένει η οριστικοποίηση κάποιων παραμέτρων. Κρίθηκε απολύτως εφικτό να ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες μέχρι το επόμενο Euroworking Group, στις 25 Μαρτίου».

Δημοφιλή