Επιβράδυνση του ετήσιου πληθωρισμού στο 5,3% τον Ιούλιο από 5,5% τον Ιούνιο δείχνουν τα τελικά στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat.
Όμως, τα νέα διορθωμένα στοιχεία δεν απομακρύνουν τον πονοκέφαλο του πληθωρισμού καθώς ο δομικός δείκτης, που δεν περιλαμβάνει τρόφιμα και ενέργεια, παρέμεινε αμετάβλητος στο 5,5%, ενώ ο πληθωρισμός στις υπηρεσίες ενισχύθηκε στο 5,6% από 5,4% τον Ιούνιο.
Οι ανοδικές πιέσεις σε περιοχές όπως τα τρόφιμα και οι υπηρεσίες προβληματίζουν τους αξιωματούχους της ΕΚΤ που έχουν ήδη προειδοποιήσει ότι ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει σε αυξημένα επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Από το καλοκαίρι του προηγούμενου έτους η ΕΚΤ πραγματοποιεί συνεχείς αυξήσεις των επιτοκίων της για να αντιμετωπίσει την έξαρση του πληθωρισμού, οδηγώντας τα από τα αρνητικά επίπεδα που βρίσκονταν σε υψηλό 20 ετών. Η κεντρική τράπεζα αναμένεται να πραγματοποιήσει άλλη μια αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης στην επόμενη συνεδρίαση της τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τους αναλυτές.
Για την Ελλάδα, τα στοιχεία της Eurostat έδειξαν ενίσχυση του ετήσιου πληθωρισμού στο 3,5% τον Ιούλιο από 2,8% τον προηγούμενο μήνα.
Συνολικά στην Ευρώπη οι χαμηλότερες ετήσιες μετρήσεις καταγράφηκαν σε Βέλγιο (1,7%), Λουξεμβούργο (2,0%) και Ισπανία (2,1%), ενώ οι υψηλότερες σε Ουγγαρία (17,5%) και Σλοβακία και Πολωνία (10,3%). Σε σύγκριση με τον Ιούνιο, ο ετήσιος πληθωρισμός υποχώρησε σε 19 κράτη μέλη, παρέμεινε σταθερός σε ένα και αυξήθηκε σε επτά.