Οραματιστείτε έναν κόσμο όπου οι σχέσεις διέπονται από αμοιβαίο σεβασμό και ενσυναίσθηση, όπου κανείς δεν θα εμπόδιζε την ηρεμία σας και οι ημέρες θα κυλούσαν αρμονικά. Δύσκολο να το σκεφτεί κανείς, αφού οι περισσότεροι από εμάς, κάποια στιγμή στην ζωή μας, έχουμε τουλάχιστον μια εμπειρία με ενοχλητικούς γείτονες που αργά ή γρήγορα έγιναν μπελάς.
Μουσική στη διαπασών, ανεξέλεγκτες παιδικές φωνές, μηχανήματα σε εργασιακό οίστρο και ανθυγιεινές εκπομπές ρύπων και οσμών είναι μερικά από όσα μπορούν να μας ενοχλήσουν καθημερινά σε μια πολυκατοικία ή μια γειτονιά.
Μην νιώθετε όμως περίεργα, δεν είστε οι μόνοι που έχετε βιώσει κάτι ανάλογο. Όπως αποδεικνύουν τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα πρόσφατα η Eurostat, σχεδόν το 1/5 (18,3%) του πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέφερε ότι έχει υποστεί θόρυβο που προέρχεται από τους γείτονες ή από τον δρόμο μέσα στο 2018.
Το ποσοστό, σε γενικές γραμμές, είναι πολύ υψηλότερο για τους ανθρώπους που ζουν στις πόλεις παρά για εκείνους που ζουν στην ύπαιθρο.
Με βάση επίσης τα στοιχεία, συμπεραίνει κανείς πως το ποσοστό των ανθρώπων που αντιμετώπισαν προβλήματα με τους θορύβους στην γειτονιά τους τείνει να μειώνεται όσο πιο μεγάλος είναι ο αριθμός των μελών μιας οικογένειας.
Ειδικότερα, το 21,8% των Ευρωπαίων πολιτών που μένουν μόνοι τους αναφέρουν πως υπέφεραν από αυτό τον τύπο θορύβου, ενώ ενοχλητικοί ήχοι έπληξαν το 18,7% των νοικοκυριών με δύο ενήλικες. Αντίθετα, μόνο το 16,2% των σπιτιών που ενοχλήθηκαν αποτελούνται από τρεις ή περισσότερους ενήλικες.
Ομοίως, τα περισσότερα νοικοκυριά χωρίς μικρά παιδιά (19%) ανέφεραν πως έχουν ενοχληθεί από αντίστοιχες συμπεριφορές σε σχέση με αυτά με μικρά παιδιά (17,2%).
Το ποσοστό των ατόμων που έχουν εκφράσει διαμαρτυρίες για τον αυξημένο θόρυβο είναι επίσης υψηλότερο για τα άτομα ηλικίας κάτω των 65 ετών (26,6%) σε σύγκριση με τα άτομα άνω των 65 ετών. (15,7%).
1 στους 4 υποφέρει από τους θορύβους της γειτονιάς στην Γερμανία, την Μάλτα και την Ολλανδία
Ένα σημαντικό στοιχείο που καταγράφεται από την έρευνα είναι πως σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ το 2018, πάνω από το 1/4 του πληθυσμού ανέφερε πως αντιμετώπιζε προβλήματα με την φασαρία που έκαναν οι γείτονες ή τον θόρυβο που προέρχονταν από τον δρόμο.
Το ποσοστό ειδικότερα είναι 28,2% για την Μάλτα, 27,8% για την Γερμανία και 27,1% για την Ολλανδία. Στην συνέχεια της κατάταξης βρίσκονται οι Πορτογάλοι (23%), οι Ρουμάνοι (20,1%), οι Βρετανοί (19,8%), οι Κύπριοι (19,6%), οι Έλληνες και οι κάτοικοι του Λουξεμβούργου (19,3%).